no comments

Apa itu SPSS dan TIPS Bagaimana Ia Menjana Data Analisis Data?

Apakah itu SPSS?

SPSS pendek untuk Pakej Statistik bagi Sains Sosial, dan ia digunakan oleh pelbagai penyelidik untuk analisis data statistik yang rumit.

Pakej perisian SPSS telah diwujudkan untuk pengurusan dan analisis statistik data sains sosial. Ia pada asalnya dilancarkan pada tahun 1968 oleh SPSS Inc., dan kemudiannya diperoleh oleh IBM pada tahun 2009.

Secara rasmi digelar Statistik SPSS IBM, kebanyakan pengguna masih merujuknya sebagai SPSS. Sebagai piawaian dunia untuk analisis data sains sosial, SPSS digemari secara meluas kerana ia adalah bahasa arahan yang mudah dan bahasa Inggeris dan manual pengguna yang sangat teliti.

SPSS digunakan oleh penyelidik pasaran, penyelidik kesihatan, syarikat tinjauan, entiti kerajaan, penyelidik pendidikan, organisasi pemasaran, penambang data, dan banyak lagi untuk memproses dan menganalisis data tinjauan.

Walaupun SurveyGizmo mempunyai ciri-ciri pelaporan terbina dalam yang kuat, apabila analisis statistik yang mendalam penyelidik mempertimbangkan SPSS penyelesaian terbaik dalam kelas.

Agensi penyelidikan yang paling banyak menggunakan SPSS untuk menganalisis data tinjauan dan data teks tambang supaya mereka dapat memanfaatkan sepenuhnya projek penyelidikan mereka.

Fungsi Teras SPSS

SPSS menawarkan empat program yang membantu penyelidik menggunakan keperluan analisis data kompleks mereka.

Program Statistik

Program Statistik SPSS menyediakan pelbagai fungsi statistik asas, di antaranya termasuk kekerapan, tabulasi silang, dan statistik bivariat.

Program Pemodel

Program Pemodelan SPSS membolehkan penyelidik membina dan mengesahkan model ramalan dengan menggunakan prosedur statistik lanjutan.

Program Analisis Teks untuk Survei

Program SPSS Teks untuk Survei membantu pentadbir pentadbir mengungkap pandangan yang kuat dari respons kepada soalan tinjauan terbuka.

Pereka Visualisasi

Program Pereka Visualisasi membolehkan para penyelidik untuk menggunakan data mereka untuk membuat pelbagai visual seperti carta ketumpatan dan plot kotak radial dengan mudah.

Sebagai tambahan kepada empat program yang disebutkan di atas, SPSS juga menyediakan penyelesaian untuk pengurusan data, yang membolehkan para penyelidik untuk melakukan pemilihan kes, membuat data yang diperoleh, dan melakukan pembentukan semula fail.

SPSS juga menawarkan penyelesaian ciri dokumentasi data, yang membolehkan para penyelidik menyimpan kamus metadata. Kamus metadata ini bertindak sebagai repositori berpusat maklumat berkaitan dengan data seperti makna, hubungan dengan data lain, asal, penggunaan, dan format.

Terdapat beberapa kaedah statistik yang boleh dimanfaatkan dalam SPSS, termasuk:

  • Statistik deskriptif, termasuk metodologi seperti frekuensi, tabulasi salib, dan statistik nisbah deskriptif.
  • Statistik bivariate, termasuk metodologi seperti analisis varians (ANOVA), cara, korelasi, dan ujian non parametrik.
  • Ramalan hasil angka seperti regresi linear.
  • Ramalan untuk mengenal pasti kumpulan, termasuk metodologi seperti analisis kluster dan analisis faktor.

Manfaat Menggunakan SPSS untuk Analisis Data Ukur

Terima kasih kepada penekanannya dalam menganalisis data statistik, SPSS adalah alat yang sangat berkuasa untuk memanipulasi dan menguraikan data tinjauan.

Fakta gembira: Data dari sebarang kaji selidik yang dikumpulkan melalui SurveyGizmo boleh dieksport ke SPSS untuk analisis terperinci.

Mengeksport data tinjauan kepada proprietari SPSS. Format SAV menjadikan proses menarik, memanipulasi, dan menganalisis data bersih dan mudah.

Dengan berbuat demikian, SPSS akan secara automatik menubuhkan dan mengimport nama pembolehubah yang ditetapkan, jenis pemboleh ubah, tajuk, dan label nilai, yang bermaksud bahawa kerja kaki minimum diperlukan daripada penyelidik.

Apabila data tinjauan dieksport ke SPSS, peluang untuk analisis statistik boleh dikatakan tidak berkesudahan.

Pendek kata, ingatlah untuk menggunakan SPSS apabila anda memerlukan cara yang fleksibel, disesuaikan untuk mendapatkan super granular pada set data yang paling kompleks. Ini memberikan anda, penyelidik, lebih banyak masa untuk melakukan apa yang anda lakukan dengan lebih baik dan mengenal pasti trend, membangunkan model ramalan, dan membuat kesimpulan yang terperinci.

Sumber: SurveyGizmo

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL