no comments

Cara menulis Metodologi Penyelidikan yang sempurna

Apakah Metodologi Penyelidikan?
Metodologi penyelidikan adalah sebahagian daripada kertas penyelidikan yang mengandungi deskripsi cara dan cara untuk menjalankan penyelidikan. Tujuan asas metodologi penyelidikan adalah menerangkan teknik-teknik apa yang sedang digunakan atau akan digunakan untuk mendapatkan data atau maklumat yang diharapkan dapat diperoleh pada akhir penyelidikan.

Metodologi penyelidikan yang baik adalah sangat penting untuk menggambarkan imej kertas penyelidikan yang baik. Terlepas dari seberapa baik pengantar atau tinjauan literatur anda, penghakiman utama kertas penyelidikan anda sangat bergantung pada metodologi penyelidikan anda.

Jadi bagaimana untuk memastikan bahawa kaedah penyelidikan anda adalah sebaik yang anda inginkan?

Mari kita lihat!

Petua untuk Metodologi Penyelidikan yang baik
Metodologi adalah bahagian disertasi anda di mana anda boleh menarik perhatian pembaca anda dengan lebih berkesan. Metodologi penyelidikan yang baik mengandungi setiap resipi rahsia untuk meyakinkan pembaca bahawa penyelidikan yang dipertimbangkan sebenarnya akan menjadi layak dan berguna. Juga, dengan penjelasan kaedah penyelidikan anda, anda boleh membuat pembaca lebih tertarik pada disertasi anda.

Bagaimana anda akan menulis metodologi yang cukup baik untuk dianggap sebagai menarik? Petua berikut akan menggambarkan:

Bawa balik Masalah: Bahagian metodologi disertasi secara amnya mengikuti bahagian lain, biasanya kajian literatur. Oleh itu untuk memastikan bahawa pembaca anda memberi tumpuan kepada soalan penyelidikan pusat, anda harus menyatakan semula sekali lagi, dalam uraian ringkas. Ini akan membolehkan pembaca menyusun semula tumpuan mereka kepada objektif penyelidikan utama.

Letakkannya dalam Lapisan: Semasa anda menerangkan teknik dan kaedah yang anda gunakan untuk penyelidikan anda, anda perlu dianjurkan. Selepas anda menyatakan semula pernyataan masalah, anda perlu menyebut konteks kaedah tersebut. Hanya selepas itu, anda harus menerangkan kaedah individu. Ini akan memudahkan para pembaca memahami.

Reproduktiviti: Anda harus merangka kaedah dan teknik ketika Anda melaksanakannya. Jangan tunggu untuk menyelesaikan penyelidikan untuk memulakan menulis metodologi. Menulis semasa melaksanakan kaedah ini akan membantu anda menyebut setiap butiran dan trik sedikit tentang kaedah tersebut. Maklumat ini akan memberi banyak nilai kepada pembaca. Juga, lebih baik penerangan kaedah, semakin baik bahagian metodologi anda.

Jelaskan: Sentiasa pastikan kaedah yang anda pilih. Berikan alasan yang kuat untuk pergi dengan kaedah yang dipilih dan bukan dengan rakan lain. Justifikasi anda harus meyakinkan cukup untuk pembaca bersetuju dengan keputusan anda. Justifikasi yang betul akan membawa anda lebih banyak pembaca dan tanda.

Cite: Titik ini menyokong penunjuk sebelumnya – justifikasi. Anda harus menyebutkan sumber dari mana anda mengetahui tentang kaedah tertentu itu. Melakukan ini akan membantu pembaca mengetahui rujukan kepada metodologi dan dengan itu, kaedah anda menjadi wajar.

Minda Pesanan: Petua ini mempunyai banyak kaitan kerana kesilapan ini adalah sesuatu yang umumnya pelajar lakukan. Mereka lupa untuk meletakkan kaedah yang digunakan dan penemuan masing-masing dalam susunan yang sama. Meletakkan kedua-dua kaedah dan penemuan masing-masing dalam susunan yang sama adalah dinasihatkan. Untuk dua sebab – Satu, kerana pembaca akan dapat mengaitkan kaedah untuk mencari dengan lebih mudah dan dua, metodologi anda akan kelihatan bersih. Ini akan menjadikan disertasi kelihatan lebih profesional.

Petua ini akan mencukupi untuk anda membuat metodologi yang sempurna. Menulis bahagian metodologi yang baik agak rumit, tetapi set tip ini akan membantu anda menyelesaikannya dengan sempurna.

Bagaimana cara pendekatan untuk metodologi penyelidikan?
Sekarang bahawa anda tahu cara mendekati metodologi penyelidikan, mari kita bercakap tentang strukturnya dan bagaimana untuk menundukkannya. Tujuan utama untuk menulis metodologi adalah membuat para pembaca sedar bagaimana kerja penyelidikan telah dijalankan, dengan itu memberikan gambaran yang jelas mengenai kesahihan dan kebolehpercayaannya.

Biasanya, metodologi penyelidikan disediakan dengan mengikuti struktur atau model tertentu, yang menjadikannya lebih mudah difahami untuk para pembaca. Dalam artikel ini, kita akan melihat model Bawang Penyelidikan, yang merupakan salah satu model yang paling popular yang digunakan dalam penyelidikan akademik.

Metodologi ini boleh dibahagikan kepada lapisan atau parameter yang berlainan seperti berikut: Falsafah Penyelidikan, Pendekatan Penyelidikan, Strategi Penyelidikan, Horizons Masa dan Kaedah Pengumpulan Data. Mari kita lihat makan dari mereka.

Falsafah Penyelidikan: Falsafah penyelidikan menentukan cara satu set data tertentu telah dikumpulkan, disimpulkan dan digunakan untuk kerja penyelidikan. Biasanya seorang penyelidik memilih antara beberapa falsafah yang biasa digunakan seperti positivisme, realisme dan interpretivisme. Falsafah penyelidikan yang anda pilih sepatutnya sejajar dengan matlamat penyelidikan dan pilihan anda patut dijustifikasikan dengan betul.

Pendekatan Penyelidikan: Pendekatan kajian sesuatu kajian menentukan penalaran logik yang dipilih oleh penyelidik. Biasanya, ia termasuk pendekatan yang masuk akal dan deduktif. Sebagai penyelidik, anda perlu memilih antara kedua-dua kajian ini. Pendekatan induktif membolehkan anda membentuk teori baru berdasarkan data yang dikumpul, sedangkan pendekatan deduktif membantu memastikan jika data yang dikumpulkan sejajar dengan teori yang ada.

Strategi Penyelidikan: Strategi penyelidikan termasuk sifat dan sumber data yang telah dikumpulkan untuk memenuhi objektif kajian. Berdasarkan sifatnya, data boleh menjadi kuantitatif atau kualitatif. Sebaliknya, berdasarkan sumber data, ia boleh menjadi utama atau sekunder. Penyelidik mesti mewajarkan pilihan datanya dari segi kaitannya dalam kerja penyelidikan.

Time Horizon: Horizon masa menyediakan idea yang jelas tentang garis masa di mana kerja penyelidikan telah dijalankan. Biasanya, terdapat dua jenis wawasan masa, iaitu: keratan rentas dan membujur. Dalam kajian rentas keratan, data mewakili fenomena yang berlaku dalam satu titik dalam garis masa.

Pengumpulan Data: Bahagian ini menyoroti proses asas yang digunakan oleh penyelidik untuk mengumpulkan data yang diperlukan untuk menjalankan penyelidikan. Sebagai penyelidik, anda mesti menyebutkan alat yang telah anda gunakan dan kaedah yang telah anda ikuti semasa mengumpulkan data yang diperlukan. Anda mesti menambah elemen seperti proses persampelan, jenis soal selidik, dan sebagainya. Anda perlu memastikan bahawa data yang dikumpulkan bersedia dianalisis. Cara anda membingkai metodologi anda menentukan kualiti keseluruhan kerja penyelidikan anda.

Menulis satu metodologi penyelidikan pasti boleh menjadi cabaran bagi banyak pelajar, terutamanya yang tidak mempunyai pengalaman sebelumnya. Sekiranya anda mengalami kesulitan dengannya, anda pasti boleh mendapatkan bantuan akademik profesional untuk metodologi anda atau kerja penyelidikan anda. Petua-petua ini, bagaimanapun, berguna bagi anda untuk menghasilkan metodologi yang baik. Semua yang terbaik!

Sumber: Penmypaper

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL