no comments

Bagaimana Kaedah Socratic berfungsi dan mengapa ia digunakan di Undang-undang Sekolah

Sekiranya anda telah meneliti sekolah undang-undang, anda mungkin pernah menyebut tentang kaedah “Socratic” yang digunakan dalam kelas sekolah. Tetapi apakah kaedah Socratic? Bagaimana ia digunakan? Mengapa ia digunakan?

Apa Kaedah Socratic?

Kaedah Socratic dinamakan sempena ahli falsafah Yunani Socrates yang mengajar para pelajar dengan mengajukan pertanyaan selepas persoalan. Socrates berusaha untuk mendedahkan percanggahan dalam pemikiran dan idea pelajar untuk kemudian membimbing mereka ke kesimpulan yang kukuh dan dapat dipertahankan. Kaedah ini masih popular di bilik darjah undang-undang hari ini.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Prinsip yang mendasari kaedah Socratic ialah pelajar belajar melalui pemikiran kritis, pemikiran, dan logik. Teknik ini melibatkan mencari lubang dalam teori mereka sendiri dan kemudian menampal mereka. Di sekolah undang-undang secara khusus, seorang profesor akan meminta beberapa soalan Socrates setelah mempunyai pelajar meringkaskan suatu kes, termasuk prinsip-prinsip perundangan yang berkaitan dengan kes itu. Profesor sering memanipulasi fakta atau prinsip undang-undang yang berkaitan dengan kes itu untuk menunjukkan bagaimana resolusi kes itu boleh berubah dengan banyak jika sekiranya satu fakta berubah. Matlamatnya adalah untuk pelajar mengukuhkan pengetahuan mereka tentang kes itu dengan berfikir secara kritikal di bawah tekanan.

Ini sering pertukaran pertukaran api berlaku di hadapan seluruh kelas supaya pelajar boleh berlatih berfikir dan membuat argumen di kaki mereka. Ia juga membantu mereka menguasai seni bercakap di hadapan kumpulan besar. Sesetengah pelajar undang-undang mendapati proses mengintimidasi atau memalukan-prestasi yang memenangi Oscar oleh John John Houseman dalam “The Chase Paper” -bagaimanapun kaedah Socratic sebenarnya boleh menghasilkan suasana kelas yang meriah, menarik, dan intelektual apabila ia dilakukan dengan betul oleh profesor yang hebat.

 

Hanya mendengar perbincangan kaedah Socratic dapat membantu anda walaupun anda bukan pelajar yang dipanggil. Profesor menggunakan kaedah Socratic untuk memastikan pelajar berfokuskan kerana kemungkinan berterusan untuk dipanggil di dalam kelas menyebabkan pelajar mengikuti rapat profesor dan perbincangan kelas.

Mengendalikan Kerusi Panas,

Pelajar undang-undang tahun pertama sepatutnya merasa selesa kerana hakikat bahawa semua orang akan mendapat gilirannya di kerusi kerusi panas sering hanya memilih pelajar secara rawak dan bukannya menunggu tangan yang dibangkitkan. Kali pertama sering sukar untuk semua orang, tetapi sebenarnya anda dapat mencari proses yang menggembirakan selepas beberapa ketika. Ia boleh menggembirakan untuk membawa kelas anda ke salah satu maklumat yang dipandu oleh profesor tanpa masalah. Walaupun anda merasa anda tidak berjaya, ia mungkin mendorong anda untuk belajar lebih keras supaya anda lebih bersedia pada masa akan datang.

Anda mungkin telah mengalami seminar Socratic dalam kursus kolej, tetapi anda tidak mungkin melupakan kali pertama anda berjaya memainkan permainan Socratic di sekolah undang-undang. Kebanyakan peguam mungkin boleh memberitahu anda mengenai momen kaedah Socratic yang bersinar mereka. Kaedah Socratic mewakili inti kraf peguam: mempersoalkan, menganalisis, dan mempermudah. Melakukan semua perkara ini dengan jayanya di hadapan orang lain untuk kali pertama adalah momen yang tidak dapat dilupakan.

Adalah penting untuk diingat bahawa para profesor tidak menggunakan seminar Socratic untuk memalukan atau merendahkan pelajar. Ini alat untuk menguasai konsep dan prinsip undang-undang yang sukar. Kaedah Socratic memaksa pelajar untuk menentukan, mengartikulasikan, dan menerapkan pemikiran mereka. Jika profesor memberikan semua jawapan dan memecahkan kes itu sendiri, adakah anda benar-benar dicabar?

Momen anda untuk bersinar

Jadi apa yang boleh anda lakukan apabila profesor sekolah undang-undang anda membakar soalan Socratic yang pertama kepada anda? Ambillah nafas panjang, tetap tenang dan tetap fokus pada soalan itu. Katakan hanya apa yang anda perlu katakan untuk mendapatkan titik anda. Bunyi mudah, kan? Ia, sekurang-kurangnya dalam teori.

SUMBER: ThoughCo.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL