no comments

Bagaimana untuk mempersiapkan diri menghadapi peperiksaan viva

Bagaimana untuk mempersiapkan diri menghadapi peperiksaan viva :

 

Membaca dan meringkaskan tesis anda

 

Peraturan pertama tentang membaca semula tesis anda adalah bahawa ia tidak seharusnya menjadi aktiviti pasif. Semasa viva anda, anda mungkin diminta untuk menghasilkan gambaran yang meyakinkan dari beberapa tesis anda serta butir-butirnya. Apabila anda membaca semula tesis anda cuba untuk mengenal pasti dan perhatikan di satu sudut rasionalnya (iaitu hujah dan struktur logiknya) dan, di sisi lain, aspek yang paling kontroversial. Adalah juga masuk akal untuk menyediakan ringkasan ringkas setiap bab, supaya anda dapat melihat dengan jelas kandungan dan struktur tesis anda, yang anda dapat secara sistematik kembali. Nota dan ringkasan ini akhirnya akan membantu anda memahami apa soalan yang mungkin anda minta dan, dengan sebab itu, untuk menyediakan balasan yang paling berkesan.

 

Kajian lepas yang digunakan

 

Pastikan anda telah jelas dalam sumbangan anda sumbangan utama dan pendekatan yang berbeza untuk subjek anda. Jangan lupa untuk memeriksa semua atau sekurang-kurangnya rujukan utama dalam tesis anda adalah tepat. Ia juga dinasihatkan untuk menumpukan masa, bergantung kepada kekangan masa, untuk membaca esei yang paling penting yang telah keluar sejak anda menyerahkan tesis anda, kerana anda sepatutnya mengetahui tentang sumbangan utama dalam bidang pengajian anda, termasuk yang paling terkini .

 

Bidang yang mendapat perhatian pemeriksa

 

Walaupun viva akan berpusat pada kerja penyelidikan anda sendiri, adalah idea yang baik untuk menjadi seperti yang anda boleh tentang kerja yang diterbitkan pemeriksa anda, supaya anda dapat merasakan pendekatan dan kemungkinan reaksi terhadap kerja anda. Yang mengatakan, hakikat bahawa pendekatan dan / atau tafsiran anda mungkin berbeza tidak akan menjejaskan kefahaman dan profesionalisme pemeriksa apa pun. Mereka lebih cenderung tertarik dan dirangsang oleh pendekatan yang berbeza daripada mereka sendiri, dan bukan bertentangan.

 

Soalan Jangkaan

 

Dalam persediaan anda untuk viva anda, anda harus cuba untuk menjangkakan soalan-soalan yang mungkin akan anda terima, dan menyediakan jawapan kepada mereka. Ini boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan, kerana tidak ada yang dapat mengetahui terlebih dahulu apa yang ditanya oleh pemeriksa anda. Walau bagaimanapun, ia patut dicuba kerana soalan-soalan tertentu cenderung muncul berulang kali. Kami menyenaraikan beberapa soalan berulang ini di laman web ini, tetapi terdapat banyak cara lain untuk mendapatkan senarai soalan yang lebih khusus. Anda boleh contohnya

 

 • fikirkan beberapa perkara yang penyelia anda dibangkitkan dengan anda semasa anda menulis draf tesis
 • tanyakan mengenai minat khusus pemeriksa anda, supaya anda dapat menjangkakan tanggapan mereka terhadap tesis anda
 • fikirkan semula tentang apa-apa soalan yang ditimbulkan selepas mana-mana kertas seminar atau ceramah yang mungkin anda berikan

Berlatih dalam menjawab soalan-soalan di atas kerja anda sering membuktikan berguna walaupun anda tidak ditanya mana-mana soalan yang tepat yang anda pertimbangkan, dan ia akan meningkatkan keyakinan anda.

 

Ulasan

 

Mencari kakitangan akademik, selain daripada penyelia anda, bersedia membaca keseluruhan tesis anda tidak begitu mungkin, memandangkan beban tugas mereka yang berat. Mencari rakan-rakan yang bersedia melakukan perkara yang sama juga tidak mudah. Walau bagaimanapun, lebih mudah untuk mencari rakan sekerja atau kawan yang berpengetahuan yang sanggup membaca bab (atau bahagian) tesis anda dan memberikan maklum balas mereka yang jujur. Anda juga boleh meminta ahli akademik, rakan sekerja dan rakan untuk memberi perhatian kepada beberapa soalan yang mungkin, mengenai bahagian yang telah mereka baca, untuk menambah soalan anda yang dijangkakan. Banyak universiti menjalankan tinjauan pemantauan tahunan dan / atau bekerja dalam seminar-seminar kemajuan, semuanya memberi amalan dalam peperiksaan lisan dan yang terakhir akan sering menjadi latihan untuk viva.

 

Kertas

 

Seperti yang telah dicadangkan sebelum ini, memberikan kertas kerja dan menulis artikel tentang aspek tunggal penyelidikan PhD anda adalah satu lagi kaedah yang berkesan untuk mempersiapkan viva anda, kerana ia membolehkan anda dalam satu tangan

 

 • untuk mengesahkan ketepatan intuisi anda
 • untuk memajukan aspek-aspek tertentu penyelidikan anda
 • untuk mengikuti perkembangan terkini dalam bidang subjek anda
 • untuk membuat anda merasa sebahagian daripada komuniti penyelidikan
 • untuk menerima cadangan dari pendengar dan pengulas anda dan, sebaliknya, untuk meningkatkan kemahiran anda dalam bercakap di hadapan penonton pakar
 • untuk mengharapkan yang tidak dijangka, iaitu, untuk dapat menjawab soalan yang tidak dijangka tanpa panik.

 

Cadangan buku

 

Kaedah menarik untuk mempersiapkan viva anda adalah untuk menulis cadangan buku untuk tesis anda. Ia akan menggalakkan anda untuk berfikir keras tentang:

 

 • apa yang asal dalam penyelidikan anda
 • apakah kedudukannya mengenai kesusasteraan kawasannya
 • mengapa perlu menerbitkan tesis anda, iaitu, mengapa tesis anda harus disediakan kepada pakar lain di kawasan anda dan mengapa mereka harus membacanya.

Sumber – School Of Advanced Study

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL