no comments

Apa Literature Review?

Tinjauan Sastera adalah kajian tentang beasiswa asal dan primer mengenai topik tertentu (iaitu kesusasteraan atau sumber yang ada). Ia tidak mengkaji topik itu sendiri, hanya penyelidikan yang telah dijalankan pada topik itu. Tujuan Kajian Sastera (apabila ia dijalankan sebagai sebahagian daripada tesis atau disertasi) adalah mengkaji, merumuskan, menganalisis dan menilai sumber-sumber ini untuk mengenal pasti kekuatan dan kelemahan mereka, dan untuk mengenal pasti jurang dalam kesusasteraan semasa bahawa tesis bertujuan untuk mengisi.

Tinjauan Sastera biasanya dimasukkan ke dalam tesis sebagai bab berasingan selepas Pengenalan, atau sebagai bahagian dalam Pengenalan. Tinjauan Sastera memberikan latar belakang dan justifikasi untuk penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik dan kini melaporkan dalam tesis.

Tinjauan Sastera juga boleh dijalankan sebagai penyelidikan yang bersifat mandiri (iaitu penyerahan sendiri dan bukan sebahagian daripada tesis). Artikel ini telah ditulis mengenai ulasan kesusasteraan yang ditulis sebagai sebahagian daripada tesis atau disertasi, tetapi maklumat itu juga relevan untuk pelajar menyelesaikan Tinjauan Sastera untuk tugasan.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL