no comments

Biasiswa Kerajaan Heilongjiang, China Untuk Pelajar Antarabangsa, 2016-2017

Kerajaan Heilongjiang menawarkan biasiswa untuk pelajar antarabangsa untuk belajar di institusi pendidikan yang di wilayah Heilongjiang. Biasiswa ini dibahagikan kepada tiga kategori berikut: Kelas A Biasiswa Pelajar Ijazah Kedoktoran, Kelas B Biasiswa Pelajar Ijazah Sarjana dan Kelas C biasiswa untuk Ijazah Sarjana Muda Pelajar. Permohonan hendaklah dikemukakan hingga 30 April setiap tahun.

Subjek Pelajaran: Biasiswa diberikan untuk mengkaji mana-mana kursus yang ditawarkan di institusi tersebut.

Tahap Kursus: Biasiswa disediakan untuk mengikuti ijazah pertama, sarjana dan program PhD di institusi tuan rumah di wilayah Heilongjiang.

Biasiswa Oleh: Kerajaan Heilongjiang

Biasiswa boleh diambil pada: Heilongjiang (China)

Kelayakan:
Latar belakang pendidikan dan had umur:
-Permohonan untuk ijazah sarjana muda mesti memperoleh diploma bersamaan dengan siswazah sekolah tinggi Cina dan berumur di bawah 25 tahun, dan juga perlu mengikuti kelayakan institusi tuan rumah.
-Permohonan untuk program ijazah sarjana mesti mempunyai ijazah sarjana muda dan berada di bawah umur 35 tahun dan perlu mempunyai ijazah sarjana muda dengan surat sokongan daripada dua profesor atau profesor bersekutu.
-Permohonan untuk program ijazah kedoktoran mesti mempunyai ijazah sarjana dan berada di bawah umur 40 tahun dan perlu mempunyai ijazah sarjana dengan surat sokongan daripada dua profesor atau profesor bersekutu.

Syarat-syarat lain:
-Pemohon mestilah warganegara bukan Cina (dengan kewarganegaraan asing lebih empat tahun) dan berada dalam kesihatan yang baik
-Pemohon mesti mematuhi undang-undang dan peraturan-peraturan kerajaan China dan peraturan dan disiplin institusi tuan rumah.
-Pemohon tidak boleh menuntut di China. (Pelajar yang sedang berada di China yang menamatkan pengajian daripada institusi Cina selama lebih daripada satu tahun akademik adalah layak)
-Tahap penguasaan Cina bagi pemohon ditentukan oleh institusi tuan rumah mengikut khusus dan pengajaran bahasa.
-Pemohon idak harus penerima anugerah daripada mana-mana biasiswa lain.

Biasiswa Terbuka untuk Pelajar Antarabangsa (kecuali China) boleh memohon biasiswa ini.

Penerangan Biasiswa:
Kerajaan Wilayah Heilongjiang telah menubuhkan Biasiswa Kerajaan Heilongjiang untuk Pelajar Antarabangsa selaras dengan panduan sederhana dan Pembaharuan Pendidikan Jangka Panjang dan Pembangunan di Wilayah Heilongjiang (2012-2020), dalam usaha untuk menggalakkan lagi pembangunan dan kemajuan dalam skala, tahap dan keupayaan penyampaian pendidikan pelajar antarabangsa Wilayah Heilongjiang, dan menarik lebih ramai pelajar antarabangsa yang sangat baik untuk belajar di Heilongjiang.

Tempoh anugerah: Kelas biasiswa A diberikan kepada pelajar selama 2 hingga 3 tahun akademik, Kelas B biasiswa diberikan kepada pelajar itu selama 2 hingga 3 tahun akademik dan Kelas C biasiswa diberikan kepada pelajar selama 4 tahun akademik.

Apa yang ia lindungi?:
Biasiswa ini dibahagikan kepada tiga kategori berikut dan diberikan kepada institusi yang berkaitan yang menerima pelajar antarabangsa:
Kelas A: Biasiswa Ijazah Kedoktoran Pelajar: Kelas biasiswa A diberikan kepada pelajar selama 2 hingga 3 tahun akademik dengan standard RMB 30,000 setahun.
Kelas B: Sarjana Biasiswa Ijazah Pelajar: B biasiswa kelas diberikan kepada pelajar selama 2 hingga 3 tahun akademik dengan standard RMB 40,000 setahun.
Kelas C: Biasiswa Ijazah Pelajar Sarjana Muda: Kelas C biasiswa diberikan kepada pelajar selama 4 tahun akademik (lima tahun untuk kepakaran perubatan) dengan standard RMB 50,000 setahun.
-Penerima semua kategori biasiswa dikecualikan daripada yuran pendaftaran, yuran tuisyen, yuran eksperimen, yuran amalan, asas yuran bahan pengajaran, yuran penginapan dan insurans. Perbelanjaan perjalanan antarabangsa, elaun sara hidup bulanan dan yuran lain yang tidak termasuk.

Cara Memohon:
Pemohon hendaklah menyerahkan permohonan dalam bentuk bertulis mengikut peruntukan kelas A, B dan C biasiswa dari Januari hingga April setiap tahun. Pemohon hendaklah mengisi dan menyediakan dokumen-dokumen berikut dengan jujur (dalam dua salinan):
-Permohonan Borang Biasiswa (diisi dalam Bahasa Cina atau Bahasa Inggeris).
-Highest Diploma (salinan disahkan): Pemohon juga hendaklah memberikan bukti belajar di dalam permohonan. Dokumen dalam bahasa selain daripada Bahasa Cina atau Bahasa Inggeris hendaklah disertakan dengan terjemahan yang disahkan dalam Bahasa Cina atau Bahasa Inggeris.
-Transkrip Academik (salinan disahkan): Transkrip dalam bahasa selain daripada Bahasa Cina atau Bahasa Inggeris hendaklah disertakan dengan terjemahan disahkan Bahasa Cina atau Bahasa Inggeris. Rekod HSK: ditentukan oleh keperluan institusi tuan rumah.
-Plan kajian atau penyelidikan dalam Bahasa Cina atau Bahasa Inggeris.
-Surat Cadangan daripada dua profesor atau profesor madya dalam Cina atau Bahasa Inggeris untuk ijazah doktor falsafah dan pemohon biasiswa ijazah sarjana.
-Pemohon biasiswa ijazah harus menyediakan rekod akademik sekolah tinggi dari negara asal mereka.
-Salinan original dan Borang Pemeriksaan Fizikal Warga Asing dicetak oleh pihak berkuasa kuarantin Cina. Peperiksaan perubatan mesti meliputi semua perkara yang disenaraikan di dalam Borang Pemeriksaan Fizikal tersebut. Rekod yang tidak lengkap atau mereka yang tidak mempunyai tandatangan doktor yang merawat, cop rasmi daripada hospital atau gambar pemohon yang dimeterai adalah tidak sah. Keputusan peperiksaan perubatan adalah sah untuk 6 bulan.
-Salinan Pasport (dalam tempoh sah).
-Lain-lain dokumen jika dikehendaki oleh institusi tuan rumah.

Permohonan Biasiswa Tamat masa: Tarikh Akhir Permohonan adalah 30 April setiap tahun.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang biasiswa ini, klik di sini.

Senarai Biasiswa Lain Yang Ditawarkan Untuk Pelajar Antarabangsa:

Bantuan Biasiswa Universiti Geneva, Switzerland

Bank Pembangunan Asia (ADB) Jepun Menawarkan Biasiswa Penuh Untuk Anda!

Biasiswa Anugerah Kerja Kursus Siswazah Antarabangsa (IPCA) Australia 2016

Tawaran Biasiswa Oleh Kerajaan New Zealand Untuk ASEAN 2016-2017

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL