no comments

Adakah penyelidikan kualitatif dianggap sains?

Walaupun banyak penyelidik kualitatif tidak percaya bahawa piawaian yang digunakan untuk menilai kaedah kuantitatif adalah sesuai untuk menilai kaedah penyelidikan kualitatif, mereka percaya bahawa protokol sistemik “sains yang baik” harus dikekalkan. Dalam penyelidikan kualitatif standard kebolehpercayaan konvensional dan kesahan dalaman dan luaran tidak diguna pakai. Walau bagaimanapun, terdapat aspek penyiasatan yang berbeza tetapi berkaitan dengan kredibiliti dan bergantung kepada keperluan kualitatif yang diperlukan untuk menangani semua perkara berikut untuk memastikan kredibiliti dan ketepatan penemuan :

 • Konteks: Mengekalkan perkara dalam konteks adalah prinsip kualitatif analisis kualitatif kerana kaedah, hasil dan kesimpulan analisis kualitatif bergantung pada konteks. Oleh itu, mereka mesti dilaporkan dengan teliti merujuk kepada situasi tertentu, orang tertentu dan tempoh masa tertentu, serta tujuan yang mana data tersebut dapat digunakan.
 • Kredibiliti: Untuk menubuhkan kredibiliti penyelidik, adalah penting bahawa laporan kualitatif termasuk maklumat mengenai penyelidik yang boleh mempengaruhi koleksi data, analisis, tafsiran dan kesimpulan. Maklumat sedemikian merangkumi sambungan peribadi yang dilakukan oleh penyelidik dengan para peserta, topik dan situasi atau konteks. Tugas penyelidik adalah untuk mengekalkan ketekunan intelektual kerana dia melakukan yang terbaik untuk memahami segala maklumat yang dikumpulkan. Penyelidik terlibat dalam perendaman ketika dia kembali ke data sekali lagi untuk melihat apakah kategori, tema, pembinaan, penjelasan, tafsiran dan kesimpulan masuk akal dan benar-benar mencerminkan sifat fenomena yang sedang diselidiki. Kredibiliti memerlukan bahawa penyelidik melibatkan tiga aktiviti (titik peluru bernombor berada dalam titik pelepasan kredibiliti ini)
 1. Penglibatan yang berpanjangan: Penyelidik mesti menghabiskan masa yang cukup dalam konteks penyelidikan untuk menjadi cukup akrab dengan semua aspek konteks dan untuk mengenal pasti faktor kontekstual yang mempengaruhi fenomena kepentingan, serta menubuhkan kepercayaan dan hubungan dengan peserta.
 2. Pemerhatian yang berterusan: Pemerhatian sedemikian membolehkan penyelidik mengenal pasti dan memberi tumpuan kepada ciri-ciri atau konteks yang paling relevan.
 3. Triangulasi: Triangulasi yang paling sering merujuk kepada penggunaan sumber data pelbagai dan berbeza. Ia adalah strategi untuk mengurangkan berat sebelah sistematik dalam data dan melibatkan pemeriksaan penemuan terhadap pelbagai sumber dan perspektif. Proses ini mengawasi penyelidik dari dituduh bahawa penemuan hanya hasil dari satu kaedah, sumber tunggal atau kecenderungan peribadi penyelidik tunggal.

 

 • Integriti Intelektual : Untuk menunjukkan integriti intelektual dan memberi kredibiliti kepada penemuan kajian, adalah penting untuk mencari kes-kes negatif atau membuktikan bukti yang tidak sesuai dengan pola umum yang telah dikenalpasti. Ini mungkin termasuk mengenal pasti tema dan penjelasan alternatif kepada penemuan, secara induktif mencari cara lain untuk mengatur data dan pemikiran logik mengenai penjelasan lain dan kemudian memeriksa sama ada kemungkinan itu dapat disokong oleh data. Dalam penyelidikan kualitatif, langkah-langkah diambil untuk mencabar kecenderungan sedemikian melalui carian yang aktif dan teliti menggunakan teknik berikut (dua titik peluru dalam integriti intelektual)
 1. Jurnal diri refleksif: Penyelidik mengamalkan sikap skeptisisme dan memaparkan perspektifnya, membimbing idea dan pemikiran peribadi sepanjang proses penyelidikan.
 2. Jurnal diri refleksif: Penyelidik mengamalkan sikap skeptisisme dan memaparkan perspektifnya, membimbing idea dan pemikiran peribadi sepanjang proses penyelidikan.
 • Kebolehboleh pindah: Kebolehbebasan mungkin dianggap agak sama dengan kesahan luar atau kebolehpercayaan kaedah kuantitatif tradisional. Walaupun penemuan kualitatif tidak dapat disebarkan, penyelidik kualitatif menyediakan pangkalan data yang diperlukan dari mana sesiapa yang berminat untuk membuat pemindahan ke konteks minat mereka boleh membuat pertimbangan dan keputusan pemindahan
 • Ketergantungan boleh ditentukan melalui audit dengan “juruaudit” atau rakan sebaya pemeriksa yang memeriksa proses penyelidikan penyelidikan dan produk, iaitu data, penemuan, tafsiran dan cadangan. Kajian menegaskan bahawa keputusan, penemuan, dan kesimpulan, disokong oleh data dan bersamaan secara dalaman dan mewujudkan kebolehpercayaan.
 • Pengesahan: Jejak audit bersama-sama dengan triangulasi dan penyimpanan jurnal refleksif adalah teknik-teknik untuk mewujudkan kesahihan. Jejak audit termasuk set lengkap rekod dan dokumen yang dihasilkan dan terkumpul semasa proses penyelidikan. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, semua data mentah, ringkasan dan analisis tertulis, rekod analisis, penemuan dan kesimpulan, laporan akhir, sebarang nota mengenai metodologi, amanah dan sebarang jurnal yang refleksif. Jejak audit dikaji semula oleh penyelidik bebas atau peer de-briefer untuk maklumbalas mengenai konsep dan proses penyelidikan.

Apa yang paling penting bagi penyelidik kualitatif adalah mengenali pendekatan penyelidikan kualitatif yang berbeza. Kemudian, para penyelidik boleh membuat pilihan mengenai apa yang akan digunakan untuk kajian mereka dan mengapa mereka akan menggunakannya. Apabila perbandingan dan pembezaan di antara pendekatan adalah jelas, penyelidik kemudian boleh membuat kajian yang lebih ketat.

 

SUMBER : https://nursing.utah.edu/research/qualitative-research/what-is-qualitative-research.php

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL