no comments

Empat Cara Perbincang dengan menggunakan SPSS

Lebih daripada satu cara yang ada untuk anda memerintahkan Pakej Statistik untuk Sains Sosial (SPSS) untuk membuat tawaran anda. Dan anda tidak perlu memilih satu dan melekatinya – anda boleh melakukan tugas menggunakan mana-mana empat antara muka yang anda pilih. Anda boleh menggunakan mana-mana empat pendekatan untuk melaksanakan mana-mana fungsi SPSS, tetapi mana yang terbaik untuk anda bergantung, sejauh mana tugas yang akan dilaksanakan dan antara muka yang anda pilih:

 

  • GUI (antara muka pengguna grafik): SPSS mempunyai antara muka tetingkap, dan arahan boleh dikeluarkan oleh tetikus melalui pilihan menu yang menyebabkan kotak dialog muncul. Ini adalah pendekatan yang penuh dengan analisis statistik yang membimbing anda melalui proses membuat pilihan dan memilih nilai.

    Kelebihan pendekatan GUI ialah, pada setiap langkah, SPSS akan memastikan bahawa anda memasukkan segala yang diperlukan sebelum meneruskan ke langkah seterusnya. Ini adalah antara muka pilihan untuk mereka yang baru bermula – dan jika anda tidak berbuat banyak dengan SPSS, ini mungkin satu-satunya antara muka yang anda gunakan.
  • Sintaks: Ini adalah bahasa dalaman yang digunakan untuk perintah tindakan dari SPSS. Anda boleh menulis arahan Syntax untuk mengarahkan arahan SPSS secara langsung untuk melakukan apa sahaja yang boleh dilakukan. Sebenarnya, apabila anda menggunakan menu dan pilihan kotak dialog untuk memerintahkan SPSS, anda sebenarnya menghasilkan arahan Syntax yang membida anda secara dalaman. Iaitu, GUI tidak lebih daripada ujung depan utiliti penulisan perintah Syntax. Menulis (dan menyimpan) program bahasa arahan adalah cara yang baik untuk menyimpan proses yang anda harapkan untuk mengulangi. Anda juga boleh mengambil salinan perintah Syntax yang dijana oleh GUI dan simpannya untuk diulang kemudian.

  • Python: Ini adalah bahasa tujuan umum yang mempunyai koleksi modul SPSS yang ditulis untuk membolehkannya menulis program yang berfungsi di dalam SPSS. Ia boleh dijalankan dengan bahasa Syntax untuk memerintahkan SPSS untuk melaksanakan fungsi statistik. Satu kelebihan menggunakan Python adalah fakta bahawa ia adalah bahasa moden dan memberikan anda kuasa dan kemudahan yang datang dengan bahasa hari ini, termasuk keupayaan untuk membina program yang lebih mudah dibaca. Di samping itu, kerana ia adalah bahasa tujuan umum, anda boleh membaca dan menulis data dari aplikasi lain dan dari fail lain.

  • Skrip: Item yang dipanggil SPSS skrip sebenarnya program yang ditulis dalam BASIC. Bahasa ini mudah dan banyak orang sudah mengenalinya. Juga, program BASIC boleh ditulis sebagai autoscript – skrip yang dijalankan secara automatik apabila SPSS menghasilkan output tertentu.

 

Sumber : Dummy Magazine

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL