no comments

8 petua untuk menjalankan penyelidikan kualitatif yang mendalam :

 1. Tetapkan matlamat

Jangan sekali-kali memulakan aktiviti penyelidikan kualitatif tanpa berorientasikan diri dengan apa yang anda cuba untuk belajar dan mencapai. Jika tidak, anda tidak dapat merumuskan soalan yang betul, atau tidak menghasilkan mekanisme yang betul dan / atau menetapkan untuk menjalankan penyelidikan anda.

Jika anda tahu matlamat anda, dan anda sudah biasa dengan kaedah penyelidikan kualitatif yang berbeza dan pemakaian kaedah tersebut; yang akan dibincangkan kemudian di blog ini, anda akan mempunyai hasil yang lebih baik dengan penyelidikan. Akhirnya apa-apa kaedah penyelidikan yang anda pilih berdasarkan matlamat anda, akan membantu mengenal pasti proses yang harus diikuti untuk hasil terbaik.

Akhirnya, sebahagian daripada matlamat anda harus termasuk siapa peserta yang anda targetkan. Membuang jaring yang luas kepada semua pelawat laman web kurang bermakna kemudian memilih segmen bergantung kepada soalan yang diminta.

 1. Pertimbangkan Hasilnya

Terdapat beberapa kemungkinan produk atau hasil yang boleh keluar dari penyelidikan kualitatif. Hasilnya sangat bergantung kepada jenis penyelidikan kualitatif yang anda lakukan juga. Beberapa hasil yang boleh anda harapkan termasuk :

 • Tema berulang dan hipotesis
 • Langkah-langkah instrumen kajian
 • Taksonomi
 • Model konseptual (teori)

Satu perkara yang perlu difahami mengenai penyelidikan kualitatif ialah hampir tidak kira bilangan, melainkan makna keseluruhan. Anda pada asasnya menangkap aspek khusus kehidupan sosial atau psikologi.

Jadi, apa maksudnya untuk awak? Baik untuk satu, terdapat beberapa pertimbangan penting untuk diingat, yang akan lebih baik membantu anda menafsirkan data:

Jangan mengharapkan satu jawapan. Anda akan sentiasa mendapat banyak jawapan yang anda mesti mentakrifkan. Melihat data, jangan melihatnya dari perspektif analisis kuantitatif, kerana ia tidak seperti itu. Anda hanya menceritakan kisah. Kisah anda mungkin tidak sepenuhnya benar; Walau bagaimanapun, ia HARUS: masuk akal, koheren, dan jika anda mahukan beberapa kebenaran di belakangnya dan kes yang lebih kuat: data kuantitatif untuk menyokongnya.

 1. Ketahui konteks untuk memahami dengan lebih baik maklum balas

Kawasan utama untuk memikirkan mengenai data kualitatif ialah relatif. “Kebenaran boleh memaksa tanpa mutlak.” Ingatlah bahawa banyak kebenaran adalah relatif, terutamanya mengingat data kualitatif.

 

Oleh itu, anda perlu memahami dan memikirkan konteks apabila anda menjalankan dan menganalisis data yang diperoleh daripada penyelidikan kualitatif.

Konteks termasuk :

Sumber lalu lintas – memahami perjalanan yang membawa mereka ke laman web anda akan membantu anda memahami mengapa mereka menjawab apa yang mereka jawab. Tempat yang baik untuk memulakan adalah dengan menganalisis sumber lalu lintas yang membawa pelawat ke laman web anda di tempat pertama. Dengan cara itu, anda dapat memahami perjalanan mereka dengan lebih baik.

Bias – Tidak ada cara di sekelilingnya, data kualitatif dicemari dengan berat sebelah. Walaupun data kuantitatif menikmati kebenaran mutlak kerana angka adalah angka, data kualitatif agak sebaliknya. Cuba untuk mengukur berat sebelah manusia dalam kumpulan sampel anda adalah penting untuk konteks.

Subjektiviti – kita selalu mengatakan sebagai peraturan keemasan untuk pengoptimuman adalah bahawa anda ingin mendapatkan dari subjektiviti ke objektivitas dan perubahan yang didorong oleh data. Walau bagaimanapun, penting untuk menyedari bahawa data kualitatif agak subjektif semasa proses analisis. Itulah sebabnya anda mahu mencuba dan menyakitkan beberapa data yang canggih dengan analitik atau data lain yang sesuai untuk memberikan objektiviti kepada isu tertentu yang anda ketahui.

 1. Menghapuskan Bias Penyelidik

Anda berat sebelah. Semua orang adalah. Sebagai seorang penyelidik, bagaimanapun, bias ini boleh berdiri dengan cara bertanya soalan yang betul dan melihat perspektif lain. Oleh itu, cadangan kami adalah untuk mendapatkan satu soal selidik atau senarai semak sebelum pergi ke penyelidikan untuk memastikan bahawa anda mengamalkan refleksivity yang baik:

 • Pertimbangkan 5 faktor bagaimana peserta akan melihat anda (anggapan)? Kerana anda adalah syarikat yang bertanya, bagaimanakah ia akan mempengaruhi jawapan yang mereka berikan?
 • Kemudian pertimbangkan 5 faktor yang mempengaruhi cara anda menganalisis data (sebagai penyelidik). Pertimbangkan anggapan apa yang anda, sebagai penyelidik, mengenai kehidupan, orang, laman web atau perniagaan, dan bagaimana faktor-faktor tersebut boleh membentuk pembacaan data anda.

Ini membawa kita kepada dua istilah penting bahawa setiap orang yang menjalankan penyelidikan kualitatif harus tahu: Ontologi dan Epistemologi.

Ontologi merujuk kepada sifat penyelidikan berbanding realiti. Akhirnya, andaian falsafah penyelidik tentang sifat realiti.

Epistemologi merujuk kepada apa yang mungkin diketahui dan bagaimana kita boleh menjana pengetahuan bermakna. Jadi, anggapan penyelidik mengenai cara terbaik untuk bertanya untuk mengetahui kebenaran. Menyedari kedua-dua istilah ini membantu anda memahami bahawa anda juga mempunyai berat sebelah. Mengetahui dan memahami apa yang akan membantu memerangi ia boleh memberikan peluang yang lebih baik untuk memastikan penyelidikan anda tidak tercemar.

Mengetahui kedua-dua istilah ini akan membantu anda membina “3 soalan asas untuk penyelidikan anda:

Persoalan ontologi: Apakah bentuk dan sifat realiti?

Soalan epistemologi: Apakah kepercayaan asas tentang pengetahuan (apa yang boleh diketahui)?

Persoalan metodologi: Bagaimanakah penyelidikan dapat mencari apa yang dia percaya boleh diketahui? ”

 1. Berhati-hati dengan subjektiviti

Pada akhirnya, para penyelidik sering kali jatuh ke dalam kesilapan dengan menundukkan sejarah, anggapan, dan nilai-nilai ke dalam penyelidikan penyelidikan yang mereka lakukan. Itulah sebabnya sebagai penyelidik kita mesti sedar refleksivity sedar.

Refleksivity merujuk kepada proses reflektif di mana seorang penyelidik menganggap bagaimana penemuan dihasilkan, dengan mengambil kira pengetahuan terdahulu, dan peranan kita di dalamnya.

 1. Memahami Siapa?

Pertimbangan kedua yang paling penting ialah Siapa penyelidikan anda. Walaupun penyelidikan kuantitatif sering mencontohi kumpulan besar orang secara rawak, terdapat lebih banyak lagi tujuan dan spesifikasi pemilihan sampel yang lebih kecil untuk penyelidikan kualitatif. Oleh kerana sampel lebih kecil, ia mestilah kurang rawak.

Pensampelan Data : Terdapat banyak cara pensampelan data, bagaimanapun, untuk tujuan artikel ini, kita akan bercakap tentang dua cara:

 • Pensampelan kebarangkalian: Ini adalah memilih sampel yang benar-benar rawak, namun secara statistiknya boleh umum untuk pemahaman yang lebih baik mengenai populasi yang lebih besar (pasaran). Ini digunakan dalam pengumpulan data kuantitatif.
 • Pensyarah tujuan: memilih “kes-kes yang kaya dengan maklumat” (Patton 1990) untuk penyelidikan yang lebih mendalam. Dari sampel-sampel yang lebih kecil lagi dicari, anda boleh mempelajari banyak masalah mengenai isu-isu yang menjadi pusat penyelidikan. Tujuannya adalah untuk “memilih kes-kes yang kaya dengan maklumat yang kajiannya akan menerangi soalan yang sedang dipelajari.” (Patton) Ini digunakan dalam pengumpulan data kualitatif.

Tentukan pemberi maklumat utama: Sekali lagi, matlamatnya adalah bertujuan untuk membuat persampelan. Cari, individu tertentu.

Breadth bukan wakil: Anda tidak mencari orang awam, namun orang-orang dengan keadaan yang melampau yang menjadikan mereka layak untuk belajar. Contohnya, saya ingin memahami apa yang membuatkan individu setia kepada jenama saya. Kedai rata-rata pelanggan setia 2 – 3 kali setahun. Saya akan mencari pelanggan yang membeli lebih dari 8 atau 9 kali setahun.

Saiz sampel

 • bergantung kepada kerumitan penyelidikan dan jenis penyelidikan yang bersesuaian (tidak boleh ditentukan dengan jelas terlebih dahulu)
 • ditentukan oleh “ketepsi teoritis (satu titik di mana tidak ada konsep baru muncul dari data)”
 1. Pilih kaedah Penyelidikan Kualitatif yang betul

Penyelidikan kualitatif melibatkan pelbagai format dan kaedah, masing-masing dengan penggunaan dan matlamat tertentu. Kaedah termasuk temu bual bersemuka atau telefon, kumpulan fokus, pemerhatian (tetapan semula jadi), teks (tinjauan).

Temu bual

Temu perbualan harus dipertimbangkan sebagai “perbualan dengan tujuan.” Terdapat dua cara untuk melakukan wawancara. Bersemuka atau melalui telefon. Walaupun dalam dunia digital hari ini, orang kurang cenderung untuk berhadapan muka, kemungkinan ketepatan adalah kurang berkemungkinan apabila anda tidak dapat melihat orang dan ungkapan mereka apabila mereka menjawab.

Topik dan isu yang akan dilindungi ditentukan terlebih dahulu, dalam bentuk garis besar; pewawancara memutuskan urutan dan garis besar meningkatkan komprehensif data dan membuat pengumpulan data agak sistematik untuk setiap responden. Jurang logik dalam topik Penting dan penting mungkin secara tidak sengaja dihilangkan. Fleksibiliti pewawancara dalam penjujukan dan kata laluan boleh menyebabkan kata-kata soalan semasa temu duga. data boleh dijangkakan dan ditutup. Temu perbualan kekal agak perbualan dan keadaan. respons berbeza dari perspektif yang berbeza, dengan itu mengurangkan perbandingan respon.

Berguna untuk:

 • Perspektif dan pengalaman individu
 • Topik sensitif
 • Situasi di mana terdapat bahaya balas balas
 • Topik yang tidak boleh disiasat melalui tinjauan
 • Mengumpul maklumat mendalam tentang topic

Fokus Kumpulan

Apabila kita berfikir kumpulan tumpuan, banyak kali gambar sekumpulan orang menilai sesuatu jenis produk yang akan dilancarkan muncul ke dalam fikiran.

Kunci di belakang kumpulan tumpuan cuba menghasilkan data naratif dalam perbincangan yang fokus. Sifat format ini adalah mengenai dinamik kumpulan yang menawarkan pelbagai perspektif dan pandangan mengenai pengalaman yang sama. Kerana banyak orang yang mengambil bahagian, ia membantu untuk mengaktifkan butiran yang terlupa. Ia juga mendedahkan dalam cara orang bercakap mengenai isu.

Berguna untuk:

 • Menonjolkan norma sosial dan budaya
 • Berkongsi dan membandingkan
 • Menggambarkan bagaimana orang bercakap tentang isu
 • Meneroka topik sensitive

Pemerhatian ditakrifkan sebagai rakaman tingkah laku sampel. Ramai ahli kebolehgunaan menggunakan alat pemerhatian dan pengesan mata ketika mereka menjalankan kajian secara online untuk mengukur lebih banyak bahasa wajah dan badan peserta. Walaupun para peserta mungkin mengatakan bahawa mereka tidak kecewa dengan ciri atau pengalaman selepas pemerhatian, bahasa tubuh mereka, dan ekspresi muka menceritakan kisah yang berbeza. Ia lebih baik digunakan apabila diterapkan kepada pelawat dalam persekitaran semula jadi mereka. Sebagai contoh, jika sebuah syarikat yang menawarkan alat pengurusan kelas guru ingin memahami lebih lanjut mengenai bagaimana dan bila guru menggunakan produk mereka menjawab soalan tentang ketangkasan perisian, mereka akan menghantar satu pasukan ke bilik darjah menggunakan perisian dan memerhatikan beberapa hari bagaimana guru berinteraksi dengannya.

Berguna untuk:

 • Perspektif dan pengalaman individu
 • Sukar untuk mengukur melalui pengalaman temu bual
 • Mengkaji kajian kebolehgunaan
 • Topik yang tidak boleh disiasat melalui tinjauan
 • Mengumpul maklumat mendalam tentang topic

Teks (pemilihan dan tinjauan)

Pergi-ke untuk kebanyakan pemasar kerana ia adalah yang paling mudah dan paling tidak invasif. Bagaimanapun, dengan semua positif, tanggapan yang anda dapat dapatkan mengenai soalan tertentu mungkin perlu diambil dengan sudu besar garam. Sudah tentu, jika anda tahu bagaimana menggunakan pemilihan dan tinjauan, dan jenis soalan yang berfungsi dengan format ini, ia dapat membuktikan berguna. Apa yang penting juga untuk pemilihan dan kaji selidik adalah mengenal pasti dahulu, sudah tentu matlamatnya, tetapi kemudian segmen yang paling baik akan memberikan anda jawapan yang mempunyai kekhususan dan ketepatan yang paling besar.

Berguna untuk:

 • Perspektif dan pengalaman segmen khusus
 • Topik yang luas
 • Situasi di mana peserta boleh berasa bebas untuk mengkritik
 • Data demografik
 1. Meminta soalan yang betul

Berikut adalah beberapa petua untuk dipertimbangkan:

 1. Gunakan kata kerja : Ingatlah, peranan anda adalah meminta mereka untuk menerangkan, mencirikan, memahami, mempertimbangkan. Barisan pertanyaan itu akan meletakkan bola di mahkamah mereka.
 2. Kenal pasti topik minat : Menjelaskan tentang topik sebenar terlebih dahulu, kemudian tanya soalan, untuk memberi konteks kepada mereka.
 • Bahasa neutral yang tidak berarah : Ingat, banyak kali kita menyuntik perasaan peribadi kita ke dalam satu persoalan yang seterusnya akan menimbulkan kecenderungan dalam tindak balas.
 1. Tentukan sampel dan tetapan : Bagaimana anda akan menjalankan penyelidikan anda – kaedah apa? Persoalannya mungkin berbeza berdasarkan keputusan tersebut. Kenyataan mengapa anda menjalankan penyelidikan ini membantu pada ketika ini: seperti matlamatnya adalah untuk XXX.
 2. Sebaik sahaja yang mungkin : Kebanyakan kerja berlaku dalam fasa pembinaan pertanyaan, jika anda tergesa-gesa dan membuat persoalan yang tidak serasi, anda mungkin akan mendapat jawapan yang serasi yang tidak memberikan nilai kepada penyelidikan anda.

 

SUMBER :  https://www.invespcro.com/blog/9-tips-to-conducting-accurate-qualitative-research/

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL