no comments

Cara Meninjau Literatur anda dengan menggunakan ATLAS.ti Dalam 5 Langkah Mudah

Kebanyakan projek memerlukan beberapa langkah ditambah dengan ketabahan yang baik. Malah projek yang paling mudah memerlukan persiapan, pengetahuan dan ketekunan melalui beberapa langkah untuk jangka waktu tertentu. Menetapkan untuk mengkaji literatur anda untuk apa-apa latihan akademik – sama ada dengan menggunakan kaedah pena dan kertas tradisional, atau dengan menggunakan perisian komputer – tidak terkecuali. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan program perisian ATLAS.ti untuk mengkaji literatur anda dalam hanya lima langkah mudah.

Langkah 1: Penyediaan keperluan penting
Ini termasuk:
(1) Perisian Atlas.ti yang mudah dipasang pada PC anda,
(2) Sejumlah literatur yang akan dikaji semula, dan
(3) Persekitaran yang ‘kondusif’ dan ‘luaran’ yang kondusif supaya anda boleh menumpukan pada semakan anda, cth. pemikiran yang positif, kerusi yang selesa, secawan kopi atau segelas jus dll.

 

Apabila semua keperluan telah siap, anda boleh yakin bahawa anda boleh memulakan proses semakan dengan segera.

Langkah 2: Tetapkan fail sastera sebagai ‘Dokumen Utama’ atau ‘P-Docs’ dalam program Atlas.ti

Cuma ikuti langkah-langkah mudah ini:
(1) Buka ‘Pengurus P-Docs Manager’ dalam program Atlas.ti,
(2) Klik pada ‘Menetapkan dokumen utama’ dan kotak teks akan muncul,
(3) Pilih fail literasi yang ingin anda semak, dan
(4) Klik ‘OK’. Kotak teks akan hilang, dan senarai literatur akan muncul di tetingkap ‘P-Docs Manager’.

Dengan ‘menugaskan’ fail sastera ke dalam program Atlas.ti, anda hanya membuat ‘pautan / jambatan’ antara literatur dan program Atlas.ti dan bukannya ‘mengunggah’ fail ke Atlas.ti. Memuat naik menyebabkan fail Atlas.ti menjadi ‘berat’ dan ‘membebankan’ untuk ‘bawa’, atau disimpan ke cakera lain yang boleh ditanggalkan.

Mungkin, satu lagi sebab penting untuk menggunakan kaedah ‘memberi’ adalah untuk memudahkan penggunaan masa depan anda, kerana, apabila menyerahkan literatur sebagai P-Dokumen, anda akan dapat melihat, mengkaji semula dan mengeluarkan literatur dari dalam Atlas. ti program itu sendiri, tanpa perlu membuka setiap fail sastera! Bukankah itu sejuk?

Langkah 3: Fikirkan beberapa tema untuk semakan anda

Ini boleh dicapai dengan memikirkan apa yang anda ingin dapatkan dari literatur. Ia boleh menjadi sesuatu yang berkaitan dengan penyelidikan anda. Sebagai contoh, jika anda membuat menulis pada ‘Scrapbooking’, tema mungkin ialah: ‘sejarah’, ‘cara’, ‘sumber’, ‘kelebihan’, ‘keburukan’, ‘tempat untuk menerbitkan’ dan senarai boleh pergi selagi yang anda mahu. Sebaik sahaja anda mengenal pasti tema, senaraikan setiap tema (di Atlas.ti, tema dikenali sebagai ‘Kod’) di ‘Pengurus Kod’ … Ini boleh menjadi langkah yang sangat kritikal. Ia memerlukan kepekatan serta perhatian penuh anda. Mengaktifkan diri anda untuk mencapai tahap ini benar-benar menjadi rangsangan untuk perasaan anda. Berusaha untuk mendapatkannya!

Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda dengan Langkah ini:
(1) Buka ‘Pengurus Kod’ tetingkap dalam program Atlas.ti,
(2) Klik ikon ‘Buat item baru’ dan kotak teks akan muncul,
(3) Senaraikan semua tema / kod yang mungkin, masing-masing dipisahkan oleh simbol “|”, atau secara alternatif, anda boleh mengulang langkah (1) dan (2)
(4) Klik ‘OK’. Kotak teks akan hilang, dan senarai tema / kod akan muncul di tetingkap ‘Pengurus Pengurus’. Tahniah! Kamu lakukan!

Walaupun langkah ini penting dan tidak boleh dilepaskan, jangan risau jika anda hanya mempunyai satu Kod pada mulanya. Anda sentiasa boleh menambah Kod lain sepanjang proses pengekodan. Begitu juga, jangan risau, jika anda mempunyai terlalu banyak Kod di permulaan, kerana sepanjang proses pengekodan, anda sentiasa boleh memadamkan Kod yang tidak perlu, atau menggabungkan Kod sama.

Langkah 4: Mulakan proses pengekodan

Pengekodan bermaksud: menerusi teks literatur, dan mengenal pasti titik mana yang jatuh di bawah Kod tersebut. Apabila anda mengenal pasti mata, sorot dengan menggunakan kursor anda, dan seret Kod dari ‘Pengurus Kod’ dan lepaskannya ke paparan P-Dokumen. Setelah anda melakukannya, tanda akan muncul di sebelah kanan pandangan P-Docs. Dalam bahasa Atlas.ti ‘, bahagian yang ditonjolkan dari P-Dokumen disebut’ Sebut Harga ‘. Bravo! Anda melakukannya lagi!

Satu perkara penting untuk menjelaskan; Program perisian Atlas.ti tidak menggantikan proses bacaan dan pemahaman. Ia hanya membantu menggantikan cara tradisional untuk menyerlahkan menggunakan pena / pena dengan mengklik komputer. Seterusnya, ia juga menggantikan pengurusan data pena dan kertas dengan membuat proses berkomputer.
Sekarang anda sudah bersedia untuk Langkah seterusnya.

Langkah 5: Output sebut harga untuk Kod

Apabila anda selesai dengan pengekodan / mengkaji semula sejumlah literatur dan anda merasa seperti anda telah mengumpulkan maklumat yang cukup mengenai tema / Kod tertentu; maka anda bersedia untuk menulis anda.
Anda boleh mengambil semua petikan yang telah dikodkan terlebih dahulu ke dalam satu dokumen teks. Proses ini dipanggil ‘Mendapatkan Output’; yang agak mudah sebenarnya – hanya sesiapa sahaja boleh melakukannya.

Ini adalah bagaimana ia berlaku:
(1) Anda menyerlahkan kod yang anda mahu output dalam ‘Pengurus Kod’,
(2) Anda klik pada ‘Output’ dan menu drop down akan muncul,
(3) Cukup pilih ‘Sebut Harga untuk Kod Terpilih’,
(4) Anda akan diminta dengan kotak teks, yang memerlukan anda memilih dari: ‘Editor’, ‘Pencetak’, ‘Fail’, atau ‘File & Run’.

Saya rasa anda mesti berfikir: “Mana yang patut saya pilih?”

Nah, jika anda ingin mengedit output sebelum mencetak, anda boleh memilih ‘Editor’. Jika anda ingin mencetaknya dengan segera, anda boleh memilih ‘Pencetak’. Anda boleh memilih ‘Fail’ jika anda ingin menyimpan output, atau ‘Fail & Run’ jika anda ingin menyimpan output dan selepas itu buka pandangan untuk rujukan penulisan anda.

Pada akhirnya, apabila anda telah melakukan Langkah-langkah yang disebutkan di atas, anda boleh berehat dan menikmati faedah kejayaan anda. Anda berhak untuk merasa senang dengan diri anda sendiri! Anda berangkat untuk mencapai tujuan anda (iaitu pengekodan) dan anda telah berjaya! Bravo! Anda telah “naik gunung”! Sekarang anda tahu bahawa anda boleh mengkaji literatur anda dengan menggunakan program perisian Atlas.ti dan menyimpan semua kerepotan kaedah pena dan kertas tradisional. Saya pasti anda tidak sabar-sabar untuk kod lebih banyak artikel

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL