no comments

Definisi Pembacaan Lanjut (Further Readings)

Definisi Pembacaan Lanjut (Further Readings)
Bacaan lanjut memberikan rujukan kepada sumber-sumber yang penulis anggap berguna kepada pembaca yang mencari maklumat atau konteks tambahan tentang masalah penyelidikan. Mereka adalah perkara yang tidak penting untuk memahami kajian keseluruhan atau disebut sebagai sumber penulis yang digunakan atau dipetik dari semasa menulis kertas.

Bergantung kepada gaya penulisan yang anda minta untuk menggunakan [cth., APA, Chicago, MLA], senarai bacaan lanjut hendaklah diletakkan di akhir kertas anda selepas nota-nota atau rujukan tetapi sebelum apa-apa lampiran. Senarai ini harus bermula di bawah tajuk “Bacaan Lanjut.” Item biasanya disusun mengikut abjad mengikut nama akhir penulis tetapi boleh dikategorikan di bawah sub-tajuk mengikut jenis material [contohnya, buku, artikel, laman web, dll.] Atau jenis kandungan [contohnya, teori, kaedah, dll].
Jika anda memilih untuk memasukkan senarai pembacaan lebih lanjut, ingatlah perkara-perkara berikut:

1. Rujukan bacaan lebih lanjut tidak penting untuk memahami masalah penyelidikan pusat. Dalam erti kata lain, jika bacaan lebih lanjut tidak dimasukkan ke dalam kertas anda, kutipan ke sumber-sumber yang digunakan dalam penulisan kertas itu akan mencukupi bagi pembaca untuk menilai kredibiliti kajian literatur dan analisis kajian sedia ada mengenai topik tersebut.

2. Walaupun pembacaan lebih lanjut mewakili sumber tambahan atau dicadangkan, mereka masih harus dilihat sebagai relevan dengan masalah penyelidikan. Jangan masukkan bacaan lanjut hanya untuk menunjukkan kemahiran anda dalam mencari bahan-bahan mengenai topik anda. Walaupun mereka mungkin tidak menjadi pusat untuk memahami masalah penyelidikan, setiap bacaan selanjutnya mesti berkaitan dengan beberapa cara untuk membantu pembaca mencari maklumat tambahan atau memperoleh pemahaman yang lebih luas mengenai topik tersebut.

3. Jangan masukkan teks tinjauan asas atau buku rujukan seperti ensiklopedia dan kamus. Termasuk jenis sumber ini dalam senarai pembacaan lanjut membayangkan merujuk kepada maklumat yang sangat umum atau sangat spesifik yang mungkin sepatutnya diintegrasikan ke dalam teks kertas anda.

4. Jika anda telah mengenal pasti bahan-bahan bukan tekstual yang berkaitan dengan topik anda yang mungkin menarik minat pembaca tetapi tidak digunakan untuk kertas anda, pertimbangkan memasukkannya dalam senarai bacaan lanjut. Ini mungkin termasuk perkara seperti koleksi arkib, filem dokumentari atau popular, koleksi gambar, fail audio, atau set data besar.

Untuk mengenal pasti kemungkinan tajuk untuk dimasukkan ke dalam senarai bacaan lanjut, periksa sumber yang anda dapati semasa meneliti kertas anda tetapi anda akhirnya tidak mengutip sebagai sumber. Semak perkara ini dan, memainkan peranan pembaca, fikirkan tentang mana yang dapat memberi maklumat tambahan atau maklumat latar belakang mengenai masalah penyelidikan yang anda telah disiasat. Ambil perhatian bahawa ia boleh diterima untuk memasukkan sumber multimedia atau digital jika mereka memenuhi parameter untuk dimasukkan.

SUMBER:  USC Libraries

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL