no comments

Elemen Bukan Teks Yang Biasa Digunakan Dalam Penulisan Kajian

Elemen Bukan Teks Yang Biasa Digunakan Dalam Penulisan Kajian

Berikut merupakan antara contoh elemen bukan teks yang biasa digunakan dalam penulisan kajian:

 1. Carta
 2. Rajah
 3. Carta aliran
 4. Grafik
 5. Histogram
 6. Ilustrasi
 7. Peta
 8. Piktograf
 9. Simbol
 10. Jadual

 

Kepentingan Menggunakan Elemen Bukan Teks

Terdapat pelbagai sebab untuk memilih untuk memasukkan unsur bukan tekstual dalam kertas anda. Antaranya ialah:

 • Sesuatu gambar boleh memberikan makna yang pelbagai. Memasukkan carta, ilustrasi, jadual, grafik, peta, gambar, atau elemen bukan teks lain ke dalam kertas penyelidikan anda boleh membawa penjelasan tambahan kepada kajian kerana ia menyediakan cara yang bersih dan ringkas untuk melaporkan penemuan yang sebaliknya akan mengambil masa yang lama dan membosankan untuk menerangkan kajian dalam satu perenggan ayat.
 • Elemen bukan teks adalah alat yang berguna untuk merumuskan maklumat, terutama apabila anda mempunyai banyak data untuk dipaparkan. Elemen bukan teks dapat membantu pembaca memahami sejumlah besar data dengan cepat dan secara teratur.
 • Elemen bukan teks membantu anda menyerlahkan maklumat penting tanpa memecahkan aliran naratif kertas anda. Ilustrasi, gambar, peta, dan sebagainya boleh digunakan sebagai rujukan cepat kepada maklumat yang membantu untuk menyerlahkan isu-isu utama yang terdapat dalam teks. Sebagai contoh, peta dapat digunakan untuk menunjukkan pengagihan kemudahan penjagaan kesihatan dalam kajian yang lebih besar yang mendokumentasikan perjuangan keluarga miskin untuk mendapatkan rawatan kesihatan yang mencukupi.
 • Elemen bukan tekstual adalah secara visual. Dengan menggunakan carta atau gambar contohnya, boleh membantu meningkatkan persembahan keseluruhan penyelidikan anda dan menyediakan cara untuk merangsang minat pembaca dalam kajian yang anda lakukan.

 

Struktur dan Gaya Penulisan

Gunakan elemen bukan tekstual, seperti angka, jadual, graf, dan sebagainya untuk menyokong penemuan utama kajian anda. Pembaca boleh memahami elemen bukan tekstual sendiri tanpa perlu merujuk kepada teks tersebut. Elemen bukan teks mestilah mempunyai label yang rapi, mudah dibaca, tidak rumit,dan mempunyai tajuk terperinci yang ditulis dalam ayat yang lengkap dan menjelaskan sepenuhnya item tanpa memaksa pembaca untuk merujuk teks. Pembaca juga tidak perlu merujuk kembali dari teks kepada angka untuk memahami kajian anda.

 

Peraturan umum mengenai penggunaan elemen bukan teks dalam kertas penyelidikan anda.

 1. Setiap elemen bukan teks mesti mempunyai kapsyen yang terdiri daripada nombor dan tajuk.
 2. Tentukan format kapsyen yang sesuai dan gunakan secara konsisten sepanjang penulisan anda.
 3. Sekiranya anda meletakkan elemen bukan tekstual di akhir kertas penyelidikan, pastikan ia dibezakan dengan jelas dari mana-mana bahagian lampiran.
 4. Bilangan angka, jadual, graf, dan sebagainya dalam teks harus jelas merujuk item tersebut. Elakkan ungkapan seperti “dalam carta pada halaman berikut” atau “dalam jadual di bawah.”
 5. Sekiranya anda memilih untuk meletakkan unsur-unsur bukan tekstual di dalam kertas, ianya harus diletakkan sedekat mungkin ke mana ia mula-mula disebut dalam teks.
 6. Setiap elemen bukan teks yang disebut dalam teks mesti dikomentari dan, jika perlu, jelas dijelaskan.
 7. Semua elemen bukan teks harus mempunyai pandangan yang konsisten. Ini boleh dicapai dengan:

– menggunakan kotak atau bingkai (frame).

– menggunakan font teks yang berbeza [cth., Ariel vs New Times Roman].

– menggunakan topik kecil bagi format tajuk.

– mengelakkan fon yang melebih-lebih.

 1. Sekiranya elemen bukan teks dalam teks tidak disesuaikan dari sumber lain tetapi ianya adalah ciptaan anda sendiri, katakan demikian dalam penulisan anda! Jika tidak, anda mesti menyebut di mana anda menjumpai elemen bukan teks tersebut.
 2. Rujukan kepada elemen bukan tekstual biasanya dimasukkan dalam tanda kurung, mis. “(lihat Rajah 1)” kerana maklumat ini secara amnya tambahan kepada hasilnya sendiri; kebanyakan teks harus memberi fokus kepada penemuan utama.

 

NOTA: Jangan terlalu banyak menggunakan elemen bukan tekstual! Sertakan elemen ini dengan berhati-hati dan hanya dalam kes-kes di mana ianya adalah cara yang berkesan untuk meningkatkan dan / atau menambah maklumat yang telah diterangkan di dalam kertas anda. Menggunakan terlalu banyak unsur bukan teks mengganggu aliran naratif kertas anda, menjadikannya lebih sukar bagi pembaca untuk mensintesis dan mentafsirkan penyelidikan keseluruhan anda. Sekiranya anda terpaksa menggunakan secara banyak, pertimbangkan untuk memasukkannya dalam lampiran.

 

Sumber: library.sacredheart.edu

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL