no comments

6 Langkah dalam Membuat Semula Kritikal Artikel Anda Sendiri

1. Penerbitan
Ini sepatutnya tidak menjadi berita besar kepada sesiapa sahaja. Syarikat-syarikat akhbar yang besar akan mengadakan perhimpunan di belakang satu isu atau yang lain dan cuba memanipulasi orang ramai dan menarik mereka ke pihak mereka. Mengapa mereka melakukan ini? Kerana maklumat adalah senjata, kerana pendapat orang tidak begitu sukar untuk dikawal, dan kerana begitu anda telah mula memberitahu orang tentang apa yang perlu dipikirkan, anda sedar betapa mudahnya untuk mendapatkan banyak perkara yang dilakukan. Mengapa kita membuat hujah-hujah ini? Oleh kerana dalam beberapa kes, hanya mengetahui artikel penerbitan muncul, anda sudah dapat meneka arahnya. Sama ada pro atau terhadap tokoh awam, pro atau bertentangan dalam perkara debat awam.

2. Penulis
Setiap penerbitan dimiliki oleh sekumpulan syarikat di mana tokoh awam telah melabur wang. Di satu pihak, jika anda menghukum dari sudut pandangan ini sahaja, anda tidak akan pernah membaca lagi surat khabar lagi, kerana semata-mata mengetahui gabungan mereka, anda juga tahu apa yang akan mereka katakan. Tetapi ini tidak menjadikan penulis kurang penting. Seorang profesional yang sebenar tidak akan mempunyai apa-apa jenis gabungan dan anda boleh mempercayai siasatannya.
.
Apa yang paling penting apabila menilai nilai penulis adalah kelayakan dan latar belakang pendidikan, portfolio masa lalu dan portfolio profesional, etika kerja peribadi (dari apa yang anda boleh tahu), sama ada atau tidak dia dianggap sebagai pihak berkuasa dalam mana-mana bidang, dan sama ada dia seorang wartawan yang dianugerahkan. Terdapat banyak profesional yang membuat kerjaya dan membina nama dalam perniagaan. Ini bermakna bahawa mereka tidak akan membuat kompromi pada laluan mereka untuk berjaya.

3. Konteks
Konteks di mana artikel ditulis sama pentingnya dengan apa-apa lagi dalam senarai ini. Bagaimana ini mempengaruhi tarikh dan fakta tertentu dalam siasatan kewartawanan? Ia memberitahu para profesional apa yang perlu dicari dan berapa banyak penemuan mereka dalam keadaan tertentu. Mengetahui konteks kisah bermakna pengertian yang mana semua pihak terlibat, bahkan yang tidak disebut sebagai secara langsung dipengaruhi oleh situasi. Penulis yang benar-benar baik akan memastikan untuk meletakkan perkara ke dalam perspektif serta membentangkan penemuan yang dibuat.
.
Anda tidak boleh mengambil mata anda daripada konteks dan gambaran yang besar. Sekiranya anda berbuat demikian, anda akan terkena bahang secara terperinci yang akhirnya tidak penting. Ini adalah tabloid terperinci biasanya membina bahan-bahan mereka di sekeliling dan ini adalah fakta-fakta kekurangan nilai sebenar kepada mana-mana kes. Jauh daripada memberi keperluan kepada orang ramai untuk maklumat, mereka memberi makan keperluan voyeuristik untuk maklumat yang tidak berkaitan dengan isu yang sedang dibincangkan, tetapi yang berkaitan dengan sesetengah orang yang terlibat. Suka atau tidak, hak kewartawanan untuk menyiasat sering disalah anggap dengan izin palsu untuk menghukum. Mengambil mata anda dari konteks boleh membawa kepada pembaziran masa pada maklumat tidak berguna.

4. Penonton
Dan ini adalah anda! Sudah tentu, anda adalah penerima dan juga sumber untuk penulis. Bagaimana ia berfungsi? Setiap penerbitan mempunyai khalayak yang diharapkan. Ini bermakna bahawa artikel mereka dimaksudkan untuk memberi makan minat khusus anda. Jurnal ekonomi akan menunjukkan analisis pasaran, keadaan beberapa syarikat terbesar dalam setiap industri, trend perniagaan, dan rangka kerja perundangan untuk sektor perniagaan. Tabloid akan memberi tumpuan kepada bahan yang mengejutkan dengan nilai emosi dan hiburan. Penerbitan umum akan mempunyai maklumat dari setiap bidang minat: politik, ekonomi, sukan, hiburan.
Setelah penonton ditubuhkan, setiap penerbitan akan membentuk nada dan akan menulis mengikut profil pembaca. Pembaca jurnal politik dan ekonomi cenderung lebih kritis dan akan memeriksa semua maklumat dari pelbagai sumber. Surat khabar generalis terikat untuk mempunyai nada neutral untuk mendekati subjek yang serius dan juga menghiburkan. Sesetengah khalayak lebih banyak melaburkan emosi dalam bahan yang mereka baca. Tabloid mempunyai nilai hiburan semata-mata. Pembaca mereka ingin geli dan terkejut dan tidak akan menyemak maklumat yang dibentangkan.

5. Perlindungan
Menutup isu apabila ia panas adalah satu perkara. Melangkah dan membuat kemas kini, meletakkan keseluruhan perkara dalam konteks sekali lagi dan membantu pembaca susulan pada cerita adalah kewartawanan sebenar. Ini adalah perbezaan antara penulis yang berminat menjual artikel dan penulis yang berminat menjual kisah. Yang kemudian akan mempunyai keperluan yang berterusan untuk menutup dan akan mencari situasi di mana terdapat semacam penyelesaian. Kes-kes yang dibiarkan terbuka disemak semula, orang yang belum lagi membayar jenayah mereka sekali lagi dibawa ke perhatian awam.

6. Fakta
Meletakkan maklumat ke dalam artikel dengan menyebut bahawa ia sebenarnya tidak cukup baik. Seorang wartawan yang baik menyebut sumber dan memeriksa mereka beberapa kali sebelum menyampaikannya kepada orang ramai. Tidak ada yang akan berlaku.
Ini hanya asas yang perlu diingat apabila menganalisis artikel berita. Mulakan dengan mendapatkan hak ini, maka butiran setiap cerita akan jatuh ke tempat sendiri.
.
Sumber: News Dissector

Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL