no comments

6 Gaya Penyelia Semasa Melakukan Penyelidikan

Nota Editor: Artikel ini telah dikongsika oleh Dr.Othman Talib mengenai terdapat 6 gaya penyelia semasa melakukan penyelidikan semoaga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda.

Pertama  1:

Anda perlu tahu gaya formal supervisor dan dengan gaya pengawasan ini menekankan proses pengawasan yang formal dan ikut ‘schedule’. Penyelia akan jumpa pelajar, ‘supervisee‘ dengan cara yang formal. Arahkan ‘supervisee’ supaya menyiapkan tajuk, dan objektif dan lain-lain. Tidak akan ada berbincang mengenai hal-hal yang lain. Anda hanya perlu fokus pada kajian dan penyelidikan supaya ‘supervise’ mesti buat ‘appointment’ secara rasmi seperti melalui  ‘personal asistance‘ dan kes ini selalu terjadi apabila penyelia adalah juga Dekan atau Ketua Jabatan. Anda tidak boleh Tak boleh mengetuk pintu dengan sesuka hati sahaja tanpa memberi salam atau sebagainya. Jikalau anda hendak jumpa penyelia anda terlebih dahulu perlu memberitahu dengan awal  supaya perjumpaan dapat berjalan dengan lancar.

research (1)

Kedua 2:

 Gaya yang tidak formal supervisor dan ‘supervisee‘ anda boleh pergi café bersama-sama dan boleh berbual dengan lebih secara terbuka. Apabila anda rapat dengan supervisor maka akan mempermudahkan segala perbincangan mengenai kajian dan penyelidikan agar mudah dilakukan.

Ketiga 3:

‘Style collaborate’ ini menekankan kolaborasi supervisor terlibat dalam menjalankan kajian ‘supervisee’, berkemungkinan ‘supervisee’ adalah ‘reseacrh asistance’ yang juga merupakan pelajar  PhD atau master bagi project supervisor. Gaya ini ada ‘advantage’ sebab supervisor akan pastikan kejayaan ‘research‘ yang dijalankan. Gaya ‘supervision’ ini sesuai dengan ‘supervisee’ yang matang dan ada pengalaman sedikit sebanyak membuat ‘research’.

research_glasses

Keempat 4:

Gaya seorang jurulatih supervisor jenis ini mementingkan ‘output’ dan latihan kepada supervisor. Dia akan pastikan supervisor memiliki segala kemahiran asas dalam membuat ‘research’ termasuk memberi pengalaman ‘supervisee’ membuat ‘presentation’ di mana-mana seminar ataupun menggalakkan ‘supervisee’ menulis dalam tajuk atapun journal bersama.

Kelima 5:

Style QC iaitu bagaikan (Quality control ) supervisor jenis ini agak cerewet dan memastikan ‘supervisee’ mengikut semua ‘quality’ yang diperlukan dalam penulisan tesis. Semua yang ditulis akan dipersoalkan rasionalnya. Semuanya mesti dipastikan sempurna sehingga mencapai satu ‘standard quality‘ yang dikehendaki oleh supervisor. Dan ‘supervisee’ tak boleh dengan sesuka hati atau menukar kajiannya sendiri mesti mendapat kebenaran daripada supervisor terlebih dahulu

 Keenam 6:

Ada juga supervisor yang mementingkan ‘production’ dan mesti hasilkan ‘product’. Bermakna sejak awal lagi supervisor akan dilatih ‘supervisee‘ menulis dan ada kalanya dalam tempoh membuat PhD, ‘supervisee’ berjaya dihasilkan 3, 4 artikel bersama supervisor dan ‘supervisee’ beruntung walapun terpaksa bekerja keras sejak hari pertama berjumpa supervisor.Dan gaya ‘supervision’ ini sesuai untuk ‘supervisee’ yang boleh berdikari dan tahan lama. Akhir kata, setiap kajian dan penyelidikan haruslah dikaji dengan betul supaya kajian yang dilakukan mudah diselesaikan.

schoolboy with open book on white background. Isolated 3D image

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL