no comments

8 Tips Pakar untuk Design Of Experiment (DOE)

1. Kenal pasti ruang pembolehubah yang betul untuk belajar dengan jalan penerokaan.

Melaksanakan penerokaan menjalankan sebelum melakukan eksperimen utama dapat membantu anda mengenal pasti pengaturan proses anda sebagai prestasi bergerak dari yang baik hingga buruk. Ini dapat membantu anda menentukan ruang ubah untuk menjalankan percubaan anda yang akan menghasilkan hasil yang paling bermanfaat.

2. Kawalan penyebaran berjalan sepanjang percubaan untuk mengukur kestabilan proses.

Oleh kerana centr point biasanya keadaan operasi yang hamoir normal, mereka boleh bertindak sebagai kawalan untuk memeriksa prestasi proses, Dengan titik pusat jarak sama rata melalui reka bentuk, pemerhatian ini berfungsi sebagai petunjuk kestabilan proses anda atau kekuranggannya semasa eksperiment.

3. Kenal pasti masalah besar dengan analisi Pareto

Carta Pareto mengenai beban produk atau tahap kecacatan boleh membantu anda mengenal pasti masalah yang akan dibetulkan yang akan menghasilakn pulangan  tertinggi dalam perniagaan anda. Memberi tumpuan pada masalah dengan kesan perniagaan yang tinggi meningkatkan sokongan untuk percubaan anda dengan meningkatkan keutamaan diantara semua projek peningkatan potensi.

4. Meningkatkan kuasa dengan perluaskan rangkaian tetapan input.

Uji julat terbesar tetapan pembolehubah input yang mungkin secara fizikal. Walaupun anda fikir mereka jauh dari “tempat manis” teknik ini akan membolehkan anda mengunakan percubaan untuk memahami proses anda suoaya anda dapat mencari tetapan yang optimum.

5. Fraction to save runs, memberi tumpuan kepada reka bentuk Resolusi V.

Dalam banyak kes, ia bermanfaat untuk memilih reka bentuk dengan  ½ atau ¼ daripada larian full factorial. Walaupun kesan dapat mengelirukan antara satu sama lain, Revolusi V merancang meminimumkan kesan penggabungan  ini yang membolehkan anda untuk mengaggarkan semua kesan utama dan interaksi dua hala. Mengendalikan sedikit boleh menjimatkan wang dan mengekalkan kos percubaan yang rendah. 

6. Meningkatkan kuasa percubaan anda dengan replika.

Kuasa adalah keberangkalian mengesan kesan pada respon, jika kesan itu wujud. Bilangan ulangan mempegaruhi kuasa percubaan anda. Untuk meningkatkan peluang yang anda akan berjaya mengenal pasti input yang mempengaruhi tindak balas anda, tambahkan replika ke eskperiment anda untuk meningkatkan kuasanya.

7. Meningkat kuasa dengan menggunakan langakah-langkah kuantitatif untuk respons anda.

Mengurangkan kecacatan adalah matlamat utama kebanyakan eksperiment. Jumlah kecacatan adakah output yang sangat mahal dan bertindak balas untuk diukur. Sebaliknya, cubalah mengukur penunjuk kuantitatif yang berkaitan dengan tahap kecacatan anda. Melakukan ini dapat menguragkan size sampel anda dengan dramatik dan meningkatkan kekuatan eksperiment anda.

8. Kaji semua pemboleh ubah kepentingan dan semua jawapan utama.

Reka bentuk factorial membolehkan anda mengambil pendekatan yang komprehensif untuk mengkaji semua pemboleh ubah input yang berpotensi. Mengalih keluar faktor dari percubaan mengurangkan peluang anda untuk sifar. Dengan alat yang tersedia dalam perisian statistik  seperti Minitab untuk membantu, anda tidak boleh membiarkan rasa takut kerumitan menyebabkan anda mengabaikan pemboleh ubah input yang berpotensi tinggi.

Sumber : Minitab

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL