no comments

Cara Menulis Tinjauan Literatur

Tentukan tujuan anda

Selesaikan apa yang anda perlu hadapi dalam tinjauan literatur. Apa yang anda diminta lakukan dalam tinjauan literatur anda? Apa yang anda cari dalam literatur untuk diketengahkan? Ketahui soalan kajian dan kriteria untuk menentukan perkara yang harus ditumpukan.

 

Lakukan carian literatur secara menyeluruh.

Ketahui apa yang telah ditulis mengenai topik tersebut.

 

Apa jenis literatur?

Pilih bahan sumber yang sesuai: Gunakan pelbagai sumber akademik atau ilmiah yang relevan, terkini dan berwibawa. Kajian menyeluruh mengenai bahan yang relevan akan merangkumi – buku, artikel jurnal, laporan, dokumen pemerintah, prosiding persidangan dan sumber web. Perpustakaan akan menjadi tempat terbaik untuk mencari sumber anda.

 

Berapa banyak sumber?

Bilangan sumber yang perlu anda kaji akan bergantung pada tujuan tinjauan literatur dan seberapa maju anda dalam kajian anda. Ia mungkin dari lima sumber pada peringkat sarjana tahun pertama hingga lebih dari lima puluh untuk tesis.

 

Perhatikan butiran bibliografi sumber anda

Catat tajuk penerbitan, tarikh, nama pengarang, nombor halaman dan penerbit. Perincian ini akan menjimatkan masa anda kemudian.

 

Baca sastera

– Baca setiap sumber secara kritikal, cari hujah yang dikemukakan dan bukannya untuk fakta.

– Buat nota semasa anda membaca dan mula mengatur ulasan anda mengenai tema dan idea.

– Pertimbangkan untuk menggunakan jadual, matriks atau peta konsep untuk mengenal pasti bagaimana sumber yang berbeza saling berkaitan.

 

Analisis literatur yang anda temui

Untuk menjadikan tulisan anda dapat menggambarkan analisis kritikal yang kuat, anda perlu menilai sumbernya. Untuk setiap sumber yang anda kaji, tanyakan pada diri anda soalan berikut:

  • Apakah terma dan konsep utama?
  • Sejauh mana relevannya artikel ini dengan topik khusus saya?
  • Apakah hubungan, trend dan corak utama?
  • Bagaimana pengarang menyusun hujah?
  • Sejauh mana autoriti dan kebolehpercayaan sumber ini?
  • Apakah perbezaan dan persamaan antara sumber?
  • Adakah terdapat jurang dalam literatur yang memerlukan kajian lebih lanjut?

 

Tulis ulasan

Mulakan dengan menulis penyataan tesis anda. Ini adalah kalimat pengenalan penting yang akan memberitahu pembaca anda topik apa dan perspektif atau hujah keseluruhan yang akan anda sampaikan. Seperti karangan, tinjauan literatur mesti mempunyai pengenalan, isi dan kesimpulan.

 

Sumber: citewrite.qut.edu.au

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL