no comments

Bersedia Untuk Viva Anda

Panduan ini membincangkan tempoh antara penyerahan tesis anda dan hari viva anda. Ia menawarkan idea-idea untuk membantu anda melakukan dengan tenang dan yakin dalam peperiksaan lisan anda.

Pengenalan

Setakat ini anda mungkin mempunyai fokus utama dalam menulis tesis anda: pastikan ia berada dalam keadaan baik sebelum menyerahkannya. Penyerahan dalam tesis selesai adalah pencapaian yang besar, dan merupakan langkah pertama dalam proses penamatan proses PhD.

Perhatian kini berubah kepada viva. Kebanyakan pelajar bimbang sama ada mereka akan dapat melaksanakan dengan baik. Walaupun ia mungkin merasa seperti cabaran yang baru, anda sudah dapat melakukan lebih banyak persiapan daripada yang anda sedari. Anda mungkin telah menyampaikan beberapa kerja di satu persidangan atau seminar dalaman, dan telah ditanya soalan-soalan yang mencabar. Seorang jiran, saudara, atau kawan mungkin bertanya apa yang sedang anda lakukan pada masa ini? Dan mengapa?

Panduan ini bertujuan untuk mengambil misteri dan ketakutan dari proses viva, dan untuk menyokong anda dalam menyediakan metodologi supaya anda dapat melihat pengalaman yang positif.

Apakah viva?

Viva mempunyai upacara dan tradisi tersendiri. Ia boleh dianggap sebahagian daripada ritus laluan dalam perantisan akademik anda, percubaan untuk ditangani dengan yakin, dan pintu masuk untuk menyertai komuniti akademik sebagai guru bebas atau penyelidik. Mungkin lebih berguna untuk memikirkannya sebagai rakan sejawat dengan tesis bertulis anda.

Viva voce , dipendekkan kepada perkataan ‘viva’ , adalah:

‘pemeriksaan lisan, biasanya untuk kelayakan akademik’, berasal dari bahasa Latin: ‘dengan suara hidup’ (Tanya Oxford 2006).

Tesis anda menunjukkan kemahiran anda berkaitan dengan persembahan bertulis penyelidikan anda. Dalam viva anda akan menunjukkan keupayaan anda untuk mengambil bahagian dalam perbincangan akademik dengan rakan sekerja penyelidikan: ‘dengan suara hidup’.

Tujuannya adalah untuk:

 • mengesahkan bahawa tesis adalah karya anda sendiri;
 • pastikan anda memahami apa yang telah anda tulis;
 • menyiasat kesedaran anda tentang tempat kerja asal anda berkaitan dengan bidang penyelidikan yang lebih luas;
 • menyediakan peluang pembangunan untuk menimbangkan pilihan penerbitan dan penyelidikan masa depan.

Panduan ini membawa anda melalui enam peringkat persediaan untuk viva dan hasilnya:

Peringkat 1: Anda telah menyerahkan tesis anda

Peringkat 2: Melangkah kembali dari perincian

Peringkat 3: Kembali ke detail

Peringkat 4: Beberapa hari yang lalu

Peringkat 5: Dalam viva

Peringkat 6: Hasil daripada viva

Peringkat 1: Anda telah menyerahkan tesis anda

Ini adalah kemuncak usaha anda setakat ini. Bagaimana anda akan meraikan? Sekarang anda mungkin mempunyai masa untuk mengejar orang yang anda telah diabaikan, dan dengan aktiviti yang anda telah diabaikan, yang lebih menyenangkan, bukan hanya kerja rumah!

Ini kemudian boleh membantu untuk menilai komitmen masa anda dalam beberapa bulan akan datang supaya anda boleh membina masa yang cukup untuk mempersiapkan viva anda.

 • Bertujuan untuk menetapkan tarikh untuk viva anda sebaik sahaja anda boleh. Ini mungkin beberapa minggu lagi, tetapi lebih cenderung beberapa bulan lagi. Anda juga perlu mengetahui masa dan tempat. Pejabat Siswazah boleh menasihati anda tentang ini: www.le.ac.uk/graduateoffice
 • Sahkan siapa yang telah dilantik sebagai pemeriksa. Selalunya akan ada seorang pemeriksa dalaman dan satu eksternal, tetapi mungkin terdapat lebih banyak lagi. Ini mungkin disebabkan oleh pengalaman tidak berpengalaman daripada pemeriksa yang dipilih, atau kerana kawasan anda adalah antara disiplin dan lebih daripada dua pemeriksa dikehendaki membentuk penghakiman akademik.
 • Buat jadual waktu untuk penyediaan viva. Anda perlu terus bertapak dengan tesis anda, tetapi ini adalah masa untuk melangkah semula dari terperinci.
 • Penyelia anda tidak akan biasanya mengambil bahagian dalam viva, melainkan jika diminta secara khusus oleh pemeriksa.
 • Anda mungkin mahu menggunakan beberapa masa untuk bekerja pada artikel atau kertas persidangan daripada penyelidikan anda.

Peringkat 2: Melangkah kembali dari perincian

Pemeriksa mungkin akan meminta anda mengulas mengenai implikasi yang lebih luas dalam kerja anda, jadi luangkan masa untuk berfikir secara lebih luas mengenai penyelidikan anda.Anda mungkin ingin menggunakan soalan berikut untuk membantu anda mempersiapkan untuk membincangkan isu-isu ini dalam viva anda.

 • Asumsi-asumsi falsafah atau teoritis yang menyeluruh yang anda kerjakan dalam?Mengapa? Bagaimana ia berfungsi?
 • Jika anda diberi blok pendanaan baru sekarang, bagaimanakah anda ingin menindak kerja anda?
 • Berfikir tentang pemeriksa anda: apa yang menghubungkan kerja mereka dengan penyelidikan anda sendiri? Pernahkah anda mendapat beberapa karya yang diterbitkan untuk merasai bagaimana mereka bekerja dan bagaimana mereka membincangkan penyelidikan?
 • Apa yang anda akan lakukan dengan berbeza jika anda bermula lagi?
 • Apa yang telah berlaku dalam bidang anda sejak anda membuat penyelidikan anda?Adakah kajian literatur lebih lanjut diperlukan? Bagaimanakah penyelidikan anda sesuai dengan konteks terkini?

Peringkat 3: Kembali ke detail

Matlamat anda adalah untuk mengetahui tesis anda dengan baik dan menjadi tenang dan yakin ketika anda memulakan viva anda. Ingat bahawa kebanyakan pelajar yang mencapai tahap ini berjaya memperoleh PhD mereka. Berikut adalah beberapa idea untuk membantu anda mendapatkan semula dan mengekalkan kebiasaan dengan terperinci:

 • baca semula tesis anda dengan berhati-hati. Sekiranya anda melihat apa-apa kesilapan, jangan panik. Buat catatan mereka supaya tidak mengejutkan anda jika mereka disebutkan dalam viva, dan supaya anda boleh mengatasinya apabila anda membuat pembetulan terakhir anda mengikuti viva;
 • seperti yang anda baca, buat nota ringkasan pada mata utama pada setiap halaman;
 • cetak halaman kandungan dengan banyak jarak, dan tulis ringkasan ringkas kandungan di bawah setiap tajuk;
 • amalan menceritakan kisah penyelidikan keseluruhan dalam 2 minit;
 • amalan menceritakan kisah bab yang berbeza, masing-masing dalam 2 minit;
 • mengenalpasti bidang kelemahan dan membuat nota pada setiap;
 • mengenal pasti unsur keaslian dalam tesis anda;
 • mengenal pasti sumbangan anda kepada pengetahuan;
 • mengenal pasti implikasi teoretikal, penyelidikan, dan praktikal penemuan anda.

Anda tidak dijangka menghafal tesis anda. Anda boleh membawanya ke viva dengan anda, dan ia boleh diterima untuk merujuknya untuk mengingatkan diri anda tentang butiran khusus.Walau bagaimanapun, ia tidak akan menarik perhatian pemeriksa jika anda meluncur ke depan dan ke belakang cuba mencari apa yang anda cari. Sesetengah orang memilih untuk menggunakan ‘nota pos’ kecil untuk melampirkan ke bahagian atas halaman yang mereka fikir mereka mungkin mahu merujuk kepada supaya mereka boleh mencari dengan cepat dan mudah jika perlu.

Viva mini

Anda perlu berlatih menjawab soalan viva. Senarai soalan biasa diberikan pada akhir panduan ini, dan anda boleh menambah sendiri ini. Pastikan anda memasukkan soalan-soalan yang sukar supaya anda mempunyai peluang untuk berlatih bagaimana anda boleh menjawabnya.

Sesetengah bentuk mini viva adalah penting, tetapi terdapat pelbagai cara untuk melakukan ini: dari formal ke informal, dari orang awam ke peribadi, bergantung pada apa yang anda akan dapati yang paling berguna. Yang penting ialah menjawab dengan lantang bukan hanya dalam fikiran anda. Ini boleh dilakukan dalam suasana rasmi dengan penonton penyelia atau rakan sekerja anda, tetapi juga boleh dilakukan secara peribadi semasa berjalan mengelilingi taman atau taman, atau di dalam bilik anda. Dalam bercakap dengan kuat, anda memaksa diri untuk meletakkan jawapan, penjelasan, dan pertimbangan anda dalam kata-kata. Pada mulanya ini dapat merasakan memalukan, tekanan, dan sukar, tetapi persiapan yang tidak ternilai untuk membantah kes anda secara serentak pada hari itu.

Peringkat 4: Beberapa hari yang lalu

Ini adalah masa untuk menangani butiran praktikal.

 • Bagaimana anda boleh pergi ke viva dalam masa yang baik?
 • Apabila / apa yang akan anda makan dan minum, sebelum dan selepasnya?
 • Apa yang akan kamu pakai? Sebaiknya sesuatu yang membolehkan anda berasa baik dan selesa.
 • Apa yang akan anda ambil ke dalam bilik dengan anda?
 • Adakah anda menyusun beberapa aktiviti yang menenangkan untuk menghilangkan rasa gugup?

Berfikir secara positif. Anda kini boleh:

 • menjangka perbincangan yang berpotensi menarik;
 • bersedia untuk terlibat dalam perdebatan;
 • yakin dalam persediaan anda;
 • tidak sabar-sabar untuk meneruskannya;
 • lega akhirnya berada di sana;
 • teruja dengan cabaran yang akan datang;
 • sabar untuk menyelesaikan proses itu.

Peringkat 5: Dalam viva

Bagaimanakah pemeriksa saya berkelakuan?

Kajian anda akan mempunyai kekuatan dan kelemahan, dan pemeriksa akan ingin membincangkannya. Ia dianggap positif, sememangnya penting, bahawa anda boleh membincangkan kedua-dua kekuatan dan kelemahan. Anda boleh memikirkan kelemahan ini sebagai peluang untuk menunjukkan kemahiran anda pada penilaian kritikal. Pemeriksa akan mencari dan membincangkan kelemahan dalam semua tesis. Anda tidak boleh menafsirkan kritikan sebagai petunjuk bahawa anda tidak akan mendapat hasil yang positif.

Pemeriksa mempunyai keperibadian, gaya, dan tahap pengalaman yang berbeza. Kadang-kadang calon mungkin merasakan bahawa cabaran telah dibuat dengan cara yang konfrontatif.Pemeriksa yang berpengalaman dan berkesan tidak akan menjadi persoalan yang tidak tepat, tetapi sesetengah keperibadian lebih cenderung kepada pendekatan sedemikian. Adalah penting bahawa anda tidak melakukan pelanggaran. Sambutan yang santai, bijaksana, dan tidak konfrontatif dari anda akan membantu mengimbangi semula perbincangan.

Murray (2003: 105) mencadangkan bagaimana untuk tidak bertindak balas kepada cabaran kelemahan dalam penyelidikan anda. Dia mencadangkan bahawa anda tidak:

 • memberi perisytiharan umum dan meletakkan jawatan bahawa ‘ini berlaku dalam setiap kajian’;
 • menyalahkan penyelia anda untuk kelemahan;
 • menyalahkan data anda;
 • katakan ‘itu di luar skop kajian saya’, tanpa memberikan hujah yang menuntut untuk menyokong pernyataan itu;
 • memecat apa yang dikenal pasti sebagai kelemahan sebagai tidak penting.

Pendekatan yang lebih baik adalah untuk:

 • mengambil masa untuk dipertimbangkan sebelum menjawab;
 • ingat untuk bernafas dan bersuara secara perlahan-lahan;
 • jangan ambil kritikan secara peribadi;
 • jangan buat pelanggaran;
 • jangan marah;
 • Nikmati peluang untuk bercakap tentang penyelidikan anda.

Soalan-soalan yang timbul dalam vivas boleh dikumpulkan di bawah empat tajuk asas.

 • Ini mengenai apa?
 • Apa yang awak buat?
 • Apa yang awak jumpa?
 • Mengapa perkara itu berlaku?

Mengamalkan menjawab empat soalan ini akan membawa anda jauh dalam penyediaan anda.Soalan-soalan di bawah semua jatuh dalam empat ini, tetapi lebih spesifik, dan diatur mengikut susunan tesis biasa.

Soalan umum

 • Kenapa anda membuat keputusan mengenai soalan penyelidikan ini?
 • Apa yang anda nikmati aspek penyelidikan yang paling menarik?
 • Bagaimanakah pemikiran anda tentang topik ini berkembang semasa anda menjalankan proses penyelidikan ini?
 • Sekarang bahawa anda telah menamatkan penyelidikan, bahagian mana proses yang akan anda katakan yang paling anda sukai, dan mengapa?
 • Adakah terdapat sebarang kejutan di sepanjang jalan?
 • Bagaimanakah melakukan penyelidikan ini mengubah anda sebagai penyelidik?

Konteks

 • Anda merujuk kepada … sebagai pengaruh penting dalam penyelidikan anda. Bolehkah anda merumuskan kaitan kerja mereka?
 • Apa perkembangan yang berlaku di bidang ini sejak anda memulakan PhD anda?Bagaimanakah ini mengubah konteks penyelidikan di mana anda bekerja?
 • Anda hanya membuat rujukan lulus ke lapangan. . . mengapa anda berfikir bahawa bidang kurang relevan daripada orang lain yang anda berikan lebih banyak ruang?
 • Anda tidak banyak berkata tentang perkara itu. . . teori dalam tesis anda. Bolehkah anda menjelaskan mengapa anda tidak memfokuskan lebih lanjut mengenai itu?

Kaedah

 • Bagaimanakah reka bentuk kajian berfungsi dalam amalan?
 • Adakah anda mempunyai sebarang masalah dengan proses pengumpulan data?
 • Anda menggunakan kaedah penyelidikan yang sedia ada dan mengembangkannya lagi.Bolehkah anda memberitahu kami mengapa perkembangan ini diperlukan?
 • Apakah isu etika utama dalam menjalankan kajian ini?
 • Bagaimanakah anda menubuhkan had sekitar skop pengumpulan data anda?

Analisis dan penemuan

 • Beritahu kami melalui kaedah analisis anda.
 • Adakah anda menghadapi sebarang masalah dengan menggunakan kaedah analisis ini?
 • Adakah anda fikir data yang anda kumpulkan adalah yang paling sesuai untuk menjawab soalan penyelidikan anda, atau adakah data lain yang anda ingin dikumpulkan?
 • Bolehkah anda menerangkan penemuan utama anda dalam beberapa ayat?

Perbincangan

 • Sekiranya anda memulakan penyelidikan anda sekarang, apakah terdapat perubahan dalam cara anda merancangnya?
 • Anda menafsirkan penemuan ini sebagai. . . Adakah anda fikir ada hujah untuk menafsirkannya sebagai. . . sebaliknya?
 • Anda berkata dalam tesis anda bahawa. . . Bolehkah anda mengembangkan pada ketika itu?
 • Dalam apa cara anda menganggap tesis anda menjadi asal?

Kesimpulan / implikasi

 • Apakah penyelidikan, amalan, implikasi teoretikal penemuan anda?
 • Bagaimanakah anda berharap penyelidikan ini dapat ditindaklanjuti dan diambil lagi?

Ringkasan

 • Ingat untuk meraikan penyerahan tesis anda.
 • Anda mula bersiap untuk viva anda sebaik sahaja anda mula menerangkan penyelidikan anda kepada orang lain.
 • Ketahui tarikh viva anda dan merancang mundur dari ini secara berperingkat-peringkat, dengan tujuan memberi diri anda masa untuk memikirkan pandangan keseluruhan anda tentang kerja anda, serta masa untuk mengkaji semula detailnya.
 • Buat senarai soalan viva, termasuk yang rumit, dan amalan menjawab mereka dengan keras, bukan hanya di kepala anda.
 • Bertujuan untuk berasa tenang dan bersedia dengan baik semasa anda memulakan viva anda. Ingatlah untuk tidak menyinggung apa-apa soalan yang kelihatannya konfrontatif.
 • Selain bersiap untuk perayaan, bersiaplah untuk merasa anti-klimaks, terutamanya kerana ada kemungkinan untuk menulis ulang.
 • Majoriti orang yang mencapai viva mereka akan mendapat PhD mereka.

 

SUMBER – University Of Leicaster

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL