no comments

BAGAIMANA UNTUK MENERIMA PERTANYAAN DAN MENJAWAB SOALAN-SOALAN TERSEBUT

Suasana semasa viva anda sangat penting. Anda mahu persekitaran viva yang mesra, diplomatik, dan kondusif. Anda mahu berbincang tetapi tidak dipanaskan.

 

Sesetengah calon viva boleh mengamalkan “mentaliti pengepungan” terutamanya di bawah persoalan sengit oleh pemeriksa mereka. Jadi, calon-calon ini telah menjadi konfrontasi, marah, atau tidak sabar pada pemeriksa mereka. Tetapi pemeriksa tidak boleh menjadi sempurna. Sesetengah pemeriksa, kerana personaliti mereka, boleh muncul agresif, autoritarian, atau konfrontasi, walaupun itu bukan niat mereka. Sekiranya anda mengalami keperibadian sedemikian, berehatlah. Jangan tersinggung atau menjadi konfrontatif; anda hanya akan membuat keadaan menjadi lebih teruk untuk diri anda sendiri. Sebaliknya, ambil respons yang santai, bijaksana, dan tidak konfrontatif terhadap keperibadian tersebut, dan anda akan sering mendapati perbincangan semula itu kembali menjadi nada yang lebih diplomatik.

 

Bersabar, bersemangat, dan nikmati peluang untuk berkongsi kerja anda kepada pemeriksa. Menerima sebarang soalan dengan senang hati, tanpa bersikap defensif atau tersinggung. Jangan tergesa-gesa menjawab soalan, tetapi luangkan masa untuk dipertimbangkan sebelum menjawab. Jangan ambil kritikan, komen, cadangan, atau maklum balas tentang kerja anda sebagai serangan peribadi. Tiada penyelidikan, walaupun saintis terkenal, bebas dari kelemahan atau kesalahan. Tiada penyelidikan yang sempurna atau lengkap, tiada lagi cadangan yang boleh ditawarkan untuk memperbaikinya.

 

Menyadari pemeriksa anda, dan bukannya pengatur tugas atau saboteurs, sebenarnya penilai untuk membantu meningkatkan kerja penyelidikan anda. Anda akan mendapati komen, kritikan, dan cadangan pemeriksa anda akan menambah nilai kepada kerja anda. Pemeriksa anda boleh memberi anda lebih mendalam tentang kerja anda atau kemungkinan lain yang dapat menjelaskan hasil penyelidikan anda. Anda mungkin juga berminat untuk menawarkan data tambahan untuk menambah nilai dalam penyelidikan anda.

 

Jika anda tidak tahu jawapan kepada soalan, sebaiknya anda mengakuinya – tetapi kemudian cuba untuk menjawabnya berdasarkan tekaan anda yang paling pintar. Pemeriksa anda akan menghormati usaha anda. Elakkan berbohong, mengelak, atau “bercakap dalam kalangan”.

 

Jika anda menghadapi kesulitan menjawab sebarang soalan, elakkan daripada menyalahkan seluruh dunia dan semua orang kecuali diri anda. Elakkan menyalahkan penyelia, universiti, data, sumber, atau situasi anda. Anda perlu menunjukkan kecekapan, kepintaran, dan kematangan dalam kerja anda. Jadi, hanya menyalahkan orang lain atau keadaan anda untuk kesulitan kerja anda, tidak akan menggambarkan dengan baik kepada anda.

 

Juga elakkan daripada memberikan alasan umum seperti “ini adalah di luar skop kajian saya”, “masalah ini berlaku dalam semua kajian”, atau “seperti itu” tanpa terlebih dahulu memberikan hujah yang meyakinkan untuk menyokong alasan seperti itu.

 

Sumber – CHRISTOPHER TEH

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL