no comments

Garis Panduan untuk Soal Selidik Berkesan

Jika anda perasan, kebanyakan template soal selidik yang pendek kecuali apabila soal selidik adalah untuk tujuan pendidikan. Sebab mengapa kebanyakan orang mengelakkan soal selidik adalah kerana ia memerlukan banyak masa.

Dengan itu, inilah beberapa panduan untuk membuat soal selidik yang berkesan:

Namakan soal selidik. Mempunyai gelaran yang menarik akan meningkatkan minat responden dalam menjawab.

Jadikannya pendek. Soal selidik hendaklah dibuat secepat mungkin; termasuk hanya soalan yang penting.

Pastikan ia mudah. Soalan-soalan yang lebih mudah, lebih banyak anda boleh memastikan bahawa responden mempunyai pemahaman penuh tentang soalan itu, menghasilkan jawapan yang lebih tepat. Elakkan penggunaan istilah dan konsep yang sukar apabila membuat soalan.

Pastikan ia menarik. Soalan yang membosankan akan mendorong responden untuk menjawab tanpa berfikir. Responden mungkin juga memilih jawapan daripada perasaan ini dan tidak berdasarkan pengetahuan.

Pastikan pilihan pendek. Soalan pendek tidak bermakna bahawa pilihan harus panjang untuk menampung soalan-soalan pendek.

Buat soalan yang rapat. Adalah lebih baik untuk membuat soalan yang mempunyai jawapan tertentu dan bukannya jawapan yang terbuka. Lebih mudah menilai jawapan yang hampir-hampir, dan cenderung lebih tepat untuk kesimpulan yang diperlukan.

Pastikan ia teratur. Soalan harus disusun secara teratur untuk mengelakkan mengelirukan responden. Seboleh-bolehnya, soalan-soalan itu harus dikaitkan dengan satu sama lain.

Jalankan pra-ujian. Untuk menyemak keberkesanan soalan-soalan, adalah lebih baik untuk menjalankan semakan soalan dan Sediakan soal selidik. Pretesting kuesioner dan mengedarkannya kepada seluruh pasukan untuk pemeriksaan kualiti akan membantu membuat soalan lebih relevan.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL