no comments

Bekerja Berkesan Dengan Memo Dalam ATLAS.ti

Penyelidik kadang-kadang dinyatakan untuk menganalisis beberapa ratus muka surat bahan sumber dan cepat mendapati diri mereka tenggelam dalam hanya seberapa banyak halaman analisis mereka sendiri dan renungan. Ini boleh menjadi masalah, tetapi ia tidak perlu. ATLAS.ti direka untuk membolehkan anda untuk merakam fikiran anda. Tujuan memo adalah untuk menyokong anda dalam kerja analisis anda. Walaupun ia mungkin tergoda untuk membuat memo untuk merakam pelbagai idea-idea, tujuan keseluruhan mereka adalah terbaik sekiranya mereka, seperti kod, secara bermakna berstruktur dan teratur.
Pengguna sering meminta nasihat tentang cara yang terbaik untuk berurusan dengan memo mereka dalam ATLAS.ti. Berikut adalah beberapa strategi yang berguna kami telah dikumpulkan berasakan pengalaman kami dan dalam perbualan dengan pengguna kami:

Tip # 1
Apabila anda mencari sebuah petikan yang menarik, dorongan pertama anda mungkin untuk membuat memo baru dan mula menulis. Dan ini adalah mudah untuk dilakukan: Anda hanya boleh memilih satu segmen data, klik pada simbol memo dalam bar alat menegak di sebelah kiri skrin, dan memo baru secara automatik akan diwujudkan, dibuka, dan dikaitkan dengan bahagian tersebut dokumen anda. Secara teknikal, ini adalah salah satu daripada beberapa cara untuk membuat memo.
Metodologi, bagaimanapun, strategi ini adalah terikat untuk menghasilkan beberapa kekecewaan di jalan. Besar kemungkinan, ia akan menghasilkan sejumlah besar memo pendek yang berurusan dengan topik yang bertaburan yang berbeza-beza kepentingan. Untuk mengatasi kecenderungan ini:
————————————————————————————————————————————– Jangan gunakan memo untuk merakam idea untuk segmen data individu! Gunakan fungsi komen petikan sebaliknya.
————————————————————————————————————————————–
Apabila anda mahu untuk mencatat idea tentang petikan teks, mewujudkan sebut harga dan memasukkan fikiran anda dalam lapangan komen untuk sebut harga. Hanya klik kanan pada sebut harga yang diserlahkan (sama ada teks atau margin kurungan) dan pilih pilihan “Edit Comment”.
Dalam Pengurus Sebutharga, nama petikan mengulas didahului oleh simbol tilde (~); di kawasan margin, segi tiga dipaparkan di sudut atas pendakap sebut harga. Projek sampel mengandungi beberapa petikan mengulas. Cuba mencari beberapa contoh.
komen boleh dipaparkan dengan mengklik dua kali pada pendakap di kawasan margin. Anda juga boleh mengeluarkan dan mencetak semua komen anda, contohnya, semasa membuat laporan untuk kod. Buka menu Output dalam Kanun Pengurus dan memilih Sebutharga pilihan untuk kod yang dipilih (s). Kemudian, anda akan ditanya sama ada untuk memasukkan semua komen yang berkaitan, memo atau hiperpautan dalam laporan

Tip # 2
Kenal pasti persoalan kajian pusat anda. Buat memo untuk topik ini. Memo ini berkembang, mereka boleh dikaitkan dengan segmen data berkaitan.
Dalam kes ini, cara yang biasa untuk meneruskannya, misalnya, untuk membuat memo bagi setiap persoalan kajian individu. persoalan kajian yang lebih menyeluruh perlu dipecahkan kepada subtopik. Setelah data telah dikodkan, anda boleh merumuskan pertanyaan tertentu mengikut kepada soalan-soalan tertentu. Maklumat yang terhasil daripada pertanyaan ini, dalam bentuk petikan berkaitan, boleh kemudian dimasukkan ke dalam memo yang berkaitan dengan persoalan kajian.
Dapatan tentang persoalan kajian individu boleh, sudah tentu, juga akan diperolehi semasa fasa pengekodan. Dalam konteks ini, urutan duniawi langkah-langkah ini adalah menengah untuk kepentingan tugasan bertema yang betul pelbagai kandungan untuk memo. Perkara yang sama juga benar bagi segmen data: apabila anda mencari segmen data yang pada pandangan anda tepat menggambarkan kandungan memo dan mungkin calon untuk kemasukan langsung dalam laporan akhir anda, mereka boleh terus dikaitkan dengan memo mengikut tema yang berkaitan, contohnya, melalui Drag & Drop daripada Pengurus Memo. Pautan ini membenarkan anda untuk mengekalkan gambaran umum. Oleh itu, memo menganggap “penggabungan” atau fungsi “bekas” sama dengan kod. Nama memo berfungsi sebagai label atau tajuk meta yang mewakili bahan tematik memo ini. Akhirnya, kandungan memo ini adalah apa yang diambil kira; petikan yang dikaitkan berkhidmat untuk menggambarkan idea-idea yang terkandung di dalamnya.
Anda boleh output kandungan memo sepenuhnya, termasuk segala bahagian sokongan seperti fail RTF (dalam Pengurus Memo, pilih: OUTPUT / MEMO TERPILIH DENGAN SEBUTHARGA).

Tip # 3
Gunakan huruf dan aksara abjad, dan menggunakan singkatan untuk menstruktur dan menyusun senarai memo.

Tip # 4
Jika kandungan memo meringkaskan keputusan pertanyaan carian, mulakan teks memo dengan formulasi tepat persoalan kajian anda, diikuti dengan pertanyaan yang sebenar. Kemudian merakam fikiran anda mengenai perkara itu, yang boleh dikaji semula dan diperluas untuk membangunkan sepenuhnya jawapan anda dari masa ke masa. Pendekatan ini boleh meningkatkan kebolehfahaman analisis anda – kepada orang lain dan kepada diri sendiri.
contoh:
Penyelidikan Soalan 1: Apa adalah pengalaman formatif daripada responden perempuan dalam perjalanan untuk mencapai status kepimpinan kanan dalam syarikat-syarikat multinasional?
pertanyaan:
Kod: utama kategori biografi / penapis bakal PD Keluarga “perempuan”
Jika anda bekerja dengan soalan yang lebih kompleks (satu iaitu yang merangkumi pembolehubah lanjut), anda juga mempunyai pilihan untuk copy dan paste pertanyaan dari alat pertanyaan:
(( “B_growing up” COOCCUR “b_socialization”) TEMPOH MASA “Sokongan system_general”) / penapis bakal PD keluarga “wanita”
Apabila bekerja dengan memo anda dalam ATLAS.ti, perlu diingat bahawa ia adalah penting untuk merakam langkah-langkah analisis dan teknikal yang anda mengambil masa untuk tiba di kesimpulan anda dan membuat langkah-langkah anda telus kepada orang lain yang membaca atau mengkaji kajian anda. Ini adalah benar untuk analisis kualitatif secara umum; kesimpulan penyelidik tidak muncul dari yang tidak dapat ditembusi “kotak hitam.” Kami bertanya soalan sebenar dan data pertanyaan sebenar, analisis yang memerlukan rakaman-hati dan renungan di semua titik proses penyelidikan.

Tip # 5
Apabila tidak masuk akal untuk membuat memo untuk segmen data tunggal?
Satu kod-dan-mengambil pendekatan boleh digabungkan dengan analisis rapat. Dalam perjalanan analisis apa-apa, hanya beberapa ayat atau urutan akhirnya akan disiasat secara terperinci. Pada masa-masa, analisis urutan tunggal juga boleh mengambil masa sehingga sepuluh dan lebih halaman. Untuk segmen data, kami mengesyorkan memo individu dengan tajuk yang sesuai dan tugasan jenis.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL