no comments

Bagaimana Menulis Soalan Kaji Selidik yang bagus

Anda telah membuat keputusan menggunakan kaji selidik atau tinjauan pendapat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai khalayak anda.

Kini semua yang perlu anda lakukan ialah menulis soalan kaji selidik anda.

Bunyi cukup mudah, bukan?

Tetapi berhati-hatilah. Terdapat beberapa kesilapan biasa yang mudah dibuat walaupun pada soalan-soalan yang paling mudah.

Gunakan senarai berikut sebagai panduan anda untuk membantu mengelakkan perangkap yang mungkin ini.

1. Tulis soalan yang mudah dan ke titik.
Buat soalan anda mudah difahami dengan menggunakan bahasa yang mudah. Matlamatnya adalah untuk menulis soalan bahawa pembaca anda akan mudah memahami tanpa perlu membaca semula.

Menggunakan bahasa sehari-hari adalah cara terbaik untuk mencapai matlamat ini. Latihan yang baik untuk berlatih adalah untuk menulis soalan yang anda dapat melihat diri anda meminta rakan atau rakan sekerja.

2. Gunakan perkataan dengan makna yang jelas.
Elakkan ungkapan yang tersisa untuk penafsiran pembaca. Kata-kata seperti kebanyakan, banyak, banyak, dan beberapa maksud yang berbeza kepada orang yang berbeza. Anda mahu menggunakan kata-kata yang lebih biasa difahami, seperti hampir semua, majoriti, hampir tidak ada, dan beberapa.

3. Hadkan bilangan pilihan ranking.
Apabila anda meminta responden anda untuk menilai item mengikut keutamaan atau kepentingan, cuba jangan melebihi enam item. Meminta mereka untuk menduduki senarai panjang boleh menyebabkan tinjauan yang terbengkalai.

Jika anda perlu mendapatkan maklum balas mengenai semua item dalam senarai anda (dan anda mempunyai lebih daripada enam,) pertimbangkan untuk membuat dua soalan daripada yang asal.

4. Dalam soalan berganda, tutup semua pilihan tanpa bertindih.
Apabila anda bertanya soalan pilihan ganda yang hanya boleh mempunyai satu jawapan, berikan senarai responden yang merangkumi semua pilihan tanpa bertindih. Sebagai contoh, jika anda meminta responden memberitahu anda umurnya, pilihan anda tidak boleh menjadi “18-25, 25-35, 35-45, lebih daripada 45.”

Dalam kes ini, kanak-kanak berusia 25 dan 35 tahun mempunyai dua pilihan, apabila mereka hanya mempunyai satu. Ini akan merosakkan keputusan anda.

5. Elakkan pertanyaan berbilang dua.
Meminta soalan berbilang dua adalah kesilapan yang biasa kerana ia mudah dilakukan tanpa menyedari. Contohnya: “Seberapa jauh anda bersedia untuk memandu untuk makan malam dan filem?” Soalan jenis ini bermasalah kerana ia meminta responden memberikan satu jawapan untuk dua soalan yang berbeza.

Contohnya, seseorang mungkin sanggup memandu lebih jauh untuk makan malam berbanding dengan filem lain (atau sebaliknya.) Dengan bertanya dua soalan yang berbeza, anda akan mendapat jawapan yang lebih tepat.

6. Tawarkan “keluar” untuk soalan yang tidak digunakan.
Sesetengah responden tidak boleh atau tidak akan menjawab soalan tertentu kerana mereka tidak mempunyai pengalaman atau tidak pasti bagaimana mereka mahu bertindak balas. Untuk situasi ini, anda harus menawarkan pilihan untuk mereka memilih “Tidak Memohon” atau “Tidak Tahu.”

Sekiranya anda yakin bahawa responden dapat menjawab soalan, contohnya jika anda meminta seseorang yang baru saja membeli dari laman web anda, “Bagaimana anda menilai laman web kami?” Anda tidak perlu menawarkan “keluar”.

7. Elakkan menawarkan terlalu banyak atau terlalu banyak pilihan.
Walaupun sukar untuk meletakkan nombor yang tepat pada berapa banyak item yang boleh anda dapat dalam senarai kerana ia berbeza dengan setiap soalan, panduan yang baik adalah untuk menawarkan senarai lengkap pilihan yang paling mungkin dan kemudian memberikan pilihan “lain” untuk dikumpulkan data dari jawapan yang lain.

Sebagai contoh, jika anda memiliki kedai haiwan kesayangan dan ingin mengetahui haiwan apa saja yang dimiliki oleh pelanggan anda, anda perlu memasukkan haiwan teratas 8-10 yang paling mungkin dan tidak menyenaraikan semua 118 spesies yang dijual di kedai anda.

8. Buat semula mudah.
Elakkan menafikan responden anda dengan meminta mereka untuk mengingati peristiwa-peristiwa di masa lalu, terutamanya jika mereka biasa, peristiwa seharian. Walaupun anda mungkin mendapat jawapan yang kukuh jika anda bertanya berapa kali seseorang telah terbang ke Eropah pada tahun lepas, ia akan menjadi kurang tepat jika anda bertanya berapa banyak iklan untuk perjalanan ke Eropah yang telah mereka lihat pada tahun lepas. Simpan formula ini dalam fikiran: peristiwa yang lebih biasa = tetingkap yang lebih pendek ingat.

Sebaik sahaja anda telah menyelesaikan soalan untuk tinjauan anda, padankannya terhadap senarai ini dan lihat bagaimana anda melakukannya. Banyak kali, suntingan kecil boleh membuat dunia perbezaan. Sekiranya soalan memerlukan penulisan semula, ia patut dibuat usaha tambahan untuk mendapatkannya dengan betul. Masa anda dan masa pelanggan anda berada dalam barisan supaya masuk akal untuk melakukan semua yang anda boleh untuk bertanya soalan yang memberikan maklum balas yang tepat dan mendalam.

Bersedia untuk menulis soalan kaji selidik anda?
Sebaik sahaja anda mengetahui soalan kaji selidik yang anda ingin tanya, fikirkan tentang masa terbaik untuk bertanya kepada penonton anda.

Jika anda meminta maklum balas mengenai acara baru-baru ini, contohnya, anda akan mahu menindaklanjuti dengan cepat semasa acara itu masih segar dalam minda orang-orang.

Sekiranya tinjauan anda tidak sensitif pada waktu, pertimbangkan untuk menghantar pemilihan satu soalan cepat secara teratur.

.

Sumber: Constant Contact

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL