no comments

9 Strategi Untuk Bersedia Untuk PhD Viva Yang Berjaya

 

Pertahanan PhD (juga dikenali sebagai PhD Viva) dilihat sebagai peperiksaan akhir di mana anda menunjukkan bahawa anda telah melakukan kerja penyelidikan sendiri, anda memahami dan bersedia untuk menjadi penyelidik bebas yang akan menyumbang kepada dunia akademik. Format pembelaan tesis berbeza antara negara dan universiti – ia boleh menjadi pemeriksaan awam dengan penonton, atau urusan dalaman yang menyerupai wawancara dengan pemeriksa. Dapatkan akrab dengan apa yang diharapkan di universiti anda dan sediakan dan pelan dengan sewajarnya.

Berikut adalah beberapa strategi yang dapat membantu anda dalam proses penyediaan:

Selesaikan dengan falsafah dan latar belakang tesis anda. Anda perlu menjadi sangat jelas mengapa anda melakukan kerja anda dan memahami asas-asas teoretis penyelidikan anda. Tidak sepatutnya ada apa-apa lubang dalam idea anda atau pemeriksa cenderung untuk mencari dan memberi perhatian kepada perkara ini.
Tahu tesis anda dengan teliti. Anda perlu tahu semua bab anda di dalam dan luar. Pemeriksa boleh bertanya tentang apa-apa pernyataan dalam tesis anda, jadi pastikan anda mengenal pasti bahagian provokatif dan dapat membincangkan dan mempertahankannya. Penyelia anda harus membantu anda dengan ini dengan menunjukkan sebarang pernyataan berpotensi perbalahan. Anda sepatutnya menjadi ahli dalam topik anda, jadi jangan takut jika anda ditanya mengenai pernyataan tertentu. Selagi anda dapat mempertahankan kerja anda dengan baik dan menunjukkan pemahaman yang mendalam tentang topik pilihan anda, pertahanan anda akan berjalan lancar. Mungkin juga berguna untuk menyediakan ringkasan tesis untuk disampaikan kepada komite anda, jadi anda tidak terlepas sebarang mata penting.

Ketahui kesusasteraan lain di kawasan anda dan baca penerbitan terkini. Anda perlu tahu bagaimana penyelidikan anda berkaitan dengan kerja lain yang diterbitkan dan bagaimana ia berbeza dari apa yang sudah di luar sana. Anda juga perlu mengetahui penyelidikan yang telah anda sebutkan dalam tesis anda sebagai pemeriksa boleh bertanya kepada anda tentang yang telah disebutkan. Bertujuan untuk muncul secara meluas dan biasa dengan sumbangan penting yang lain. Jangan … berhenti … membaca!
Sekiranya boleh, siarkan kertas atau dua sebelum pertahanan anda. Ini boleh menjadi strategi yang sangat berguna; ia menunjukkan bahawa kerja anda adalah asal dan boleh diterbitkan.
Dapatkan akrab dengan kerja pemeriksa. Ia boleh menjadi berguna untuk mengetahui apa pemeriksa bekerja, kerana ini mungkin membantu anda menjangkakan soalan-soalan mereka dan apa yang mereka mungkin relevan. Lihatlah penerbitan mereka yang terkini untuk membolehkan anda mempersiapkan cara mereka berfikir.

Sediakan dan praktik persembahan anda. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mengetahui format pembentangan dan larangan masa anda. Jangan sediakan satu jam bercakap, jika anda hanya mendapat 15 minit untuk hadir. Menjadi ringkas dan menangkap intipati karya anda. Amalan sendiri dan / atau dengan penonton terlebih dahulu (menggalakkan mereka untuk mengganggu dan bertanya soalan). Ini akan meningkatkan keyakinan anda dan menyediakan anda untuk hari besar anda.

Buat senarai soalan yang dijangkakan (termasuk beberapa soalan yang tidak selesa atau janggal yang mungkin anda perjuangkan dengan). Semasa anda melayari tesis anda, bayangkan semua soalan yang mungkin timbul dan cuba jawabnya. Ingat, tidak mengapa untuk kadang-kadang berkata: “Saya tidak tahu, tetapi saya fikir …” Sekali lagi, tidak dijangka anda akan tahu jawapan kepada setiap soalan yang ditanya oleh pemeriksa. Bagaimanapun, anda perlu menunjukkan bahawa anda boleh berfikir secara kritikal dan menyambung maklumat yang relevan di dalam bidang anda.

Hadiri pertahanan lain di jabatan anda. Ia boleh membantu untuk pergi ke pertahanan akademik lain dan belajar dari mereka. Dengan cara ini anda akan menawarkan sokongan moral anda kepada pelajar PhD lain, dan juga membiasakan diri dengan proses sebelum giliran anda.

Cuba dan kawalan saraf anda. Ini mungkin lebih mudah dikatakan daripada dilakukan. Semua orang saraf dan pemeriksa menjangkakan bahawa. Jika anda mempunyai tesis pepejal dan anda tahu anda telah melakukan kerja yang baik, anda tidak boleh hancur hanya oleh saraf anda. Dengan menyediakan dengan teliti, anda mungkin berasa lebih tenang dan lebih bersedia menghadapi ‘pasukan penembak’. Sekiranya ia sesuai dengan anda, anda mungkin juga bereksperimen dengan beberapa teknik pernafasan dan relaksasi untuk mendapatkan anda dalam kerangka minda yang betul.

Beberapa kata perpisahan: anda tidak perlu membimbangkan diri dengan perfeksionisme. Pemeriksa hampir selalu mencari sesuatu untuk diperbetulkan; tidak ada yang salah dengan itu dan ia tidak akan menjejaskan anda memperolehi PhD anda. Ia sangat luar biasa untuk gagal pertahanan. Selagi anda merasakan anda sudah bersedia, berehat dan nikmati perjalanan anda di garisan penamat!

Sumber – Unstick.me

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL