no comments

8 Petua untuk Membantu Anda Mempersiapkan Master dan PhD

Hampir semua program sarjana dan kedoktoran memerlukan pelajar siswazah untuk mengambil peperiksaan yang komprehensif . Ujian seperti itu adalah tepat: Komprehensif, bertujuan untuk merangkumi keseluruhan bidang pengajian. Ini adalah masalah besar dan prestasi anda dalam peperiksaan komprehensif master atau doktor anda dapat menjadikan atau mematahkan kerjaya sekolah siswazah anda. Mempelajari semua yang perlu diketahui mengenai bidang anda memang menakutkan, tetapi jangan biarkan ia membanjiri anda. Bersikap sistematik dalam persediaan anda dan ikuti petua ini untuk memulakan pengajian anda dan bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan komprehensif anda.

Cari Peperiksaan Lama

Pelajar sering tidak mengambil peperiksaan secara individu. Ini benar terutamanya untuk komposisi master. Peperiksaan komprehensif sering diberikan kepada kumpulan pelajar. Dalam kes ini, jabatan biasanya mempunyai timbunan peperiksaan lama. Manfaatkan peperiksaan ini. Pasti anda mungkin tidak akan melihat soalan yang sama, tetapi peperiksaan dapat memberikan maklumat mengenai jenis soalan yang diharapkan dan asas literatur yang perlu diketahui.

Kadang kala, peperiksaan komprehensif disesuaikan untuk setiap pelajar. Hal ini berlaku terutamanya untuk doktor. Dalam kes ini, pelajar dan penasihat atau kadangkala jawatankuasa peperiksaan yang komprehensif bekerjasama untuk mengenal pasti pelbagai topik yang diliputi dalam peperiksaan.

Berunding Dengan Pelajar Yang Berpengalaman

Pelajar yang lebih berpengalaman mempunyai banyak yang ditawarkan. Lihat kepada pelajar yang berjaya menyelesaikan kompensasi mereka. Kemukakan soalan seperti: Bagaimana komposisi disusun? Bagaimana mereka membuat persediaan? Apa yang akan mereka lakukan secara berbeza, dan seberapa yakin perasaan mereka pada hari peperiksaan? Sudah tentu, tanyakan juga mengenai kandungan peperiksaan.

Berunding dengan Guru Besar

Biasanya, satu atau lebih ahli fakulti akan duduk bersama pelajar dan bercakap mengenai peperiksaan dan apa yang diharapkan. Kadang kala dalam keadaan berkumpulan. Sekiranya tidak, tanyakan kepada mentor anda atau ahli fakulti yang dipercayai. Adakah anda bersedia untuk soalan khusus, seperti betapa pentingnya pemahaman dan mengutip pertanyaan klasik dibandingkan dengan karya kontemporari? Bagaimana pemeriksaan diatur?

Kumpulkan Bahan Kajian Anda

Kumpulkan kesusasteraan klasik. Lakukan carian literatur untuk mengumpulkan penyelidikan terkini yang paling penting. Hati-hati kerana senang dimakan dan dibanjiri bahagian ini. Anda tidak akan dapat memuat turun dan membaca semuanya. Buat pilihan.

Fikirkan Tentang Apa yang Anda Baca

Sangat mudah terbiasa dengan membaca, mencatat, dan menghafal banyak artikel. Jangan lupa bahawa anda akan diminta untuk memberi alasan mengenai pembacaan ini, membina hujah, dan membincangkan bahan tersebut di peringkat profesional. Berhenti dan fikirkan apa yang anda baca. Kenal pasti tema dalam literatur, bagaimana pemikiran tertentu berkembang dan berubah, dan trend sejarah. Ingatlah gambaran besar dan fikirkan setiap artikel atau bab – apakah tempatnya di bidang yang luas?

Pertimbangkan Situasi Anda

Apa cabaran yang anda hadapi ketika bersiap untuk mengambil pampasan? Mencari dan membaca bahan kajian, mengurus masa anda, tetap produktif, dan belajar bagaimana membicarakan hubungan antara teori dan penyelidikan adalah sebahagian daripada kajian pengkomputeran. Adakah anda mempunyai keluarga? Rakan sebilik? Adakah anda mempunyai ruang untuk tersebar? Tempat yang sunyi untuk bekerja? Fikirkan semua cabaran yang anda hadapi dan kemudian cari jalan untuk menyelesaikannya. Apa tindakan khusus yang akan anda lakukan untuk memerangi setiap cabaran?

Urus Masa Pengajian Anda

Ketahui bahawa masa anda terhad. Sebilangan besar pelajar, terutama di peringkat kedoktoran, menghabiskan sepanjang masa mereka belajar – tidak bekerja, tidak mengajar, tidak ada kerja kursus. Sebilangannya mengambil masa sebulan, yang lain pada musim panas atau lambat Anda perlu memutuskan apa yang harus dikaji dan berapa banyak masa yang perlu dicurahkan untuk setiap topik. Anda mungkin mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai beberapa topik daripada yang lain, jadi sebarkan masa belajar anda dengan sewajarnya. Rancang jadual dan buat usaha bersama untuk menentukan bagaimana anda akan sesuai dalam semua pengajian anda. Setiap minggu menetapkan matlamat. Setiap hari mesti ada senarai yang perlu dilakukan. Ikutilah. Anda akan mendapati bahawa beberapa topik memerlukan lebih sedikit masa dan yang lain lebih banyak masa. Sejajarkan jadual dan rancangan anda dengan sewajarnya.

Dapatkan Sokongan

Ingatlah bahawa anda tidak bersendirian dalam membuat persiapan. Bekerja dengan pelajar lain. Berkongsi sumber dan nasihat. Hanya berhenti dan bercakap tentang bagaimana anda mendekati tugas dan saling membantu menguruskan tekanan. Pertimbangkan untuk membuat kumpulan kajian, tentukan alamat kumpulan, dan kemudian laporkan kemajuan anda kepada kumpulan anda. Walaupun tidak ada pelajar lain yang bersedia mengambil pampasan, luangkan masa dengan pelajar lain. Membaca dan belajar secara berasingan boleh menyebabkan keheningan, yang pastinya tidak baik untuk semangat dan motivasi anda.

SUMBER : greelane.com

Dari : Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL