no comments

Garis Panduan Penulisan Kajian Disertasi Sastera

Terlepas dari seberapa teliti penyelidikan anda atau seberapa baik kemahiran menulis anda, semakan kesusasteraan yang buruk adalah salah satu cara yang paling umum untuk menggagalkan keseluruhan disertasi. Matlamat pelajar adalah untuk memperlihatkan dirinya sebagai profesional, yang merupakan sesuatu yang mesti dibuktikan dalam bahagian tertentu ini. Seperti yang dikatakan oleh Boote dan Beile, ” seorang penyelidik tidak dapat melakukan penyelidikan yang penting tanpa terlebih dahulu memahami kesusasteraan di lapangan “.

Menulis Semula Kesusasteraan Anda.
Anda kini seorang penulis akademik dan dengan itu, orang mengharapkan anda memberikan gambaran keseluruhan kesusasteraan yang diterbitkan dalam topik khusus yang telah anda pilih. Gambaran keseluruhan ini harus analitis dan mengarahkan penonton tentang topik tersebut. Dalam hal penonton mengetahui maklumat yang terdapat dalam kajian literatur, matlamat anda di sini adalah untuk menunjukkan kecerdasan dan kebiasaan dengan topik yang dipersoalkan.

Itulah sebabnya kami mengatakan bahawa sastera yang tidak baik dapat menjejaskan seluruh disertasi anda dan pendapat penonton.

Secara umumnya, kajian literatur hendaklah:

 • Terangkan isu yang berkaitan dengan topik pilihan anda
 • Letakkan karya asal orang lain dalam kandungan kesusasteraan anda
 • Huraikan hubungan kerja-kerja ini dengan topik dan karya-karya lain
 • Mentafsir dan menumpahkan lampu kepada penyelidikan terdahulu dan jurang di dalamnya
 • Selesaikan konflik jika membincangkan kajian bercanggah
 • Tunjukkan kepada penyelidikan lanjut mengenai topik ini
 • Tentukan kesusasteraan yang paling banyak memberi sumbangan kepada topik dan pemahaman anda

Kandungan Semakan Sastera
Kajian literatur yang betul adalah berstruktur dengan baik dan idea dalam aliran secara logik. Untuk membuat tinjauan literatur sedemikian, pastikan semua rujukan dan sumber relevan dan terkini. Di samping itu, perhatikan garis panduan dan disiplin anda untuk memetik sumber-sumber ini dengan sewajarnya.

Kandungan kajian literatur hendaklah:

 • Berbagi kerja ke dalam konsep dan kategori, bergantung kepada kedudukan anda dan mereka
 • Sediakan gambaran mengenai isu, subjek, atau teori yang anda sedang mempertimbangkan
 • Sambungkan karya-karya sebelumnya ke karya dan sumber lain
 • Buat kesimpulan tentang kerja-kerja ini dan sebutkan sumbangan mereka kepada subjek anda

Apabila bertujuan untuk memasukkan kerja lain dalam kajian literatur anda, pastikan untuk memberi perhatian kepada kelayakan pengarang, perspektif dan kredibiliti mereka, serta nilai kesimpulan mereka. Gunakan perkataan peralihan dan pelaporan untuk menunjukkan peralihan antara idea dan penilaian.

Peralihan berfungsi untuk menilai, mensintesis dan menganalisis perspektif luar, sementara pelaporan membenarkan penulis menyampaikan tuntutan kerja tersebut. Untuk melaporkan, gunakan kata kerja yang menunjukkan taksiran neutral, positif, kritikal dan tentatif.

 

Tips untuk Menulis Kajian Sastera.
Dalam kebanyakan kes, anda akan diarahkan ke kerja yang diterbitkan khusus atau diberi senarai buku untuk digunakan dalam kertas anda. Gunakan ini untuk keuntungan anda dan penyelidikan apa yang anda diberikan.

Namun, ini tidak berlaku dengan kertas yang lebih kompleks. Sebagai pelajar, anda dikehendaki menulis tesis dan disertasi, yang membolehkan lebih banyak fleksibiliti, tetapi memerlukan lebih banyak usaha. Apabila ini berlaku, tentukan parameter penyelidikan anda. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan senarai soalan-soalan utama dan kawasan untuk mendapatkan panduan dan maklumat tentang jawapan kepada soalan-soalan ini.

Untuk menulis kajian literatur yang betul, anda harus:

 1. Mulakan dengan pengenalan ringkas dan ringkas, yang menyediakan pembaca dengan garis panduan kajian literatur. Pengenalan ini harus merangkumi topik yang dilindungi dan urutan hujah-hujah anda. Di samping itu, anda boleh menambah rasional ringkas untuk semua ini dalam pengenalan.
 2. Tambah ringkasan hujah dan bukti anda pada akhir setiap bahagian. Anda juga boleh menggunakan sebut harga di mana sesuai.
 3. Mengakui pelbagai pendapat walaupun mereka tidak bersetuju dengan pandangan anda. Jangan mengabaikan sudut pandang menentang – ini hanya boleh menjadikan hujah anda kelihatan lemah.
 4. Gunakan gaya akademik, bahasa rasmi dan bahasa. Pastikan penulisan anda ringkas pada setiap masa, dan elakkan menggunakan bahasa dan kolokialisme peribadi.
 5. Jadilah objektif. Anda harus sentiasa menghormati pendapat lain. Kertas akademik ini bukanlah tempat untuk menggunakan bahasa emotikif atau pendapat peribadi anda yang kuat.
 6. Elakkan plagiarisme di semua kos. Untuk mencapai matlamat ini, lepaskan sumber anda dari hipotesis. Gunakan kesusasteraan untuk membuktikan satu titik, tetapi sebutkan dengan betul.

Senarai Semak Semakan Akhir Kesusasteraan.
Ini akan membantu anda menulis ulasan literatur anda. Jika anda masih tidak merasa yakin, pergi melalui senarai semak kami:

1. Pilih sumber

Apabila memilih sumber kertas anda, semak soalan-soalan berikut:

Adakah anda menunjukkan tujuan semakan itu?
Adakah anda mengecualikan sumber yang tidak perlu dan sertakan kesusasteraan yang berkaitan?
Adakah parameter kajian anda wajar?
Adakah anda menggunakan perkembangan dan sumber terkini dalam semakan?
Adakah anda memberi tumpuan kepada sumber sekunder dan utama?
Adakah data bibliografi anda dimuktamadkan dan lengkap?
Adakah semua literatur yang digunakan relevan?

2. Menilai literatur
Jangan lupa menjadi kritikal di bahagian ini – hakim terbaik dalam gaya penulisan anda adalah anda. Untuk menilai kesusasteraan yang digunakan, ikuti senarai semak ini:

Adakah anda menyusun bahan mengikut isu-isu?
Adakah jumlah terperinci mencukupi untuk isu yang dibincangkan?
Adakah anda menyusun bahan secara logik?

3. Mentafsir Semakan
Akhirnya, bahagian interpretasi. Bahagian ini datang apabila seluruh bahagian selesai dan anda ingin membuat sentuhan terakhir. Inilah yang anda perlu tanya kepada diri sendiri:

Apakah implikasi metodologi kajian semula mencerminkan reka bentuk penyelidikan?
Adakah ringkasan sastera anda menyumbang kepada pemahaman para pembaca?
Di sana anda memilikinya – semua yang perlu anda ketahui tentang penulisan kajian literatur yang berkualiti. Melalui langkah senarai kami selangkah dan buat kajian literatur disertasi yang terbaik!

 

Sumber : Dissertation service.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL