no comments

Cara Meringkaskan Artikel Jurnal

Meringkaskan jurnal artikel adalah proses penonjolan dan penyampaian gambaran teras kajian penyelidikan yang diterbitkan dalam sumber saintifik yang telah melalui kajian rakan sebaya.Ringkasan jurnal artikel memberikan ulasan deskriptif ringkas kepada pembaca berpotensi, sehingga memberi mereka pemahaman ke dalam inti artikel. Menulis dan meringkaskan jurnal artikel adalah tugas biasa yang dilakukan oleh pelajar dan pembantu penyelidik. Anda boleh mempelajari cara membaca artikel secara berkesan untuk ringkasan, perancangan ringkasan yang baik, dan menulis ringkasan sehingga selesai.
Kaedah 1
Artikel Membaca
1. Baca abstrak. Abstrak adalah perenggan pendek yang ditulis oleh pengarang untuk meringkaskan artikel penyelidikan. Abstrak adalah perkara biasa dalam hampir semua jurnal akademik dan biasanya kiraan perkataan tidak lebih dari 100-200 perkataan.Abstrak ini memberikan ringkasan ringkas keseluruhan kandungan jurnal artikel, dan menyediakan satu kajian penting dalam penyelidikan.

  • Tujuan abstrak adalah untuk membolehkan penyelidik membaca jurnal dengan cepat dan melihat sama ada artikel yang dibaca boleh digunakan sebagai rujukan dari penyelidikan yang sedang mereka lakukan. Jika anda melakukan kajian tentang respon sistem kekebalan pada haiwan pengerat, anda akan dapat mengetahui dalam 100 kata bukan hanya sama ada kajian tersebut seseuai dengan bidang anda, tetapi juga sama ada penemuan yang ada di jurnal tersebut menyokong atau berbeza dengan penemuan anda.
  • Ingatlah bahawa abstrak dan ringkasan artikel adalah dua perkara yang berbeza, jadi boleh dikatakan bahawa ringkasan artikel abstrak adalah contoh buruk dari ringkasan.  Abstrak mempunyai kandungan yang sangat padat dan tidak dapat memberikan penyelidikan terperinci dan kesimpulan yang dapat disediakan dari ringkasan artikel dengan lebih terperinci.

2. Memahami konteks penyelidikan. Pastikan anda mengetahui secara khusus tentang topik yang dibincangkan dan dianalisis oleh pengarang, mengapa penyelidikan atau topik dibangkitkan, sama ada artikel itu ditulis sebagai tindak balas kepada artikel lain mengenai topik tertentu atau tidak, dan sebagainya. Dengan melakukan ini, anda akan mempelajari argumen, petikan dan data untuk mengekstrak dan menganalisis ringkasan anda.

3. Lompat terus ke kesimpulan. Lompat ke arah kesimpulan dan cari tahu di mana kajian yang dicadangkan berakhir untuk mengetahui lebih lanjut tentang topik dan untuk memahami di mana isu dan hujah akan diterajui. Ia akan menjadi sangat mudah untuk anda memahami maklumat apabila anda membaca kesimpulan penyelidik terlebih dahulu.

  • Anda masih perlu menyemak dan membaca artikel selepas membaca kesimpulan, tetapi hanya jika penyelidikan boleh digunakan. Jika anda mengumpul penyelidikan, anda mungkin tidak perlu memahami sumber lain yang menyokong penyelidikan anda jika anda mencari beberapa pendapat.

4. Kenal pasti hujah utama atau jawatan artikel. Untuk mengelakkan membaca perkara yang sama dua kali untuk memberikan pemahaman anda mengenai idea yang baik dalam bacaan, pastikan anda memahami idea yang hebat pada bacaan pertama. Seperti yang anda baca, rekod atau sorot atau gambarkan idea hebat petikan itu.

  • Berikan perhatian khusus kepada perenggan artikel pertama atau kedua. Di sinilah penulis biasanya menulis teorinya mengenai artikel itu. Cari teori dan tentukan hujah atau idea utama yang penulis cuba membuktikan dalam penyelidikan.
    • Cari kata-kata seperti hipotesis, hasil, biasanya, secara amnya, atau jelasuntuk memberi isyarat kepada anda bahawa frasa menerangkan teori utama.
  • Garis bawah, sorot atau tulis semula hujah-hujah utama kajian ini. Tetap fokus anda pada perkara utama, jadi anda boleh menyambung ke bahagian artikel dengan idea dan melihat bagaimana ia berfungsi bersama.
  • Dalam artikel kemanusiaan, kadang-kadang lebih sukar untuk mencari teori yang jelas dan padat untuk sebuah artikel kerana biasanya artikel tersebut membicarakan hal yang kompleks, idea yang abstrak (contohnya puisi post-modernisme, atau filem feminis). Sekiranya tidak jelas, cubalah mentafsirkan cara anda sebaik mungkin daripada apa yang anda faham dari idea penulis dan apa yang cuba dibuktikan dengan analisis mereka.

5. Semak hujah. Terus membaca pelbagai aspek jurnal artikel, sorot mata utama yang dibincangkan oleh penulis. Fokus pada konsep dan idea utama yang dikandung, cuba menghubungkan mereka kembali kepada idea-idea utama pengarang yang disampaikan pada awal artikel.

  • Seksyen topik dengan fokus yang berbeza biasanya ditandai dengan sub tajuk yang mempunyai fokus pada langkah atau perkembangan semasa tempoh penyelidikan dalam kajian. Tajuk sub tajuk biasanya berani dan mempunyai saiz fon yang lebih besar daripada teks lain.
  • Perlu diingat bahawa jurnal akademik kurang bacaan menarik. Adakah sangat penting untuk membaca 500 perkataan formula yang digunakan dalam penyelesaian gliserin yang diberikan kepada katak dalam kajian ini? Mungkin ya, mungkin tidak. Ia biasanya tidak perlu membaca artikel penyelidikan perkataan demi perkataan, selagi anda memilih idea utama, dan mengapa kandungannya berada di tempat pertama.

6. Buat nota seperti yang anda baca. Kecekapan adalah kunci apabila anda menyelidik dan mengumpulkan maklumat daripada jurnal akademik. Baca secara aktif kerana anda menyikat bahan. Bulatlah atau sorot setiap bahagian tertentu dalam jurnal, fokus pada tajuk sub-tajuk. Bahagian ini selalunya termasuk pengenalan, metodologi, hasil penyelidikan, dan kesimpulan dengan senarai rujukan tambahan.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL