no comments

Dapatkan Jawapan yang Benar: 10 Tips Untuk Reka Bentuk Kuesioner yang Lebih Baik

Orang mungkin berfikir bahawa merekabentuk soal selidik adalah mudah (hanya senarai soalan, betul?). Walaupun sesetengah daripada kita dapat “mencubanya” pada draf pertama, yang lain berjuang dengan kata-kata, urutan pertanyaan dan aspek reka bentuk soal selidik yang lain. Pembinaan soal selidik yang betul adalah salah satu langkah yang paling penting dalam mencapai projek penyelidikan yang berjaya. Reka bentuk yang baik akan membantu meningkatkan kesanggupan responden untuk menyelesaikan tinjauan, serta meningkatkan ketepatan data yang dikumpulkan. Panduan dan petua berikut akan membantu anda membuat alat pengumpulan data yang paling berkesan.

1. Pastikan setiap soalan adalah jelas, mencerminkan apa yang anda bertanya dan bagaimana anda mahu dijawab.
Sebagai contoh, jika anda bertanya “Apa pendapatan anda?” responden tidak akan tahu sama ada anda bermakna mingguan, bulanan, tahunan atau pra-cukai. Sebaliknya, tentukan dan bertanya, “Berapa pendapatan isi rumah tahunan anda pada tahun 2009, sebelum cukai?” Jika bermanfaat, sentiasa masukkan arahan yang jelas kepada responden. Contohnya, apabila item hendak diperintahkan mengikut peringkat, berikan arahan untuk menggunakan setiap nombor sekali sahaja.
Elakkan kata-kata atau kategori sambutan yang samar-samar seperti ‘kerap’ atau ‘kerap’. Daripada “Adakah anda kerap pergi ke gym?” tanya “Berapa kali seminggu …” Jangan biarkan apa-apa tafsiran oleh responden.

2. Jangan membuat senarai pilihan tindak balas terlalu lama dan pastikan mereka tidak bertindih.
Lebih banyak pilihan yang disenaraikan, semakin sukar bagi responden untuk menilai semuanya. Ini amat penting apabila bertanya kepada responden untuk memerintahkan senarai item.
Julat angka yang dibentangkan kepada responden mestilah jelas, tanpa kekaburan dan saling eksklusif. Elakkan pilihan tindak balas seperti 1-5, 5-10, 10-15, dan sebagainya.

3. Jangan gunakan “bahasa emosi” atau soalan utama.
Elakkan penggunaan adjektif dan kata-kata yang tidak perlu, sebagai contoh, “Sekiranya Datuk Bandar membelanjakan lebih banyak wang cukai cuba untuk menjaga jalan-jalan dalam bentuk teratas?” Jauhkan dari penggunaan soalan utama seperti, “Anda tidak minum, adakah anda?” atau, “Saya menganggap anda akan bersetuju bahawa jabatan bomba penuh dengan pahlawan?” Walaupun kebanyakan pelanggaran peraturan ini tidak akan menjadi jelas seperti contoh di atas, adalah idea yang baik untuk mempunyai pihak kedua, pihak yang tidak bertanggungjawab mengkaji soal selidik yang mengingati perkara ini.

4. Pastikan setiap soalan bertanya tentang satu topik.
Contohnya, “Adakah syarikat anda menawarkan manfaat pencen dan insurans kesihatan?” akan menjadi masalah bagi responden yang syarikatnya menawarkan tetapi tidak yang lain. Tanggapan logik dalam keadaan ini akan menjadi “tidak.” Dua soalan yang lebih mudah adalah lebih mudah untuk dijawab daripada satu yang rumit.

5. Elakkan negatif – terutamanya dua negatif.
Sebagai contoh, “Adakah anda bersetuju bahawa bukan idea yang baik untuk tidak menghidupkan kerja rumah anda?” Dalam contoh ini, responden tidak pasti jika mereka perlu menjawab “ya” atau “tidak,” walaupun jelas dalam fikiran mereka bahawa mengubah kerja rumah tepat pada masanya adalah idea yang baik. Penggunaan penyebab negatif ganda menyebabkan kekeliruan. Jangan mengharapkan responden untuk berfikir keras tentang niat persoalan – lakukan pemikiran untuk mereka.

6. Elakkan soalan-soalan mengimbas yang sukar.
Ingatan responden menjadi semakin tidak dapat diandalkan apabila kerangka waktu meningkat. Sebagai contoh, bukannya bertanya “Kira-kira berapa kali pada tahun lalu anda telah menyewa filem dari Redbox?” pertimbangkan “Berapa kali dalam sebulan lalu yang anda sewa filem dari Redbox?” Atau, tanyakan mengenai purata bulan dan lakukan matematik sendiri.

7. Menentukan soalan-soalan yang sukar atau peribadi ke arah akhir tinjauan.
Penempatan soalan boleh memberi kesan positif atau negatif terhadap kualiti data yang dikumpulkan. Responden secara amnya lebih cenderung untuk menjawab persoalan peribadi atau demografi sebaik sahaja mereka menjadi lebih selesa dengan temuduga. Juga, soalan-soalan sensitif boleh menyebabkan responden jatuh sebelum menyelesaikan, jadi jika soalan-soalan ini pada akhirnya, anda mungkin dapat menyelamatkan temubual separa dan menggunakan apa jawapan yang telah mereka sediakan.

7. Menentukan soalan-soalan yang sukar atau peribadi ke arah tinjauan akhir.
Penempatan soalan boleh memberi kesan positif atau negatif terhadap data yang dikumpulkan. Responden secara amnya lebih cenderung untuk menjawab persoalan peribadi atau demografi sebaik sahaja mereka menjadi lebih selesa dengan temuduga. Juga, sensitiviti soalan boleh menyebabkan responden jatuh sebelum menyelesaikan, jadi jika soalan-soalan ini pada akhirnya, anda mungkin dapat menyelamatkan sebahagian temubual dan menggunakan apa jawapan yang telah mereka sediakan.

9. Pertimbangkan terlebih dahulu bagaimana mengatasi data yang hilang.

  • Tidak semua responden sanggup menjawab semua soalan. Terdapat sekurang-kurangnya tiga cara menangani pilihan bukan tindak balas seperti “tidak tahu,” “tidak berkenaan,” dan lain-lain.
  • Sertakan hanya pilihan tindak balas yang diingini dan izinkan responden melangkau pertanyaan yang mereka tidak dapat atau tidak ingin memberikan jawapan.
  • Termasuk “tidak tahu,” dan lain-lain jawapan yang mungkin
  • Gunakan soalan penapisan, di mana responden disemak mengenai perkara sebelum soalan ditanya. Ini mungkin pendekatan terbaik untuk soalan susulan dengan senarai pilihan yang sangat panjang, atau untuk persoalan yang lebih rumit.

Mana-mana tiga pilihan ini boleh diuruskan semasa fasa tabulasi / analisis projek; Walau bagaimanapun, dua yang terakhir akan membenarkan diskriminasi yang lebih baik antara sebab-sebab mengapa soalan tidak dijawab.

10. Pastikan bilangan soalan terbuka kepada minimum.
Terdapat kelebihan dan keburukan kepada jenis pertanyaan tertutup dan terbuka. Teringatlah ini apabila merancang soal selidik anda. Umumnya, soalan yang tertutup adalah cepat dan mudah dijawab, membantu responden memberikan maklumat yang dikehendaki dan membuat penanda dan perbandingan hasil yang mudah. Soalan-soalan terbuka membenarkan lebih banyak pandangan atau “luar kotak” tindak balas dan mungkin menghasilkan keputusan yang tidak dijangka. Kelemahan utama soalan terbuka ialah analisa data dapat menjadi lebih rumit apabila pengkodean diperlukan untuk mengukur hasilnya. Soalan terbuka juga akan memanjangkan temuduga – pertimbangan penting di mana masa berada pada premium.

Reka bentuk kuesioner adalah kemahiran yang dipelajari dan memerlukan perhatian lebih daripada sekadar pertanyaan yang akan ditanya. Jenis soalan, kata laluan, pilihan jawapan yang disediakan dan pelbagai faktor lain menyumbang kepada penciptaan instrumen tinjauan kualiti. Petua ini bertujuan untuk membantu anda untuk merekabentuk soal selidik terbaik yang mungkin dan membolehkan anda mengumpulkan data yang paling tepat untuk projek penyelidikan anda.

Sumber: surveystar

Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL