no comments

Beberapa perkara yang anda boleh pertimbangkan sebelum menulis kajian literatur

 1. Gunakan kajian literatur yang simple – Lihatlah kajian literatur disertasi sampel di kawasan subjek anda dan baca dengan teliti untuk membiasakan diri dengan perdebatan dan tema utama yang ada. Ini boleh menjadi titik permulaan yang baik untuk membingkaikan dan menstruktur semula kajian anda sendiri. Sekiranya anda tidak akrab dengan tulisan akademik, melalui sampel akan membantu anda memahami apa yang diharapkan dalam hal ini. Perhatikan bahasa akademik dan gaya formal yang digunakan. Juga, ingat bahawa bibliografi atau bahagian rujukan teks pilihan anda akan membantu anda untuk merujuk lagi rujukan anda jika anda memerlukan apa-apa.
 2. Pastikan ia mudah – Pastikan topik anda dapat dikurangkan mungkin. Ingat bahawa terdapat ratusan – atau dalam beberapa keadaan, beribu-ribu sumber atau perspektif mengenai sebarang subjek atau topik. Penyelidik menyiasat masalah penyelidikan dalam pelbagai cara yang berbeza dan kesusasteraan yang ada pada mana-mana mata pelajaran tertentu sangat luas. Dalam kajian literatur anda, anda tidak akan diharapkan untuk menangani setiap hujah atau perspektif mengenai topik anda – ini sebenarnya akan menjejaskan keupayaan anda untuk menulis sekeping yang koheren dan fokus. Anda akan membuat kerja anda lebih mudah jika anda menghadkan skop kerja anda. Dalam ulasan anda, pastikan anda menyatakan dengan jelas apa fokus kerja anda.
 3. Pastikan sumber anda adalah yang terkini dan sesuai dengan masa kini – Sekiranya anda mengkaji semula kerja saintifik, sumber penting anda adalah seperti yang ada semasa kemajuan di lapangan selama bertahun-tahun. Dalam bidang perubatan terutamanya, penyelidikan sentiasa berubah dan sumber yang hanya berusia tiga tahun mungkin lebih lama. Dalam bidang sains sosial peraturan ini mungkin tidak terpakai, kerana banyak karya teoretis yang klasik dan anda akan diharapkan menjadi akrab dengan perspektif ini. Anda mungkin perlu mengkaji karya Marx, atau Hobbes, atau mana-mana sarjana klasik yang lain. Anda masih perlu mengimbangi teori dengan pendekatan semasa, kerana anda perlu menunjukkan cara di mana perspektif dalam kesusasteraan telah berubah selama bertahun-tahun, atau anda mungkin mahu menunjukkan bagaimana para sarjana menggunakan teori klasik untuk memaklumkan kerja mereka.
 4. Pertimbangkan organisasi kerja anda – Dalam tinjauan kesusasteraan disertasi, penganjuran kerja anda melampaui pengenalan, tubuh dan kesimpulan. Anda akan mengkaji beberapa teks, jadi anda juga harus berfikir dengan jelas mengenai bagaimana untuk menganjurkan tema topik dan hujah anda secara umum.
 5. Tulis perenggan pada badan karangan kajian – Sebaik sahaja anda telah menyelesaikan pendekatan untuk menulis badan karangan kajian anda, kini anda mesti menulis setiap perenggannya dengan cara yang sesuai dengan konvensyen akademik. Pertimbangkan perenggan ini dari kajian literatur mengenai penyertaan pihak berkepentingan untuk pengurusan alam sekitar.
 6. Tulis konklusi kajian – Kesimpulan dari kajian literatur disertasi harus selalu menyertakan ringkasan implikasi kesusastraan, yang kemudiannya harus kaitkan dengan hujah atau pertanyaan penyelidikan umum.

Struktur keseluruhan tinjauan literatur anda akan berdasarkan pada bidang penyelidikan anda dan konvensi akademik yang sesuai dengannya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah penting yang digunapakai di semua disiplin dan bahawa anda harus memastikan anda mengikuti:

 • Jangan hanya menggambarkan pendapat para penulis
  Menganalisis, menganalisis, menganalisis, dan memastikan bahawa analisis anda adalah kritikal (apa yang penulis kalah, di mana pendapat anda duduk dengan mereka, dll.).
 • Struktur badan hujah anda menggunakan pelbagai teknik
  Struktur anda harus dianjurkan berdasarkan bidang tematik, perdebatan utama atau isu kontroversi, dan mengikut pendekatan metodologi. Pastikan ulasan anda dinamik, tetapi koheren. Ingat untuk mengenalpasti jurang literasi dan sambungkan ini kepada penyelidikan anda sendiri.
 • Gunakan bukti yang mencukupi
  Ini sangat penting dan membentuk intipati kajian semakan disertasi. Anda mesti merujuk kepada pelbagai sumber apabila membuat titik; lihat perenggan contoh di atas untuk contoh ini. Hujah dan tafsiran anda mengenai topik penyelidikan mesti disokong oleh bukti. Jangan membuat tuntutan yang tidak berasas, kerana semakan kesusasteraan adalah karya tulis akademik dan bukan sekadar pendapat.
 • Jangan terlalu banyak bergantung pada sebut harga langsung
  Hanya gunakan mereka untuk menekankan satu perkara. Begitu juga, jangan terlalu bergantung pada karya penulis tunggal. Sebaliknya, menyerlahkan kepentingan penulis itu dalam penyelidikan anda dan teruskan. Sekiranya anda perlu terus kembali ke kerja pengarang itu, maka anda perlu menghubungkan perbincangan dengan kerja anda. Jangan hanya memberikan ringkasan kerja penulis. Dalam apa cara kerja anda bersetuju atau tidak bersetuju dengan / nya? Jadilah kritikal.
 • Jadikan suara anda didengari
  Ya, keseluruhan kajian kesusasteraan adalah untuk menyediakan analisis kritis dan ringkasan pandangan-pandangan di luar sana, tetapi analisis kritikal termasuk fakta bahawa anda perlu membuat pendapat anda diketahui dalam konteks kesusasteraan.
 • Pastikan anda meneliti rujukan kerja anda dengan betul
  Dan pastikan anda menggunakan gaya rujukan yang sesuai.
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL