no comments

Enam langkah untuk mulakan dan penamat yang baik bagi Kajian Literatur :

 1. Memutuskan bidang penyelidikan anda

Sebelum anda mula mencari artikel atau buku, tentukan dahulu bidang-bidang yang akan anda penyelidikan. Pastikan bahawa anda hanya mendapat artikel dan buku di kawasan tersebut, walaupun anda dapat melihat buku yang menarik di kawasan lain. Kajian literatur yang sedang saya kerjakan, contohnya, meneroka halangan kepada pendidikan tinggi untuk pelajar tidak berdokumen.

 1. Cari kesusasteraan

Menjalankan carian bibliografi komprehensif buku dan artikel di kawasan anda. Baca abstrak dalam talian dan memuat turun dan / atau mencetak artikel-artikel yang berkaitan dengan bidang penyelidikan anda. Cari buku di perpustakaan yang relevan dan periksa mereka. Tetapkan jangka masa tertentu untuk berapa lama anda akan mencari. Ia tidak boleh mengambil lebih dari dua atau tiga sesi khusus.

 1. Cari petikan yang berkaitan dalam buku dan artikel anda

Skim kandungan setiap buku dan artikel dan lihat khusus untuk lima perkara ini :

 1. Tuntutan, kesimpulan, dan penemuan mengenai pembinaan yang sedang anda pelajari
 2. Definisi istilah
 3. Panggilan untuk kajian susulan yang berkaitan dengan projek anda
 4. Jurang yang anda notis dalam kesusasteraan
 5. Perselisihan mengenai pembinaan yang sedang anda pelajari

Apabila anda menemui mana-mana lima perkara ini, taip petikan yang berkaitan terus ke dalam dokumen Word. Jangan dibiarkan, sebagai ringkasan mengambil masa yang lebih lama daripada sekadar menaip petikan. Pastikan untuk mencatatkan nama pengarang dan nombor halaman mengikut setiap petikan. Lakukan ini untuk setiap artikel dan buku yang anda ada dalam timbunan kesusasteraan anda. Apabila anda selesai, cetak petikan anda.

 1. Kod Literatur

Membuat salinan pada setiap petikan untuk pastekan ke dalam petikan baru. Sekarang, isikan keping kertas ke dalam topik yang sama. Perhatikan apa tema utama. Letakkan setiap petikan ke timbunan bertema. Pastikan setiap nota dimasukkan ke dalam kumpulan. Sekiranya terdapat petikan yang anda tidak dapat mengetahui di mana mereka berada, lepaskan mereka dan pergi ke atasnya lagi pada akhir untuk melihat jika anda memerlukan kategori baru. Apabila anda selesai, letakkan setiap nota nota ke dalam sampul dilabelkan dengan nama tema.

 1. Buat Skema Konsep Anda

Penulisan , dalam huruf besar, nama setiap tema berkod anda. Cetak ini, dan potong tajuk ke dalam kertas individu. Ambil slip kertas ke meja atau ruang kerja yang besar dan tentukan cara terbaik untuk menganjurkannya. Adakah terdapat idea-idea yang bersatu-padu atau dalam dialog antara satu sama lain? Adakah terdapat idea yang bercanggah antara satu sama lain? Pindah ke sekeliling kertas hingga anda membuat satu cara untuk mengatur kod yang masuk akal. Tulis skema konseptual sebelum anda terlupa atau seseorang membersihkan slip kertas anda.

 1. Mulakan Menulis Kajian Kesusasteraan Anda

Pilih mana-mana bahagian skema konseptual anda untuk bermula dengan. Anda boleh bermula dari mana-mana, kerana anda sudah mengetahui pesanan itu. Cari sampul surat dengan petikan di dalamnya dan letakkannya di atas meja di hadapan anda. Perhatikan skema konsep mini berdasarkan tema itu dengan mengumpulkan semua petikan yang mengatakan perkara yang sama. Gunakan skema mini konseptual untuk menulis semakan kesusasteraan anda berdasarkan petikan yang anda ada di hadapan anda. Jangan lupa untuk memasukkan petikan seperti yang anda tulis, agar tidak menjejaki siapa yang berkata apa. Ulangi ini untuk setiap bahagian kajian literatur anda.

Sebaik sahaja anda melengkapkan enam langkah ini, anda akan mempunyai draf lengkap kajian semakan anda. Perkara yang hebat tentang proses ini adalah bahawa ia merosot ke dalam langkah-langkah yang boleh diurus yang kelihatannya sangat besar: menulis semakan kesusasteraan.

SUMBER : https://www.wiley.com/network/researchers/preparing-your-article/writing-a-literature-review-six-steps-to-get-you-from-start-to-finish

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL