no comments

Apakah Kelebihan Penyelidikan Kualitatif?

  1. Bahan subjek boleh dinilai dengan lebih terperinci.

Terdapat banyak sekatan masa yang diletakkan pada kaedah penyelidikan. Matlamat sekatan masa adalah untuk menghasilkan hasil yang boleh diukur supaya metrik boleh dilakukan. Penyelidikan kualitatif memberi tumpuan kurang kepada metrik data yang dikumpulkan dan lebih banyak pada subtleties apa yang boleh didapati dalam maklumat itu. Ini membolehkan data mempunyai tahap terperinci yang dipertingkatkan kepadanya, yang dapat memberi lebih banyak peluang untuk mendapatkan pemahaman daripadanya semasa peperiksaan.

  1. Rangka kerja penyelidikan boleh menjadi cecair dan berdasarkan data yang masuk atau tersedia.

Banyak peluang penyelidikan mesti mengikut corak soal pertanyaan, pengumpulan data, dan pelaporan maklumat tertentu. Penyelidikan kualitatif menawarkan pendekatan yang berbeza. Ia boleh menyesuaikan diri dengan kualiti maklumat yang sedang dikumpulkan. Sekiranya data yang ada kelihatan tidak memberikan apa-apa hasil, penyelidikan dapat segera mengalihkan gear dan berusaha mengumpulkan data dalam arah yang baru. Ini menawarkan lebih banyak peluang untuk mengumpulkan petunjuk-petunjuk penting tentang mana-mana subjek dan bukannya terhad kepada perspektif terhad dan kerapkali.

  1. Data penyelidikan kualitatif berdasarkan pengalaman dan pemerhatian manusia.

Manusia mempunyai dua sistem operasi yang sangat berbeza. Salah satunya ialah kaedah pengendalian sedar bawah sedar, yang merupakan pemerhatian yang cepat dan naluri yang dibuat apabila data hadir. Sistem operasi lain adalah lebih perlahan dan lebih teratur, ingin menilai semua sumber data sebelum memutuskan. Banyak bentuk penyelidikan bergantung pada sistem operasi kedua sambil mengabaikan sifat naluri minda manusia. Penyelidikan kualitatif tidak mengabaikan naluri usus. Ia merangkumi dan data yang boleh dikumpul sering lebih baik untuknya.

  1. Data yang dikumpul mempunyai kualiti ramalan untuknya.

Salah satu kesilapan biasa yang berlaku dengan penyelidikan kualitatif adalah andaian bahawa perspektif peribadi dapat diekstrapolasi ke dalam perspektif kumpulan. Ini hanya mungkin apabila individu membesar dalam keadaan yang sama, mempunyai perspektif yang sama tentang dunia, dan beroperasi dengan matlamat yang sama. Apabila kumpulan-kumpulan ini dapat dikenalpasti, data yang dikumpulkan secara individu boleh mempunyai kualiti ramalan bagi mereka yang berada dalam kumpulan yang sama. Sekurang-kurangnya, data mempunyai kualiti ramalan untuk individu yang dikumpulkannya.

  1. Penyelidikan kualitatif beroperasi dalam struktur yang cecair.

Kerana data yang dikumpulkan melalui jenis penyelidikan ini berdasarkan pemerhatian dan pengalaman, seorang penyelidik yang berpengalaman dapat mengikuti jawapan yang menarik dengan pertanyaan tambahan. Tidak seperti bentuk penyelidikan lain yang memerlukan rangka kerja tertentu dengan sifar sifar, para penyelidik boleh mengikuti sebarang tangen data yang menjadikan dirinya diketahui dan meningkatkan pangkalan data keseluruhan maklumat yang dikumpulkan.

  1. Kerumitan data boleh dimasukkan ke dalam kesimpulan yang dihasilkan.

Walaupun dunia moden cenderung lebih suka statistik dan fakta yang dapat disahkan, kita tidak boleh hanya menghapuskan pengalaman manusia daripada persamaan tersebut. Orang yang berlainan akan mempunyai persepsi yang sangat berbeza mengenai apa-apa statistik, fakta, atau peristiwa. Ini kerana pengalaman unik kami menghasilkan perspektif yang berbeza dari data yang kita lihat. Kerumitan ini, apabila dikumpulkan ke dalam pangkalan data tunggal, boleh menghasilkan kesimpulan dengan lebih mendalam dan ketepatan, yang memberi manfaat kepada semua orang.

  1. Penyelidikan kualitatif adalah proses terbuka.

Apabila seorang penyelidik disiapkan dengan baik, struktur penyelidikan kualitatif yang terbuka akan memungkinkan untuk mendapatkan di bawah tanggapan dangkal dan pemikiran rasional untuk mengumpulkan maklumat dari respons emosi individu. Ini sangat penting untuk bentuk penyelidik ini kerana ia adalah tindak balas emosi yang sering mendorong keputusan seseorang atau mempengaruhi kelakuan mereka.

  1. Kreativiti menjadi kualiti yang wajar dalam penyelidikan kualitatif.

Ia boleh menjadi sukar untuk menganalisis data yang diperolehi daripada sumber individu kerana ramai orang tidak sedar menjawab dengan cara yang mereka fikir seseorang mahu. Hasrat ini untuk “tolong” yang lain mengurangkan ketepatan data dan menindas kreativiti individu. Dengan memeluk kaedah penyelidikan kualitatif, ia menjadi mustahil untuk menggalakkan kreativiti responden, membolehkan orang untuk menyatakan diri dengan keaslian. Sebagai balasan, data yang dikumpul menjadi lebih tepat dan boleh menyebabkan hasil yang boleh diramalkan.

  1. Penyelidikan kualitatif dapat membuat wawasan khusus industri.

Jenama dan perniagaan hari ini perlu membina hubungan dengan demografi teras mereka untuk terus hidup. Istilah, perbendaharaan kata, dan jargon yang digunakan pengguna apabila melihat produk atau perkhidmatan sama pentingnya dengan reputasi jenama yang menawarkannya. Sekiranya pengguna menerima satu konteks, tetapi niat jenama adalah konteks yang berbeza, maka miskomunikasi itu boleh membendung peluang jualan secara buatan. Penyelidikan kualitatif memberikan jenama akses kepada pandangan-pandangan ini supaya mereka dapat menyampaikan dengan tepat proposisi nilai mereka.

  1. Saiz sampel yang lebih kecil digunakan dalam penyelidikan kualitatif, yang dapat menjimatkan kos.

Banyak projek penyelidikan kualitatif boleh diselesaikan dengan cepat dan pada anggaran yang terhad kerana mereka biasanya menggunakan saiz sampel yang lebih kecil yang kaedah penyelidikan lain. Ini membolehkan keputusan lebih cepat diperolehi supaya projek dapat bergerak ke depan dengan keyakinan bahawa hanya data yang baik dapat diberikan.

 

 

 SUMBER : https://vittana.org/23-advantages-and-disadvantages-of-qualitative-research

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL