no comments

Format Dan Tujuan Peperiksaan Viva Voce

Tujuan Peperiksaan

Tujuan pemeriksaan viva adalah untuk:

-tunjukkan bahawa tesis adalah karya anda sendiri.
-sahkan bahawa anda memahami apa yang telah anda tulis dan boleh mempertahankannya secara lisan
-menyiasat kesedaran anda tentang tempat kerja asal anda berkaitan dengan bidang penyelidikan yang lebih luas
-menubuhkan sama ada tesis itu adalah standard yang cukup tinggi untuk meraih penganugerahan ijazah yang dikemukakan
-membolehkan anda menjelaskan dan membangunkan tesis bertulis sebagai tindak balas kepada soalan-soalan pemeriksa

 

Penguji dan Pengerusi Ujian

Anda biasanya akan mempunyai dua pemeriksa:

  • Seorang pemeriksa dalaman yang akan menjadi ahli kakitangan akademik Universiti, biasanya dari Sekolah / Jabatan anda tetapi bukan salah seorang penyelia anda
  • Seorang pemeriksa luar yang biasanya akan menjadi anggota staf akademik institusi lain atau kadang-kadang seorang profesional dalam bidang lain yang mempunyai kepakaran dalam bidang penyelidikan anda (calon yang juga anggota staf universiti biasanya akan mempunyai dua pemeriksa luar sebagai pengganti dalaman dan pemeriksa luar)
  • Penyelia anda harus memberitahu anda siapa pemeriksa anda, ianya penting kerana anda boleh memastikan anda mengetahui pekerjaan mereka dan pendekatan tertentu yang mungkin mereka ambil semasa mengkaji tesis anda.

Dalam sesetengah kes, mungkin juga  Pengerusi untuk peperiksaan. Seorang Pengerusi dilantik jika Dekan Siswazah atau mana-mana pemeriksa merasa ini sesuai. Pengerusi berada di sana untuk memastikan pemeriksaan dijalankan selaras dengan peraturan Universiti dan bukan untuk memeriksa tesis anda. Sekiranya ada seorang Pengerusi, ia biasanya akan menjadi ahli kanan kakitangan akademik Sekolah / Jabatan anda.

Biasanya tidak ada orang lain yang hadir dalam peperiksaan.

 

Tempat dan Peraturan Peperiksaan

Pemeriksa dalaman anda bertanggungjawab untuk mengatur peperiksaan viva anda dan mereka akan menghubungi anda dengan butiran yang berkaitan – tarikh, masa, tempat, dll.

Biasanya peperiksaan viva akan berlaku di Sekolah / Jabatan anda, walaupun kadang-kadang lokasi Universiti lain boleh digunakan. Jika anda tidak pasti di mana anda perlu pergi, pastikan anda menyemak ini sebelum hari peperiksaan anda.

Jika anda mengembalikan ‘Notis Niat Anda untuk Mengemukakan Tesis‘ anda tiga bulan sebelum tarikh penyerahan, ujian viva anda biasanya akan berlaku tidak lama lagi selepas penyerahan. Hampir semua ujian viva berlaku dalam tempoh tiga bulan selepas pemeriksa menerima tesis.

 

Format Peperiksaan

Semua pemeriksaan viva adalah berbeza, jadi tidak mungkin untuk menerangkan dengan tepat apa yang akan berlaku – tetapi ada perkara umum yang boleh dibuat yang mungkin berguna, dan anda harus mempunyai peluang sebelum pemeriksaan anda untuk membincangkan apa yang akan berlaku dengan penyelia anda atau untuk menghadiri bengkel peperiksaan pra-viva Universiti.

Tujuan viva adalah untuk menetapkan bahawa kerja anda adalah standard yang cukup tinggi untuk meraih penganugerahan ijazah yang dikemukakan. Untuk dianugerahkan ijazah penyelidikan, tesis ini mestilah menunjukkan sumbangan asli kepada pengetahuan dan mengandungi karya yang dianggap layak diterbitkan.

Untuk melakukan ini, pemeriksa boleh:

  • minta anda untuk membenarkan argumen anda.
  • minta anda untuk membuktikan bukan sahaja perkara-perkara yang telah anda sertakan dalam tesis anda tetapi juga perkara-perkara yang mungkin anda tinggalkan
  • tanya soalan mengenai konteks penyelidikan yang lebih luas di mana kerja telah dijalankan
  • berhujah perkara tertentu dengan anda
  • menjangkakan anda membincangkan sebarang perkembangan yang boleh dikaitkan dari kerja anda pada masa akan datang

Tidak dapat dielakkan, tesis anda akan mempunyai kekuatan dan kelemahan dan pemeriksa akan ingin membincangkannya. Ia dianggap satu perkara yang positif, sememangnya satu perkara penting, bahawa anda boleh membincangkan kedua-dua kekuatan dan kelemahan. Anda boleh memikirkan kelemahan sebagai peluang untuk menunjukkan kemahiran anda pada penilaian kritikal.

Ingatlah bahawa pemeriksa mencari dan membincangkan kelemahan dalam semua tesis – anda tidak boleh menafsirkan kritikan sebagai petunjuk bahawa peperiksaan tidak akan berjaya dengan jayanya.

Sumber dari, Universiti of Leicester.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL