no comments

Cara Membuat Soal Selidik

Apabila sebuah syarikat, kumpulan bukan keuntungan, atau ahli politik perlu mengetahui bagaimana pihak-pihak berkepentingan atau pengundi mereka merasa, mereka sering membuat dan melaksanakan soal selidik. Hasilnya boleh menyebabkan penjenamaan semula, membuat keputusan, dan perubahan dasar jika maklum balas adalah baik. Membuat soal selidik boleh kelihatan sangat mudah, tetapi melainkan jika ia direka dengan betul, hasilnya boleh ditipu dan tidak boleh dipercayai.

Bahagian 1 – Mencipta Soalan
1) Tentukan apa yang anda ingin pelajari daripada mengendalikan soal selidik anda.

Tanya sendiri apa data yang anda perlukan dan bagaimana anda akan menggunakannya. Ini akan membantu anda menemui soalan-soalan yang berguna, serta perintah yang anda akan tanya kepada mereka. Sebaiknya, soal selidik akan menjadi pendek, jadi pilih mana matlamat anda adalah penting dan yang mungkin tidak perlu.

2) Rancang soalan yang akan membantu anda mendapatkan maklumat yang anda perlukan.

Mulakan dengan soalan yang luas, kemudian sempit mereka sehingga setiap orang berkaitan dengan matlamat anda dalam beberapa cara. Menjaga soalan dan jawapan mudah, dengan menggunakan beberapa perkataan yang mungkin. Anda mungkin mahu bergantung pada soalan terbuka, soalan tertutup, atau gabungan kedua-dua.

3) Gunakan soalan tertutup untuk mengumpulkan jawapan tertentu.

Soalan tertutup mempunyai pelbagai jenis pilihan responden yang boleh dipilih. Soalan-soalan ini mungkin soalan-soalan ya, atau-tidak, soalan benar atau palsu, atau soalan yang meminta responden bersetuju atau tidak bersetuju dengan kenyataan. Soalan tertutup mungkin kelihatan seperti soalan terbuka, tetapi hanya mempunyai beberapa pilihan responden yang boleh digunakan untuk menjawabnya. Soalan tertutup mungkin kelihatan seperti ini:
“Adakah anda berbelanja di sini sebelum ini?”
“Jika ya, berapa kerap anda berbelanja di sini?” (Soalan ini akan mempunyai beberapa jawapan yang eksplisit dari mana responden boleh memilih – “sekali seminggu” kepada “sebulan sekali,” misalnya)
“Berapa puaskah dengan pengalaman anda hari ini?” (Begitu juga, soalan ini akan mempunyai tanggapan terhad – “sangat berpuas hati” kepada “sangat tidak berpuas hati”)
“Adakah anda mengesyorkan kedai ini kepada rakan?”

4) Gunakan soalan terbuka untuk mendapatkan maklum balas.

Soalan terbuka untuk mendapatkan jawapan yang anda tidak dapat dijangkakan, dan tidak mempunyai jawapan tertentu untuk dipilih. Soalan terbuka adalah peluang bagi responden untuk menyampaikan pengalaman atau jangkaan khusus mereka. Persoalan seperti itu mungkin kelihatan seperti ini:
“Bagaimana anda akan menggunakan pembelian anda?”
“Di mana lagi yang biasanya anda berbelanja?”
“Siapa yang merujuk anda ke kedai ini?”
Soalan terbuka adalah baik untuk menjelaskan jawapan yang terdahulu – “Kenapa anda merasakan cara ini?”

5) Tanya soalan sedemikian rupa untuk mengelakkan kekeliruan dan kecenderungan.

Elakkan pertanyaan utama terutamanya; Soalan utama menunjukkan bahawa penanya sedang mencari jawapan tertentu dan akan membatasi apa jawapan responden anda yang selesa membekalkan. Sama ada menyesuaikan jawapan yang mungkin atau mengubah kata-kata soalan anda untuk mengelakkan memimpin responden anda untuk menjawab dengan cara tertentu.
Anda boleh mempertimbangkan untuk bertanya soalan yang sama dengan cara yang berbeza, yang dapat mengurangkan kecenderungan responden secara keseluruhan dan memberikan anda peluang yang lebih baik untuk mencari pendapat sebenar seseorang mengenai sesuatu topik. [4]
Soalan perlu dijelaskan untuk memaksimumkan kejelasan. Responden yang bingung akan mengabaikan data anda, jadi soalan haruslah difahami yang mungkin. Elakkan negatif dua, klausa yang tidak perlu, atau hubungan objek objek yang tidak jelas.

Bahagian 2 – Melaksanakan Questionnaire

1) Pikirkan bagaimana anda akan menghantar soal selidik anda.

Terdapat banyak pilihan yang terbuka untuk anda. Anda boleh menggunakan perkhidmatan dalam talian untuk merekabentuk kuesioner anda. Anda kemudian boleh menghantar pautan ke soal selidik anda melalui e-mel. Anda boleh menggunakan kempen telefon atau mel kepada responden panggilan sejuk. Atau anda boleh melaksanakan kempen secara peribadi, menggunakan profesional atau sukarelawan untuk mengetuai tinjauan.

2) Reka bentuk kuesioner anda mengikut kaedah penghantaran anda.

Terdapat kelebihan dan keburukan untuk setiap kaedah, dan setiap kaedah mempunyai had terhadap apa yang boleh anda lakukan. Tanyakan diri anda cara penyampaian yang paling sesuai dengan soal selidik kuesioner anda, serta data yang ingin anda terima.
Sebagai contoh:
Survei yang dihantar ke komputer, melalui telefon, dan melalui pos boleh menjangkau pelbagai orang, sedangkan tinjauan yang ditadbir secara individu adalah intensif dan batasan yang boleh menyertai (yang mungkin berguna).
Survei yang dihantar pada komputer, secara peribadi, dan melalui mel boleh menggunakan gambar, sedangkan wawancara telefon tidak boleh.
Responden mungkin terlalu malu untuk menjawab soalan-soalan tertentu secara peribadi atau melalui telefon. Tentukan jika anda ingin memberikan penjelasan kepada soalan anda jika responden tidak memahami sesuatu; hanya wawancara yang diberikan oleh orang yang hidup boleh memberikan penjelasan.
Satu kaji selidik komputer memerlukan responden untuk mengakses komputer. Jika soal selidik anda menyangkut isu peribadi, kaji selidik komputer mungkin berfungsi dengan baik.

3) Pertimbangkan urutan soalan anda.

Bentuk soal selidik anda adalah sama seperti kandungannya. Anda harus berhasrat untuk membuat pertanyaan supaya mereka mengikuti satu sama lain secara logik atau menandakan perubahan yang jelas dari bahagian ke bahagian. Soalan-soalan lain yang mungkin memberi kesan bagaimana responden mengisi soal selidik.
Anda mungkin mahu memerintahkan soalan supaya jika seseorang berkata ya atau tidak kepada soalan tertentu, mereka memintas sebarang pertanyaan yang tidak berlaku kepada mereka. Ini akan membantu memfokuskan soal selidik dan mengambil sedikit masa untuk diselesaikan.
“Qualifiers” adalah soalan yang menyaring responden tertentu, menghalang mereka daripada menyelesaikan soalan-soalan lain. Posisi ini pada permulaan soal selidik anda.
Jika demografi menjadi kebimbangan utama, tanyakan soalan demografi di depan.
Simpan pertanyaan peribadi atau rumit untuk akhir soal selidik. Responden tidak akan merasa dibebani oleh soalan-soalan ini dan mungkin lebih terbuka dan jujur.

4) Tentukan jika anda akan menawarkan insentif untuk melengkapkan soal selidik.

Ia sering lebih mudah untuk menarik responden jika anda menawarkan sesuatu sebagai balasan untuk masa mereka. Soal selidik dalam talian, mel, atau telefon boleh menawarkan kupon selepas penyempurnaan soal selidik. Soal selidik individu boleh menawarkan barangan sebagai pertukaran untuk penyertaan. Soal selidik juga merupakan cara yang baik untuk menarik perhatian kepada senarai mel atau tawaran keanggotaan, yang mungkin tidak disedari oleh responden.

5) Uji kuesioner anda sebelum anda mula mengukur orang.

Kawan, pekerja dan ahli keluarga boleh menjadi penguji yang baik. Anda mungkin akan mencuba soal selidik anda semasa ia sedang dalam pembangunan, atau anda mungkin menguji draf selesai.
Tanya penguji anda untuk mendapatkan maklum balas. Mereka mungkin memberi amaran kepada bahagian-bahagian yang mengelirukan atau merasa tidak selesa. Tayangan pengguna mengenai soal selidik sama pentingnya dengan soal selidik sebenar.
Selepas anda menguji, lakukan beberapa nombor untuk memastikan anda mengumpul data yang anda perlukan. Jika anda tidak mendapat maklumat yang anda mahu, selaraskan soal selidik. Anda mungkin perlu menulis semula beberapa perkara, tambah perkenalan, atau menyusun semula, menambah, atau memadamkan soalan supaya kuesioner anda membawa anda ke matlamat anda.

 

Bahagian 3 – Mengganti Questionnaire

1) Semak data anda untuk memahami apa soalan anda benar-benar bertanya.

Ingat bahawa soal selidik sering merupakan sebahagian daripada kempen yang lebih besar. Mereka boleh diubah dan digunakan beberapa kali untuk menyasarkan demografi yang berbeza, bertanya soalan yang berbeza, atau menyelaraskan lebih baik dengan matlamat anda. Selepas mengkaji keputusan anda, anda mungkin mendapati bahawa, walaupun soalan anda masuk akal, mereka bukanlah yang tepat yang anda perlukan untuk mencapai matlamat anda.
Sebagai contoh, anda mungkin mendapati soalan seperti “Berapa kerapkah anda berbelanja di sini?” mengehadkan demografi anda kepada mereka yang membeli-belah di kedai batu bata-dan-mortar. Jika anda ingin melihat bagaimana orang membeli produk tertentu, anda mungkin mahu memperluaskan soalan anda untuk memasukkan belanja dalam talian.
Kaedah pelaksanaan anda juga mungkin mengehadkan data anda. Sebagai contoh, kaji selidik yang ditadbir secara dalam talian boleh dijawab sebahagian besarnya oleh responden dengan pengetahuan komputer yang lebih tinggi daripada purata.

2) Semakan lanjut soalan anda.

Beberapa soalan anda mungkin berfungsi semasa ujian, tetapi mungkin tidak berfungsi dengan baik di lapangan. Soalan anda mesti masuk akal kepada demografi tertentu yang anda targetkan. Tanya diri anda jika responden anda benar-benar memahami apa yang ditanya, atau jika tinjauan anda adalah begitu standard bahawa responden tidak bertindak dengan teliti.
Contohnya, soalan seperti, “Kenapa anda berbelanja di sini?” mungkin terlalu luas soalan, yang boleh mengelirukan responden anda. Jika anda ingin tahu sama ada hiasan kedai mempunyai kesan terhadap tabiat membeli-belah, anda boleh meminta responden untuk menerangkan bagaimana perasaan mereka tentang hiasan kedai, penjenamaan, dll.

3) Semak soalan terbuka anda.

Lihat jika soalan terbuka anda bekerja dengan cara anda memerlukannya untuk berfungsi. Mereka mungkin terlalu terbuka, di mana responden mungkin berpelukan. Mereka mungkin tidak cukup terbuka, di mana data yang anda terima tidaklah begitu berharga. Tanya diri anda apa peranan soalan terbuka anda bermain dalam soal selidik anda dan menyesuaikannya seperti yang diperlukan.
Seperti di atas, soalan-soalan luas seperti, “Bagaimana perasaan anda semasa membeli-belah di sini?” mungkin tidak memberikan arahan yang cukup kepada responden anda. Anda boleh bertanya, “Adakah anda mengesyorkan kedai ini kepada rakan anda? Kenapa atau mengapa tidak?”

4) Tentukan bagaimana anda akan bertindak balas terhadap data yang hilang.

Tidak semua responden akan menjawab semua soalan, yang mungkin atau tidak menjadi masalah untuk anda. Tanya diri anda soalan mana yang sedang dilangkau atau dijawab tidak lengkap, jika sama sekali. Ini mungkin disebabkan oleh urutan soalan, perkataan soalan, atau perkara soalan. Jika data yang hilang adalah penting, pertimbangkan untuk menulis ulang soalan yang dilangkau untuk menjadikannya lebih atau kurang spesifik.

5) Semakan jenis maklum balas yang anda terima.

Lihat jika anda mempunyai trend yang luar biasa dalam data anda dan tentukan apakah ini mencerminkan realiti atau jika ini disebabkan oleh kecacatan dalam soal selidik anda. Sebagai contoh, jawapan anda yang tertutup akan membatasi jenis maklumat responden anda boleh memberikan anda. Jawapan anda mungkin sangat terbatas untuk membuat pendapat yang kuat kelihatan sama seperti pendapat yang lemah, atau mungkin tidak menyediakan jawapan yang berpatutan.
Sebagai contoh, jika anda meminta responden untuk menilai pengalaman, anda harus memberi mereka pilihan untuk bertindak balas dengan “sangat tidak berpuas hati” serta “sangat berpuas hati,” dan banyak pilihan di antara.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL