no comments

Cara Menulis Cadangan Penyelidikan dalam 6 Langkah Penting

Apakah Cadangan Penyelidikan?

Saya rasa sebelum kita menyelam ke dalam bagaimana untuk menulis cadangan penyelidikan, saya mungkin perlu memastikan kita berada di halaman yang sama tentang apa yang salah sebenarnya IS , kan? Mari buat yang pertama.

Cadangan penyelidikan adalah pernyataan yang direka untuk meyakinkan pembaca anda bahawa anda mempunyai topik yang boleh meneliti.

Cadangan ini juga harus menunjukkan bahawa anda mempunyai pemahaman tentang topik dan idea penyelidikan yang kukuh-dan bahawa anda mampu menyelesaikan kerja.

Dalam erti kata lain, jangan menulis cadangan tentang bagaimana anda berharap untuk akhirnya menentukan makna kehidupan. Anda tidak akan dapat menyelesaikan projek sedemikian.

Cadangan penyelidikan adalah sebahagian daripada proses penyelidikan formal, jadi ambil perhatian dengan serius. Gunakan tulisan ringkas dan ringkas dan  nada akademik formal .

Cadangan itu juga lebih daripada sekadar berkata, “Saya ingin menulis mengenai ibu bapa helikopter .” Ia mengikuti format tertentu yang mungkin kelihatan hebat pada mulanya. Tetapi jika anda mengambil langkah demi langkah, lebih mudah dari yang anda fikirkan.

Dengan cara itu, mari kita menyelam bagaimana menulis cadangan penyelidikan, adakah kita?

Bagaimana Menulis Cadangan Penyelidikan: 6 Komponen Penting

Cadangan penyelidikan mengandungi enam bahagian utama.

Saya telah memasukkan perbincangan ringkas mengenai setiap komponen dan contoh mengenai keibubapaan helikopter. Mudah-mudahan, mereka memberikan beberapa inspirasi ketika kami bekerja melalui proses bagaimana menulis cadangan penyelidikan.

1. Tajuk

Percaya atau tidak, tajuk projek anda adalah penting. Kita semua telah mendengar kata “tidak menghukum sebuah buku dengan penutupnya.” Tetapi kita sering menghakimi buku bukan sahaja dengan penutup mereka tetapi juga oleh tajuk mereka.

Lagipun, yang anda lebih suka membaca, Perbincangan Komprehensif Ritual Kencan dan Persahabatan di Amerika Syarikat atau 10 Cara Mencari Rakan Perfect ? (Ya, saya juga memilih yang kedua.)

Tajuk cadangan penyelidikan anda harus menawarkan gambaran yang jelas dan jelas tentang kertas anda. Ia harus memaklumkan kepada pembaca topik anda dan merebut minatnya.

Inilah tajuk contoh:

Ibu bapa Helikopter: Adakah Mereka Membantu atau Membahayakan Kanak-kanak?

Tajuk ini adalah deskriptif-ia memberitahu para pembaca bahawa kertas itu adalah tentang orang tua helikopter. Ia juga bermaklumat – ia menjelaskan bahawa kertas itu akan mengkaji sama ada keibubapaan helikopter adalah berkesan.

2. Abstrak

Yang abstrak adalah ringkasan pendek, biasanya kira-kira 200-300 perkataan. Ia harus termasuk yang berikut:

  • Apa yang kamu tulis
  • Kenapa anda menulis dan menyelidik topik itu
  • Apa yang anda harapkan untuk mengetahui dengan melengkapkan penyelidikan

Sekiranya anda melengkapkan mana-mana penyelidikan anda sendiri (seperti membangunkan kaji selidik), anda juga boleh memasukkan perbincangan tentang bagaimana anda akan memasukkannya ke dalam tulisan anda.

Berikut adalah contoh abstrak:

Projek penyelidikan ini akan memberi tumpuan kepada keupayaan helikopter. Ibu bapa helikopter sering didefinisikan sebagai ibu dan bapa yang berniat baik yang terlalu terlibat dalam kehidupan anak-anak mereka (dan sering kali anak-anak dewasa). Walaupun ibu bapa helikopter biasanya merasakan bahawa tindakan mereka membantu anak-anak mereka, banyak penyelidik kini mempersoalkan sama ada ibu bapa menjadi terlalu terlibat. Bentuk pengasuhan yang agak baru ini telah diteliti dalam beberapa tahun kebelakangan ini apabila masyarakat mempertanyakan keberkesanannya. Persoalan kajian projek penyelidikan ini adalah sama ada penglibatan tersebut akhirnya membantu atau membahayakan kanak-kanak. Projek ini akan merangkumi gambaran ringkas mengenai beberapa gaya keibubapaan yang biasa, termasuk keibubapaan berwibawa dan berwibawa, dan bandingkan gaya keibubapaan ini untuk keaslian helikopter untuk memeriksa kedua-dua hasil positif dan negatif setiap gaya keibubapaan. Kajian literatur akan menjadi kaedah utama di belakang penyelidikan; Walau bagaimanapun, projek penyelidikan ini juga akan menggabungkan kaji selidik asal kira-kira 20 pelajar sekolah menengah dan kolej. Tinjauan ini termasuk soalan jawapan pendek dan pilihan pelbagai dan akan memberikan bukti sama ada remaja dengan ibu bapa helikopter bergelut dalam akademik dan sama ada individu yang sama boleh membuat keputusan sendiri.

.

3. Pengenalan

Pengenalan kepada cadangan penyelidikan anda akan menjadi dua hingga tiga paragraf dan sama seperti pengenalan kepada setiap kertas penyelidikan. Anda ingin menarik perhatian pembaca dan memberikan gambaran keseluruhan kertas anda. (Baca Bagaimana Memulakan Esei Dengan Bang untuk mempelajari asas-asas mengenai menulis perkenalan.)

Apabila menulis pengenalan dalam cadangan penyelidikan, anda harus memasukkan perkara berikut:

  • Masalah yang anda hadapi dalam kertas penyelidikan anda
  • Alasan di sebalik penyelidikan anda dan mengapa penting anda menyelesaikan penyelidikan ini
  • Apa yang anda harapkan untuk mengetahui dengan melengkapkan penyelidikan
  • Sebarang ramalan yang anda mungkin ada mengenai penyelidikan anda

Ya, saya tahu, anda telah menyatakan beberapa maklumat ini dalam abstrak. Tetapi ingat, abstrak merumuskanprojek anda. Pengenalan ini lebih spesifik dan memperkenalkan pembaca kepada maklumat secara terperinci.

.

4. Kajian Sastera

Tinjauan kesusasteraan adalah seperti yang dibaca: kajian kesusasteraan. Tidak, anda tidak menulis ulasan buku Moby Dick atau A Tale of Two Cities.

Dalam kajian semula kesusasteraan, anda akan mencari sumber yang boleh dipercayai mengenai subjek anda dan memberikan pembaca dengan gambaran mengenai apa yang sedang dikhaskan para ahli tentang topik anda.

The kajian literatur direka untuk memberitahu pembaca bukan sahaja daripada apa yang pakar-pakar telah berkata mengenai perkara ini, tetapi juga untuk menggambarkan mengapa kajian anda adalah tepat pada masanya dan penting.

Panjang kajian literatur dapat bervariasi dari beberapa perenggan ke beberapa halaman. Jadi semak dengan pengajar anda untuk keperluan panjang tertentu.

Dalam contoh keibubapaku helikopter saya, saya akan mengkaji semula sumber yang membincangkan bagaimana dan apabila keahlian helikopter menjadi gaya keibubapaan yang biasa dan sumber yang membincangkan gaya keibubapaan yang lain. Saya juga akan mengkaji mengapa sesetengah pakar mungkin merasakan keibubapaan helikopter membantu kanak-kanak dan mengapa sesetengah pakar merasakan ia berbahaya kepada kanak-kanak.

.

5. Kaedah dan Keputusan

Bahagian kaedah cadangan penyelidikan menerangkan kepada pembaca bagaimana anda akan menjalankan penyelidikan anda sendiri.

Anda perlu menerangkan penyelidikan jenis yang akan anda selesaikan. Adakah anda akan menjalankan kaji selidik atau soal selidik? Adakah anda menjalankan percubaan dalam makmal? Adakah kerja anda siap sepenuhnya atau dalam talian?

Bahagian kaedah juga akan mengenal pasti siapa yang akan mengambil bahagian dalam kajian ini. Adakah anda akan merekrut rakan-rakan dan menyuap mereka dengan pizza hanya supaya mereka akan menyelesaikan tinjauan anda? Adakah anda akan mengambil pelajar lain, pelajar sekolah menengah, profesor, atau kumpulan lain?

Dalam bahagian kaedah, anda juga perlu menerangkan jenis kaedah yang telah anda gunakan dan bagaimana anda tahu bahawa ia boleh dipercayai. Dengan kata lain, adakah anda menggunakan soal selidik pelbagai pilihan? Adakah anda menyoal subjek? Adakah anda menggunakan program komputer untuk menganalisis data?

Akhirnya, bahagian hasil mungkin membuat beberapa ramalan tentang penyelidikan anda.

Dalam cadangan penyelidikan saya tentang keibubapaan helikopter, saya akan menjelaskan bahawa saya merancang untuk menggunakan soal selidik pelbagai pilihan dan jawapan pendek untuk meninjau kira-kira 20 pelajar sekolah menengah dan kolej. Saya juga meramalkan bahawa pelajar dengan ibu bapa helikopter berjuang dengan kemerdekaan lebih daripada pelajar tanpa ibu bapa helikopter.

.

6. Perbincangan

The perbincangan komponen cadangan penyelidikan bukan sekadar perbualan kepada apa kertas anda adalah tentang. Ia memberi tumpuan kepada sebarang kemungkinan kelemahan, komplikasi, atau batasan penyelidikan anda.

Misalnya, jika anda mentadbir kaji selidik dalam talian, bolehkah seseorang selain daripada peserta yang dimaksudkan menyelesaikan tinjauan itu? Sekiranya anda melengkapkan kaji selidik sekumpulan orang, bagaimana anda tahu bahawa mereka menjawab dengan jujur?

Dalam contoh saya, saya mencadangkan untuk meninjau kira-kira 20 pelajar dan bertanya kepada mereka tentang keibubapaan helikopter. Satu had untuk soal selidik saya adalah bahawa orang mungkin tidak menjawab dengan jujur ​​atau sengaja cuba mempengaruhi hasil kajian.

Saya juga hanya meninjau penduduk yang kecil. Ini tentunya mempunyai batasannya. Hanya kerana sekumpulan kecil pelajar merasa sama negatif atau positif tentang keibubapaan helikopter, ia tidak semestinya bermakna bahawa semua individu dalam kumpulan umur yang sama akan merasa sama.

 

SUMBER: KIBIN BLOG

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL