no comments

Apakah Perbezaan Antara Kajian Sistematik Dan Kajian Literatur Yang Sistematik?

Bagi mereka yang tidak tenggelam dalam ulasan sistematik, memahami perbezaan antara semakan sistematik dan semakan sastera yang sistematik boleh mengelirukan. Ia membantu untuk menyedari bahawa “semakan sistematik” adalah sesuatu yang jelas, tetapi keraguan merebak di sekeliling frasa “kajian literatur sistematik” kerana orang boleh dan menggunakannya dalam pelbagai cara.

Kajian sistematik adalah kajian penyelidikan penyelidikan. Untuk memenuhi syarat sebagai semakan sistematik, semakan perlu mematuhi piawaian ketelusan dan penambahbaikan. Ia akan menggunakan kaedah eksplisit untuk mengenal pasti, memilih, menilai, dan mensintesis hasil empirik daripada kajian yang berbeza tetapi serupa. Kajian ini akan dilakukan secara berperingkat:

 1. Pada peringkat pertama, persoalan, yang mesti dipertanggungjawabkan, dijadikan bingkai
 2. Tahap dua adalah carian literatur yang komprehensif untuk mengenal pasti kajian yang berkaitan
 3. Dalam tahap tiga kualiti literatur yang dikenal pasti diteliti dan keputusan dibuat sama ada untuk memasukkan setiap artikel dalam kajian semula atau tidak
 4. Pada peringkat keempat bukti diringkaskan dan, jika kajian semula termasuk meta-analisis, data yang diekstrak; di peringkat akhir, penemuan ditafsirkan.

Sesetengah ulasan juga menyatakan sejauh manakah tahap keyakinan yang dapat diletakkan pada jawapan itu, menggunakan skala GRADE . Dengan melalui langkah-langkah ini, semakan sistematik menyediakan asas keterangan yang luas untuk membuat keputusan tentang campur tangan perubatan, dasar pengawalseliaan, keselamatan, atau apa saja soalan yang dianalisis. Dengan mendokumentasikan setiap langkah secara eksplisit, semakan itu bukan sahaja boleh dihasilkan, tetapi boleh dikemas kini sebagai lebih banyak bukti mengenai persoalan yang dihasilkan.

Kadang-kadang apabila orang bercakap mengenai “kajian literatur sistematik”, mereka menggunakan frasa secara bergantian dengan “kajian sistematik”.  Walau bagaimanapun, orang juga boleh menggunakan kajian frasa sistematik frasa untuk merujuk kepada semakan sastera yang dilakukan dengan cara yang agak sistematik, tetapi tanpa semangat semakan yang sistematik.

Sebagai contoh, untuk semakan sistematik, pengulas akan berusaha untuk mencari kajian yang tidak diterbitkan yang relevan dalam kesusasteraan kelabu dan mungkin dengan menghubungi penyelidik secara langsung. Melakukan perkara ini penting untuk memerangi kecenderungan penerbitan, yang merupakan kecenderungan untuk kajian dengan hasil positif yang akan diterbitkan pada kadar yang lebih tinggi daripada kajian dengan hasil yang tidak sah. Adalah mudah untuk memahami bagaimana kecenderungan yang didokumentasikan dengan baik ini boleh menimbulkan penemuan kajian, tetapi seseorang yang melakukan tinjauan literatur sistematik dalam pengertian frasa yang panjang mungkin, kerana kekurangan sumber atau kapasiti, melupakan langkah itu.

Perbezaan lain mungkin dalam siapa yang melakukan kajian untuk semakan. Kajian sistematik biasanya dijalankan oleh pasukan termasuk profesional maklumat untuk carian dan ahli statistik untuk analisis meta, bersama dengan pakar mata pelajaran. Ahli pasukan secara bebas menilai kajian yang dipertimbangkan untuk dimasukkan dalam kajian semula dan membandingkan hasil, menghukum sebarang perbezaan pendapat. Sebaliknya, semakan sastera yang sistematik mungkin dilakukan oleh seorang.

Secara keseluruhannya, sementara semakan sistematik mesti mematuhi piawaian yang ditetapkan, anda akan mengharapkan kajian semula yang disebut tinjauan kesusasteraan yang sistematik untuk berusaha menjadi sangat komprehensif. Kajian kesusasteraan yang sistematik akan berlawanan dengan apa yang kadang-kadang dipanggil penulisan sastera naratif atau jurnalistik, di mana strategi pencarian penyelidik tidak dijelaskan secara eksplisit, dan bukti boleh dijadikan ceri untuk menyokong hujah.

FSTA adalah alat utama untuk ulasan sistematik dan kajian literatur sistematik dalam sains makanan dan kesihatan.

 • Ciri-ciri penentuan kajian literatur yang sistematik adalah kesempurnaannya. Kajian sistematik mesti menangkap semua sastera yang berkaitan pada soalan supaya kesimpulannya berdasarkan semua bukti yang ada. Memandangkan FSTA mengindeks artikel penyelidikan yang berkaitan dengan sains makanan dan kesihatan di mana sahaja mereka muncul, termasuk jurnal yang tidak diindeks dalam PubMed, Web of Science, Abstrak CAB, atau pangkalan data lain, dengan menggunakan FSTA akan membantu memastikan bahawa pencarian sastera adalah lengkap.
 • Paten yang diindeks membantu menemui hasil penyelidikan yang tidak tersedia secara umum kerana telah dilakukan untuk tujuan komersil.
 • Thesaurus FSTA akan memunculkan hasil yang akan dilewatkan dengan pencarian kata kunci sendirian. Oleh kerana thesaurus direka untuk sains makanan dan kesihatan, ia adalah yang paling komprehensif untuk bidang ini.
 • Semua pengindeksan dan abstrak dalam FSTA adalah dalam bahasa Inggeris, jadi anda boleh melakukan carian anda dalam bahasa Inggeris namun mengambil keputusan bahasa bukan bahasa Inggeris, dan dapatkan hasilnya diterjemahkan jika mereka memenuhi kriteria untuk dimasukkan dalam kajian sistematik.
 • FSTA termasuk kesusasteraan kelabu (prosiding persidangan) yang boleh sukar dicari, tetapi penting untuk dimasukkan ke dalam carian komprehensif.
 • Kandungan FSTA mempunyai arkib yang mendalam. Ia kembali ke tahun 1969 untuk menjalankan penyelidikan garpu, dan kembali ke penghujung tahun 1990-an untuk tinjauan literatur sistematik pemakanan manusia yang berkaitan dengan makanan (dan sebarang ulasan literatur) harus memasukkan bukan hanya penyelidikan terkini tetapi semua penyelidikan yang relevan mengenai soalan.

Anda juga boleh menggunakan FSTA untuk mencari ulasan bacaan.

FSTA membolehkan anda dengan mudah mencari artikel semakan (ulasan naratif dan sistematik) dengan menggunakan tajuk subjek atau kamus tajuk “ULASAN” dan kata kunci teks percuma yang sesuai.

 • Di Web of Science atau platform EBSCO, carian FSTA untuk tinjauan mengenai ubi kayu akan kelihatan seperti ini: DE “ULASAN” DAN ubi kayu.
 • Di platform Ovid menggunakan pilihan carian pelbagai bidang, carian akan kelihatan seperti ini: reviews.sh. DAN cassava.af.

Pada tahun 2011 FSTA memperkenalkan META-ANALISIS deskriptor, menjadikannya mudah untuk mencari secara khusus untuk tinjauan sistematik yang merangkumi analisis meta yang diterbitkan dari tahun itu dan seterusnya.

 • Pada platform EBSCO atau Web of Science, carian FSTA untuk tinjauan sistematik dengan meta-analisis mengenai staphylococcus aureus akan kelihatan seperti ini: DE “META-ANALISIS” DAN staphylococcus aureus.
 • Di platform Ovid menggunakan pilihan carian pelbagai bidang, carian akan kelihatan seperti ini: meta-analysis.sh. DAN staphylococcus aureus.af.

Tinjauan sistematik dengan meta-analisis yang diterbitkan sebelum 2011 dimasukkan dalam istilah perbendaharaan kata terkawal REVIEWS dalam kamus.

Cara mudah untuk mencari ulasan sistematik pra-2011 dengan meta-analisis adalah untuk mencari tajuk tajuk atau istilah kamus “ULAS” DAN meta-analisis sebagai kata kunci teks percuma DAN satu lagi kata kunci teks percuma yang sesuai.

 • Di platform Web of Science atau EBSCO, carian FSTA akan kelihatan seperti ini: DE “ULAS” DAN meta-analisis DAN karbohidrat *
 • Di platform Ovid menggunakan pilihan carian pelbagai bidang, carian akan kelihatan seperti ini: ulasan .s h. DAN meta-analysis.af. DAN karbohidrat * .af.  

 

SUMBER: Carol Hollier

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL