no comments

BAGAIMANA UNTUK MENGELUARKAN KEPUTUSAN DATA KITA DI SPSS?

Salah satu ciri baru dalam SPSS versi 12 ialah OMS, yang bermaksud Sistem Pengurusan Output. “Sistem” ini adalah satu siri arahan yang membolehkan anda untuk menghasilkan keputusan dari sebarang prosedur ke dalam fail data SPSS, serta beberapa format lain. Untuk memastikan perkara mudah, kami hanya akan melihat output keputusan ke set data.

Untuk memulakan, anda menggunakan arahan oms. Satu-satunya arahan sub yang diperlukan secara teknikal dengan perintah ini ialah arahan sub destinasi, di mana anda memberitahu SPSS dalam format apa untuk menyimpan output anda dan di mana anda mahu fail itu disimpan. Sering kali, anda juga perlu menggunakan arahan sub jika anda menentukan jadual output yang anda mahu dalam fail data keluaran anda. Ini adalah perlu kerana sering tidak mungkin untuk membuat satu set data dengan semua jadual dari output di dalamnya. (Sudah tentu, ini tidak benar pada format output yang lain, seperti html.) Untuk menamatkan sesi OMS anda, anda boleh mengeluarkan arahan omsend, atau menamatkan sesi SPSS anda. Anda boleh mempunyai beberapa sesi OMS yang berjalan serentak, dan anda menjejaki mereka dengan subcommand tab. Dengan subcommand tab, anda boleh menamakan sesi apabila anda memulakannya, dan kemudian menggunakan nama itu pada subcommand tab pada perintah omsend. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai pelbagai sesi OMS yang sedang berjalan dengan mengeluarkan arahan info oms.

Contoh 1
Mari gunakan set data hsb2 untuk contoh kami. Katakan kita mahu menjalankan crosstab dan output hasilnya kepada set data. Pertama, kita akan memulakan sesi OMS dengan mengeluarkan arahan oms. Kami akan menyatakan bahawa kami mahu output kami disimpan sebagai fail data dan kami ingin fail ini disimpan pada pemacu D:. Pada subcommand, selepas kata kunci arahan, kami menyatakan bahawa kami menginginkan output yang dibuat oleh perintah crosstabs, dan selepas kata kunci subtipe, kami menyatakan bahawa kami mahu kandungan jadual Crosstabulation. (Jadual Ringkasan Pemprosesan Kasian akan menjadi pilihan lain.) Petikan-petikan di sekitar nama arahan dan jadual diperlukan, seperti penggunaan tanda-tanda yang sama dan tanda kurung persegi. Setelah kami memulakan sesi OMS kami, kami mengeluarkan arahan crosstabs, menamatkan sesi OMS kami, dan kemudian buka fail data baru. Kami menggunakan arahan senarai untuk melihat fail data dalam tetingkap output. (NOTA: Walaupun anda boleh menaip crosstab bukan crosstabs dan mendapatkan output yang betul, dalam perintah oms, anda mesti menggunakan crosstabs. Jika anda menggunakan crosstab, anda tidak akan mempunyai apa-apa data dalam fail baru anda.)

Contoh Set DataSumber : https://stats.idre.ucla.edu

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL