no comments

Cara Membuat Soal Selidik

Apabila sebuah syarikat, kumpulan bukan keuntungan, atau ahli politik perlu mengetahui bagaimana pihak berkepentingan atau konstituen mereka, mereka sering membuat dan melaksanakan soal selidik. Keputusan boleh menyebabkan penjenamaan semula, membuat keputusan, dan perubahan dasar jika maklum balas adalah baik. Membuat soal selidik boleh kelihatan sangat mudah, tetapi melainkan jika ia direka dengan betul, hasilnya boleh ditipu dan tidak boleh dipercayai.

 1. Tentukan apa yang anda ingin pelajari daripada mengendalikan soal selidik anda. Tanya sendiri apa data yang anda perlukan dan bagaimana anda akan menggunakannya. Ini akan membantu anda menemui soalan-soalan yang berguna, serta perintah yang anda akan tanya kepada mereka.
  Petua: Idealnya, soal selidik akan menjadi pendek, jadi tentukan tujuan mana yang penting dan yang mungkin tidak perlu.
 2. Rancang soalan yang akan membantu anda mendapatkan maklumat yang anda perlukan. Mulakan dengan soalan yang luas, kemudian sempit mereka sehingga setiap orang berkaitan dengan matlamat anda dalam beberapa cara. Menjaga soalan dan jawapan mudah, dengan menggunakan beberapa perkataan yang mungkin. Anda mungkin mahu bergantung pada soalan terbuka, soalan tertutup, atau gabungan kedua-dua.
 3. Gunakan soalan tertutup untuk mengumpulkan jawapan tertentu. Soalan tertutup mempunyai pelbagai jenis pilihan responden yang boleh dipilih.  Soalan-soalan ini mungkin soalan-soalan yang sama atau tidak, soalan benar atau palsu, atau soalan yang meminta responden bersetuju atau tidak bersetuju dengan pernyataan. Soalan tertutup mungkin kelihatan seperti soalan terbuka, tetapi hanya mempunyai beberapa pilihan responden yang boleh digunakan untuk menjawabnya. Soalan tertutup mungkin kelihatan seperti ini:
  “Adakah anda berbelanja di sini sebelum ini?”
  “Jika ya, berapa kerap anda berbelanja di sini?” (Soalan ini akan mempunyai beberapa jawapan yang eksplisit dari mana responden boleh memilih – “sekali seminggu” kepada “sebulan sekali,” misalnya)
  “Berapa puaskah dengan pengalaman anda hari ini?” (Begitu juga, soalan ini akan mempunyai tanggapan terhad – “sangat berpuas hati” kepada “sangat tidak berpuas hati”)
  “Adakah anda mengesyorkan kedai ini kepada rakan?”
 4. Gunakan soalan terbuka untuk mendapatkan maklum balas. Soalan terbuka untuk mendapatkan jawapan yang anda tidak dapat dijangka, dan tidak mempunyai jawapan tertentu untuk dipilih. Soalan-soalan terbuka adalah peluang bagi responden untuk menyampaikan pengalaman atau jangkaan khusus mereka. Persoalan seperti itu mungkin kelihatan seperti ini:
  “Bagaimana anda akan menggunakan pembelian anda?”
  “Di manakah anda biasanya berbelanja?”
  “Siapa yang merujuk anda ke kedai ini?”
  Soalan terbuka adalah baik untuk menjelaskan jawapan yang terdahulu – “Kenapa anda merasa seperti ini?”
 5. Tanya soalan sedemikian rupa untuk mengelakkan kekeliruan dan kecenderungan. Elakkan pertanyaan utama terutamanya; Soalan utama menunjukkan bahawa penanya mencari jawapan tertentu dan akan membatasi apa jawapan responden anda yang selesa membekalkan. Sentiasa jaga jawapan yang mungkin atau mengubah kata-kata soalan anda untuk mengelakkan memimpin responden anda menjawab dengan cara tertentu.
  Soalan perlu dijelaskan untuk memaksimumkan kejelasan. Responden yang bingung akan mengabaikan data anda, jadi soalan sepatutnya difahami seboleh mungkin. Elakkan negatif dua, klausa yang tidak perlu, atau hubungan objek objek yang tidak jelas.
  Nota: Anda boleh mempertimbangkan untuk bertanya soalan yang sama dengan cara yang berbeza, yang boleh mengurangkan kecenderungan responden secara keseluruhan dan memberikan anda peluang yang lebih baik untuk mencari pendapat sebenar seseorang mengenai topik tertentu.

.

Sumber : wikihow

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL