no comments

Anda dan Cadangan Penyelidikan Anda

Ia adalah masa tahun lagi, apabila para penyelidik gear lama dan muda untuk menulis cadangan penyelidikan. Harapan sekolah siswazah menyediakan pernyataan penyelidikan, Ph.D. pelajar menulis aplikasi persahabatan, pelajar yang cuba lulus menulis cadangan skripsi, dan profesor menulis aplikasi geran kepada agensi pendanaan. Pada inti setiap aktiviti ini adalah satu kernel: satu cadangan penyelidikan. Oleh kerana cadangan penyelidikan muncul dalam pelbagai bentuk sepanjang karier penyelidikan seseorang, memikirkan cara menulis yang baik adalah salah satu kemahiran yang paling penting yang dapat dipelajari oleh seorang penyelidik (dan mengasah). Saya fikir penting juga untuk merangkul proses ini-sebagai penyelidik anda akan menulis banyak cadangan, jadi belajar untuk menikmati prosesnya (dan menjadi baik) adalah bahagian penting dari kebahagiaan seseorang (dan, oleh itu, kejayaan akhir ) sebagai penyelidik.

Saya pada mulanya termotivasi untuk menulis jawatan ini sebagai nasihat untuk Ph.D. pelajar yang memohon untuk persekutuan, sebagai sebahagian daripada Pengenalan kepada Ph.D. kelas saya mengajar-kita mempunyai perbincangan panjang tentang aplikasi persekutuan minggu lalu, dan beberapa kandungan dalam siaran ini mengkristal semula perbincangan itu. Walau bagaimanapun, saya sedar bahawa banyak nasihat yang digunakan untuk menulis aplikasi persekutuan boleh digunakan untuk menulis cadangan penyelidikan yang baik secara umum, jadi saya telah memutuskan untuk merumuskan nasihat yang dibincangkan.

Apakah cadangan penyelidikan?

Cadangan penyelidikan adalah seperti apa yang ia suka: ia adalah cadangan untuk melaksanakan projek penyelidikan tertentu. Ia adalah pelan yang biasanya tidak mengikat. Dalam kata-kata Eisenhower: “Pelan tidak bernilai, tetapi perancangan adalah segala-galanya.” Cadangan penyelidikan anda akan menggariskan visi dan rencana kerja untuk agenda penyelidikan yang merangkumi secara umumnya tiga hingga lima tahun. Jangkamasa ini nampaknya biasa di hampir semua bentuk cadangan penyelidikan. Tempoh masa yang lebih pendek biasanya tidak menyumbang kepada fakta bahawa penyelidikan adalah proses dan idea yang tidak menentu dan kadang-kadang mengambil masa untuk bercambah (iaitu, jika anda tahu anda boleh menyelesaikan kerja dalam satu atau dua tahun, kemungkinannya tidak akan menjadi projek penyelidikan). Jangka masa yang lebih lama daripada lima tahun adalah mustahil untuk merancang-umumnya, terdapat terlalu banyak ketidakpastian dalam kehidupan, di dunia di sekeliling kita (teknologi, penemuan dan kemajuan lain, dll) untuk mengatakan apa-apa yang boleh dipercayai tentang masalah yang munasabah untuk bekerja pada sepuluh tahun dari sekarang.

Dalam semua kemungkinan, tiada siapa yang akan memegang anda untuk rancangan yang anda gariskan dalam cadangan penyelidikan. Ia difahami dengan baik (sekurang-kurangnya oleh rakan-rakan anda yang akan menilai cadangan anda) bahawa penyelidikan boleh mengambil lilitan dan giliran yang tidak disengajakan, dan anda mungkin mendapati benang yang menarik untuk mengikuti kursus pertengahan yang anda tidak dapat bayangkan atau diramalkan pada awal perjalanan. Oleh itu, selagi anda tidak tersesat terlalu jauh dari misi asal anda, anda biasanya mempunyai fleksibiliti untuk menyesuaikan penyelidikan anda semasa anda meneruskan. Terdapat nilai pasti dalam kekhususan (saya sentiasa cuba untuk menguraikan tugas bersaiz kertas tertentu dalam cadangan), tetapi visi yang lebih luas adalah sama pentingnya: Khusus cadangan anda (dan bagaimana atau apakah aspek tertentu cadangan anda akhirnya dilaksanakan) mungkin berkembang, tetapi visi itu mungkin akan tetap sama seperti sepanjang projek.

Atas sebab-sebab ini, saya rasa proses menulis cadangan penyelidikan boleh menjadi sangat menyeronokkan. Ia juga merupakan bahagian penting dalam proses penyelidikan. Menulis cadangan penyelidikan adalah peluang untuk memikirkan lebih banyak mengenai agenda penyelidikan, dan menjadi introspektif mengenai masalah yang anda fikir adalah benar-benar penting. Oleh kerana itu adalah peluang untuk berfikir sejauh lima tahun lebih awal, anda boleh memikirkan masalah yang lebih besar yang anda ingin selesaikan dan cara terbaik untuk menyelesaikannya. Kerana anda mempunyai tempoh masa yang lebih lama untuk menyelesaikan masalah, anda boleh memikirkan kaedah terbaik untuk menyelesaikan masalah dengan dan orang-orang terbaik untuk mengendalikan masalah tersebut-walaupun anda tidak tahu segala-galanya mengenai kaedah-kaedah tersebut sekarang atau tidak, t bekerjasama dengan orang-orang ini. Berfikir dalam cara ini yang tidak terkawal mengenai masalah yang lebih besar pada arca selama tiga hingga lima tahun membolehkan kami sebagai penyelidik untuk berfikir di luar kertas seterusnya dan mempertimbangkan bagaimana kerja yang kami lakukan bersama-sama menjadi gambaran yang lebih besar. Ia sangat menyeronokkan.

Resipi untuk cadangan yang menang

Sudah tentu, kita harus jelas bahawa kejayaan tidak pernah dijamin. Banyak faktor yang akan menjejaskan peluang anda untuk berjaya, termasuk beberapa faktor yang sepenuhnya tidak terkawal. Cadangan penyelidikan sering dinilai oleh jawatankuasa. Dalam kes persekutuan atau cadangan geran, jawatankuasa itu boleh terdiri daripada orang-orang yang bervariasi tahap pengalaman dan kebiasaan dengan bidang penyelidikan anda. Mereka juga membawa bias dan andaian sendiri, beberapa di antaranya mungkin tidak betul tetapi tetap dipegang dengan keyakinan yang kuat. Anda tidak boleh mengawal siapa yang menilai cadangan anda atau sama ada kecenderungan pra-mengandung mereka akan bertentangan dengan penglihatan anda tentang dunia yang lebih baik. Mujurlah, beberapa langkah mudah dapat meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

Masuk ke titik. Saya masih ingat apabila saya meminta rakan sekerja untuk membaca cadangan KWSP saya. Beliau berkata, “Berikut adalah beberapa komen. Maaf, ini berdasarkan hanya kira-kira 30 minit bacaan, tetapi itu mungkin kebanyakan ahli panel akan menghabiskan masa untuk membaca cadangan itu. “Anda mungkin mendapati bahawa anda menghabiskan berjam-jam, hari, atau minggu menyusun cadangan penyelidikan, hanya untuk menghidupkan nasib pengulas yang menghabiskan 30 minit atau kurang pada cadangan anda sebelum tergesa-gesa untuk mengajar kelas atau kembali ke tarikh akhir kertas besok. Itulah kehidupan. Ingat bahawa terdapat lebih banyak proses penulisan proposal daripada apa yang orang akhirnya berfikir tentang kerja yang dicadangkan (lihat di atas mengenai manfaat proses penulisan proposal). Lebih-lebih lagi, jika anda tidak dapat menangkap perhatian seseorang dalam beberapa minit membaca, kemungkinan anda perlu bekerja untuk menyuling mesej anda lebih banyak. Anda sepatutnya dapat menarik pembaca dengan hanya beberapa ayat atau perenggan yang paling banyak. Seorang penilai diwajibkan untuk mula membaca cadangan anda, tetapi mereka tidak diwajibkan untuk menyelesaikan pembacaannya-sampai ke titik secepat yang mungkin (lebih rendah dari apa yang seharusnya), dan menarik pembaca untuk meneruskan. Memudahkan pembaca mencerna mata utama; gunakan peluru dan tajuk yang berani seperti yang diperlukan (jawatan ini adalah contoh gaya penulisan sedemikian).

Beritahu cerita dengan kontras yang jelas. Semua orang suka cerita yang baik. Sekiranya anda ingin orang suka membaca cadangan penyelidikan anda, maka cadangan itu harus menceritakan kisah yang baik. Kisah itu, tentu saja, perlu jenis tertentu, dan ditulis dalam gaya tertentu (saya tidak akan mencadangkan pendekatan “misteri novel”). Salah satu resipi kegemaran saya untuk menceritakan kisahnya adalah untuk menetapkan konteks masalah, menjelaskan mengapa masalah itu penting dan sukar untuk diselesaikan, dan kemudian gambarkan konteks yang jelas dan jelas antara pendekatan anda dan setiap pendekatan terdahulu. Sebagai contoh, banyak cadangan penyelidikan yang saya tulis mengenai penapisan spam e-mel mengikuti resipi ini: (1) penapisan spam adalah masalah penting; (2) orang lain telah cuba menyaring spam dengan melihat isi mesej e-mel; (3) Sebaliknya, saya akan membangunkan penapis spam yang mendiskriminasikan kebaikan dari buruk berdasarkan trafik rangkaian, tanpa melihat kandungan mesej sama sekali. Saya kemudian meneruskan untuk menerangkan mengapa ini adalah pendekatan yang menjanjikan dan mungkin menghasilkan penemuan baru (yang akhirnya dilakukan). Cadangan penyelidikan anda boleh dan juga harus mengikuti resipi ini. Beritahu pembaca apa yang membezakan kerja anda, dan mengapa ia mungkin berjaya di mana orang lain gagal atau tidak. Secara berkesan, anda mengecat pekerjaan anda dengan begitu menjanjikan dan sangat berbeza dari pendekatan orang lain yang akan menjadi bodoh untuk tidak membiayai kerja yang dicadangkan, kerana tidak ada orang lain yang akan melakukan kerja itu, dan tidak melakukannya dapat menyebabkan peluang yang tidak terjawab untuk satu kejayaan.

Jawab Empat “Mengapa”: Mengapa Penting, Mengapa Keras, Mengapa Sekarang, Kenapa Anda? Saya fikir setiap cadangan harus menjawab empat soalan berikut. Setiap cadangan yang saya tulis bertujuan untuk menjawab soalan-soalan ini, dan apabila saya menyemak cadangan, saya juga mencari jawapan kepada soalan-soalan ini:

Mengapa masalah itu penting? Saya mendengar seorang profesor di MIT pernah memberitahu rakan Ph.D. pelajar, “Terdapat sejumlah masalah sukar. Anda mungkin juga bekerja pada penyelesaian yang patut diselesaikan. “Dalam cadangan anda, adalah penting untuk meyakinkan pembaca bahawa terdapat masalah yang perlu diselesaikan, dan, jika penyelidikan anda berjaya, ia akan menghasilkan penyelesaian yang akan membuat dunia adalah tempat yang lebih baik untuk sesetengah orang. Anda mungkin akan menghilangkan dunia jenis cyberattack tertentu, mereka bentuk antara muka pengguna yang lebih baik untuk beberapa kelas teknologi, menjadikannya lebih mudah untuk debug program perisian, atau yang lain. Terdapat banyak cara untuk memajukan pengetahuan dan membuat dunia menjadi tempat yang lebih baik dalam berbuat demikian. Anda harus terlebih dahulu meyakinkan pembaca bahawa terdapat masalah di luar sana yang perlu diselesaikan-sebenarnya, anda harus meyakinkan pembaca bahawa masalah itu terlalu penting untuk dibiarkan tanpa diselesaikan.

Kenapa masalahnya sukar? Saya akan menindaklanjuti ini lebih dalam jawatan kemudian, tetapi anda harus berhati-hati dengan industri “jentolak”. Masalah yang anda sedang kerjakan sepatutnya memerlukan pemikiran dan pemahaman yang mendalam, dan mungkin penerapan alat dan teknik dari pelbagai disiplin. Ia sepatutnya memerlukan tahap pemikiran yang melampaui beberapa bulan akan datang (tarikh akhir suku tahunan, dll.). Sekiranya masalah anda tidak lulus ujian ini, kemungkinan industri dapat menyelesaikan masalah anda, dan kemungkinan besar akan menyelesaikannya dengan lebih baik. Industri mempunyai keupayaan untuk menyewa tentera jurutera perisian dengan cepat untuk mengeluarkan kod. Sekiranya penyelesaian kepada masalah yang anda cadangkan adalah “perkara kejuruteraan yang mudah”, dan masalahnya adalah penyelesaian, maka terdapat risiko yang kuat bahawa industri akan menyelesaikan masalah dengan lebih baik dan lebih cepat. Meyakinkan pembaca bahawa masalah yang anda sedang kerjakan tidak boleh (atau tidak) diselesaikan oleh industri, dan yang melabur dalam penyelidikan mengenai masalah adalah cara terbaik (atau hanya) untuk menyelesaikan masalah.

Kenapa sekarang? Masalah penyelidikan yang paling tidak sama sekali baru. Anda mungkin berfikir bahawa anda adalah orang pertama yang mencadangkan masalah tertentu. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, masalah telah lama berlaku, dan ramai orang telah mencadangkan variasi masalah yang sama sebelum ini. Contohnya, untuk kembali kepada contoh penapisan spam: orang telah mengusahakan masalah tersebut sekurang-kurangnya sepuluh tahun; kenapa sekarang ada kemungkinan untuk membuat kemunculan pada masalah lama, di mana banyak yang lain telah mencuba masalah yang sama? Jawapan untuk soalan ini mungkin pendahuluan teknologi baru-baru ini (mis., Keupayaan untuk memonitor trafik pada kelajuan tinggi); ia mungkin juga merupakan kemunculan teknologi baru di kawasan lain yang membawa “palu” baru ke kuku lama (mis., algoritma pembelajaran mesin baru yang membuat pendekatan lama lebih mudah, cekap, atau tepat). Terlepas dari apa yang menciptakan “ribut sempurna” untuk melakukan penyelidikan pada masa ini, anda harus bertujuan untuk meyakinkan pembaca bahawa “perkara-perkara yang berbeza kali ini” kerana kemajuan baru-baru ini, perubahan, dll, dan bahawa anda dilengkapi untuk mengambil kelebihan peluang-peluang baru ini.

Kenapa awak? Saya fikir ini mungkin salah satu unsur yang paling penting dalam cadangan, dan yang lazimnya dilupakan. Kenapa anda orang yang tepat untuk menjalankan penyelidikan ini? Anda mungkin telah meyakinkan pembaca bahawa anda telah mengenal pasti masalah keras yang patut dipecahkan, tetapi jika anda seorang penyelidik rangkaian yang telah mengenal pasti masalah yang sukar dan bermanfaat dalam teori kerumitan (atau sebaliknya), anda akan mempunyai masa yang sangat sukar meyakinkan pembaca bahawa cadangan anda perlu dibiayai. Anda mesti menubuhkan kredibiliti, dan meyakinkan pembaca bahawa anda layak (dan idealnya, unik berkelayakan) untuk menjalankan kerja yang anda telah mencadangkan. Mewujudkan “senjata rahsia” yang akan anda gunakan untuk menyelesaikan masalah yang tidak ada orang lain (mis., Kepakaran domain, badan pengetahuan tertentu, kerjasama dengan orang dalam disiplin yang sesuai). Berhubungan kembali dengan kejayaan dari kerja awal anda sendiri, jika mungkin, dan jadikan jambatan di antara kerja lama anda (kejayaan) dan kerja baru yang anda ingin lakukan. Aspek ini adalah di mana beberapa penyeimbangan halus datang: Anda harus bersandar pada rekod masa lalu anda untuk mewujudkan kredibiliti untuk kerja yang dicadangkan, tetapi kerja yang dicadangkan itu harus cukup berwawasan untuk merangkumi tiga hingga lima tahun kerja masa depan. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan memasukkan beberapa kerja awal dalam cadangan untuk menunjukkan bahawa penglihatan anda dapat dilaksanakan dan anda layak untuk melaksanakannya. Perlu diingat bahawa ini bukan masa untuk menjadi sederhana. Anda tidak bercakap dengan rakan-rakan di pesta koktail; anda menjual diri anda dan penyelidikan anda. Sekiranya anda tidak menjual kerja anda, orang lain akan menjual kerja mereka, dan pekerjaan jualan mereka mungkin mengesahkan cadangan anda. Kita boleh menjadi sinis tentang keperluan untuk memberikan jualan dan mempromosikan diri kita sendiri, tetapi hakikatnya ialah jika anda tidak melakukannya, penyelidik lain yang bersaing untuk persekutuan yang sama, geran, dan lain-lain pula, jadi anda juga boleh meletakkan kaki terbaik anda ke hadapan dan supaya kerja yang dicadangkan anda boleh diadili di lapangan bermain level.

Teliti. Pastikan cadangan anda diterima atau ditolak atas alasan yang sesuai. Sudah tentu jangan lupa untuk memasukkan semua bahagian mandatori cadangan (mis., Yayasan Sains Nasional mengambil pendidikan, kepelbagaian, dan jangkauan yang sangat serius, meninggalkan pembahasan aspek-aspek ini hampir pasti pameran untuk cadangan NSF anda). Jangan lupa membaca cetakan halus mengenai perkara-perkara tertentu yang diharapkan oleh pengulas; jika panggilan untuk cadangan secara jelas meminta soalan, pastikan untuk menjawabnya. Mungkin yang paling penting, ejaan semak cadangan anda, dan bacanya oleh pembaca bahasa Inggeris asli sebelum anda menyerahkannya. Pasti, kita semua mempunyai kesilapan tipo, tetapi lebih daripada satu atau dua kesilapan menunjukkan kecerobohan yang melampau dan kecerobohan. Bagaimanakah seseorang boleh mempercayai anda menjalankan eksperimen anda dengan teliti jika anda tidak boleh teliti dengan cadangan penyelidikan ringkas? Bolehkah seseorang mempercayai kod atau hasil penyelidikan anda jika dia tidak boleh mempercayai kemampuan anda untuk membuktikan dokumen ringkas, mudah? Jangan menyampaikan kecerobohan, pernah. Ia adalah cara yang pasti untuk menanggalkan pengulas dan membuat anda kembali dengan ketara. Menjalankan pemeriksaan ejaan adalah sangat mudah, jadi tidak ada alasan untuk kesalahan ejaan.

Bersenang-senang, dan nikmati prosesnya. Mudah-mudahan petunjuk ini akan membantu anda dalam proses penulisan cadangan. Tidak semua cadangan akan memenangi persekutuan atau mendapat pembiayaan. Ingat bahawa selalu ada faktor yang tidak dapat dikendalikan. Seperti banyak perkara dalam kehidupan, proses ini seringkali sama pentingnya dengan hasilnya, dan dengan tip-tip ini, semoga proses penulisan proposal dapat menjadi pencerahan dan kesenangan.

Sumber: Nick Feamster and Alex Gray

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL