no comments

7 petua untuk membantu dengan Reka Bentuk Soal Selidik Anda

Anda mungkin fikir bahawa reka bentuk soal selidik agak mudah dan mudah; lagipun , ia hanya satu senarai soalan betul? Bagaimanapun , struktur soal selidik sesuai ialah satu daripada paling banyak langkah penting dalam mencapai hasil yang berjaya dengan penyelidikan anda. Satu perancangan baik akan membantu responden kaji tinjauan anda, kerana anda tidak sepatutnya memperkecilkan kuasa sesuatu menyenangkan dari segi estetik! Terus membaca untuk mengetahui bagaimana satu format dirancang teliti untuk tinjauan anda akan meningkatkan ketepatan data anda mengutip…

Hujung #1 – Kenal Pasti Khalayak Sasaran anda

Memulakan dengan mengenal pasti matlamat-matlamat tinjauan anda, ini akan membantu anda memutuskan apa maklumat anda mahu menerima dan oleh itu , yang anda harus menghantar tinjauan anda. Ia boleh bermanfaat menjalankan sesetengah janji temuduga awal menemui soalan-soalan yang betul anda kena minta supaya mengumpul maklumat anda perlu. Sebaik sahaja anda telah memilih khalayak sasaran anda, anda akan dapat menggunakan istilah sesuai dan bertanya soalan dalam jalan paling berkesan.

Hujung #2 – Jadi khusus dengan Questionnaire Design anda

Kedua, soalan anda mesti jelas dan ringkas dan mencerminkan bagaimana anda mahu mereka menjawab. Soalan anda mesti dengan khususnya, misalnya tanya tentang pendapatan seseorang; ini boleh bermaksud setiap bulan, setiap tahun atau setiap minggu? Anda perlu meminta butiran eksplisit, seperti tanya tentang satu bulan tertentu atau tahun dan sama ada ia sebelum atau selepas cukai. Meskipun ini menjadi satu contoh umum, anda boleh melihat itu dengan mengenal pasti apa maklumat anda perlu, anda mendapat lebih banyak lagi daripada soal selidik dalam talian anda. Soalan anda tidak sepatutnya taksa, jadi langsung dan tidak pernah meninggalkan sesuatu untuk diterjemahkan oleh responden kerana ia akan berakhir dalam mengelirukan keputusan.

Hujung #3 – Berkumpul soalan anda

Ia juga bermanfaat, apabila anda mewujudkan satu soal selidik, untuk berkumpul soalan anda berbanding dengan hanya mempunyai satu senarai panjang, kerana ini boleh agak menggentarkan. Dengan mengelompokkan soalan dari ‘satu hingga lima’, ‘enam hingga sepuluh’ dan lain-lain., ia akhirnya membantu responden oleh membuatnya lebih ramah pengguna untuk mereka kumpul-semak soalan dan menyiapkan mereka selangkah pada satu masa. Anda boleh berbeza soalan anda menaip dengan menggunakan matriks khusus mengemukakan, soalan-soalan pelbagai pilihan dan alat-alat pengkhususan yang berbeza apabila mereka meninjau.

Hujung #4 – Simpan ia Simple

Satu petua keempat untuk membantu dengan reka bentuk soal selidik anda ialah untuk membuat bahasa mudah, langsung dan tidak emosional. Terdapat banyak perkataan tidak perlu yang digunakan dalam soal selidik, ini boleh mengelirukan dan mengetuai responden percaya anda mungkin cuba untuk memujuk mereka ambil sebatang jalan khusus. Misalnya, tidak termasuk perkataan emotif; satu contoh akan ditutup satu subjek seperti cukai. Dengan mengandungi perkataan ‘malah lebih cukai’ dalam soalan anda; anda mengandaikan bahawa anda berdasarkan satu pendapat peningkatan; ‘malah lebih’, ini menunjukkan anda tidak berkecuali. Reka bentuk soal selidik awal ialah apa yang akan membuat peserta berpotensi menjawab atau bukan. Dengan satu senarai luas soalan mempamerkan dan pilihan sambutan yang berpanjangan, anda membuatnya lebih keras untuk diri anda menilai jawapan dan ia menjadi satu tugas menjemukan untuk responden menyiapkan; jadi menjadikannya ringkas!

Hujung #5 – Jadi Teratur

Soalan anda mesti berada di dalam satu perintah logik, dengan soalan peribadi dan yang yang memerlukan difikirkan lagi meletakkan pada akhir tinjauan, supaya untuk tidak menyebabkan orang ramai memilih daripada menyiapkan soal selidik. Kajian patut mudah untuk faham, dengan satu penjelasan ringkas sebagai kepada sebab untuk menyiapkan soal selidik. Untuk soal selidik mudah, mengguna soalan tertutup yang mana ialah langsung untuk menyiapkan dan lebih mudah untuk mengumpul semak maklumat dalam satu graf di kesimpulan. Langkau Logic boleh digunakan untuk menyembunyikan muka surat tidak relevan berasaskan jawapan terdahulu responden malah memastikan mereka lompat melepasi seluruh bahagian jika diperlukan. Baca blog kami di The Benefits of Using Skip Logic untuk maklumat lanjut.

Ia juga penting untuk memasukkan skala ukuran menyoal di seluruh kaji selidik dalam talian anda, kerana ini membandingkan pembolehubah dan memberikan anda dengan maklumat khusus. Simpan konsistensi yang sama, dengan jumlah sama pilihan dan bahasa seragam. Anda hendak mengelak mengelirukan responden sebaliknya mereka boleh meninggalkan sebelum menyiapkan soal selidik.

Hujung #6 – Menawarkan pilihan langkau soalan peribadi

Bukan semua orang akan menjadi selesa menyediakan maklumat peribadi. Untuk mengelak menerima kaji selidik tidak lengkap, membenarkan responden langkau soalan. Lakukan ini, anda boleh menambah satu jawapan yang kata “suka tidak boleh disebut” atau dengan membuat ia bukan mandatori menjawab.

Hujung #7 – Mencapai satu keputusan

Satu tip terakhir untuk reka bentuk soal selidik anda adalah untuk mempunyai satu aliran logik kepada reka bentuk supaya anda mencapai satu keputusan. Ia lebih baik bermula dengan soalan-soalan yang agak mudah untuk memudahkannya untuk menyertai, maka mendapatkan lebih banyak terperinci sebagai kemajuan tinjauan, mungkin menggunakan sesetengah ‘kotak teks terbuka’ soalan ke arah penghujung untuk mendapat wawasan yang lebih bagus.

sumber : smartsurvey

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL