no comments

6 Cara Untuk Menghilangkan Stress Sebelum Viva

Pengenalan

 

Selepas anda selesai dengan internals dan peperiksaan semester, viva merupakan cabaran besar bagi pelajar yang tidak  tenang pemikirannya. Semasa viva, anda tidak mempunyai keistimewaan untuk memilih soalan yang anda tahu. Anda perlu menghadapi apa sahaja cara anda dan menjawab dengan sebaik-baik kemampuan anda untuk mendapatkan markah maksimum supaya semua usaha yang anda masukkan dalam peperiksaan bertulis anda tidak dapat dinetralkan.

 

Viva diambil untuk:

 

Sahkan bahawa tesis adalah kerja anda sendiri

 

Sahkan bahawa anda memahami apa yang telah anda tulis

 

Menyiasat kesedaran anda tentang tempat kerja asal anda berkaitan dengan bidang penyelidikan yang lebih luas

 

Memberi peluang pembangunan untuk menimbangkan pilihan penerbitan dan penyelidikan masa depan

 

Walaupun ia memenuhi semua tujuan ini, viva adalah alat yang hebat untuk pemeriksa untuk mengetahui sejauh mana anda mengetahui subjek anda. Aspek tatap muka viva boleh menyebabkan anda berasa gelisah dan tertekan.

 

Berikut adalah beberapa tip untuk menakluk ketakutan anda 10 minit sebelum viva:

 

Bernafas

 

Pernafasan terkawal bukan sahaja mengekalkan minda dan fungsi badan pada tahap terbaik, ia juga dapat menurunkan tekanan darah, menggalakkan perasaan tenang dan relaks dan membantu kita menahan tekanan. Walaupun kesan teknik pernafasan pada kebimbangan belum dipelajari panjang lebar, ramai pakar menggalakkan menggunakan nafas sebagai cara meningkatkan kesedaran dan kesedaran. Terdapat banyak latihan pernafasan yang boleh anda lakukan sambil menunggu giliran anda untuk viva.

 

Memicit titik tekanan anda

 

Kajian telah mendapati bahawa ‘acupressure’ berkesan boleh merawat pelbagai keadaan kesihatan, termasuk rasa mual, sakit, sakit kepala dan tekanan. Titik akupresur yang paling berkesan untuk melegakan tekanan dan kebimbangan dan juga menghalang mereka muncul semula. Akupresur merupakan teknik yang sangat lama untuk menangani pelbagai penyakit dalam tubuh manusia. Dengan bantuan Mata Akupresur Refleksologi, kita boleh menyembuhkan Tekanan dan kecemasan. Akupresur dikatakan hampir 5000 tahun teknik yang diilhamkan dari akupunktur.

 

Buang

 

Sampah adalah benda biasa pada abad ke-21, dan berada di sekitarnya boleh meningkatkan tahap hormon tekanan kita. Ia boleh membebankan deria kita dan juga menjejaskan kreativiti kita. Mula mendapatkan bahagian atas dengan meletakkan beg sampah dengan jelas di mana-mana bilik yang menjadi punca terbesar. Setiap kali anda berjalan melaluinya, buang sekurang-kurangnya beberapa item yang telah melampaui masa depan mereka.

 

Berjalan

 

Berjalan boleh membantu anda dengan melegakan tekanan. Duduk di satu tempat mungkin sukar untuk mengalihkan perhatian anda dari masalah yang menimbulkan tekanan. Kajian telah menunjukkan bahawa berjalan mempunyai banyak faedah, termasuk membantu orang mengekalkan berat badan yang sihat, mencegah pelbagai keadaan kesihatan seperti penyakit jantung dan tekanan darah tinggi, menguatkan tulang, meningkatkan mood, dan meningkatkan koordinasi.

 

Membetulkan Teknik berjalan

 

Untuk mendapatkan hasil maksimal dari berjalan kaki harian anda, anda akan ingin terlibat dalam teknik yang betul:

 

Jaga kepala anda dan lihat ke hadapan daripada di atas tanah.

 

Pindahkan senjata anda. Ini menggalakkan lebih banyak pergerakan di seluruh badan, dan membantu meningkatkan peredaran.

 

Pastikan otot perut kuat. Toning otot perut anda menyokong kedudukan tulang belakang yang betul, dan menyokong badan bahagian atas anda.

 

Pastikan leher, bahu dan belakang berehat. Bahagian-bahagian badan anda harus tegak dan tegak tetapi tidak tegar. Ketegaran menggalakkan kekakuan, dan meningkatkan potensi kecederaan.

 

Dengar muzik

 

Muzik dengan serta-merta membantu menenangkan anda. Anda mungkin pernah mengalami ini, apabila, selepas hari yang panjang dan lelah, anda tengok ke radio dan mencari lagu kegemaran anda bermain. Anda segera tersenyum dan berasa lebih baik. Apabila anda berdiri di luar menunggu giliran anda, anda boleh mendengar muzik untuk menekan sendiri. Anda mungkin tidak akan dibenarkan membawa peranti seperti telefon bimbit dan komputer riba, tetapi jika anda tidak boleh, anda boleh membawa peranti muzik seperti ipod.

 

Muzik boleh memberi manfaat kepada anda dengan cara berikut:

 

Penyelidikan membuktikan bahawa muzik dengan denyutan kuat boleh merangsang gelombang otak untuk menyerupai selari dengan pukulan, dengan pukulan yang lebih cepat membawa tumpuan yang lebih tajam dan pemikiran yang lebih berhati-hati, dan tempo yang perlahan mempromosikan keadaan tenang, meditatif.

 

Apabila muzik menjejaskan gelombang otak, ia juga mengubah fungsi badan. Ia menyebabkan pernafasan perlahan, kadar denyutan yang lebih perlahan dan pengaktifan tindak balas kelonggaran.

 

Muzik juga boleh mengekalkan kemurungan dan kecemasan kerana ia membantu meningkatkan tahap kreativiti dan optimisme.

 

Bercakap dengan seseorang

 

Anda akan berasa lebih baik tentang kebimbangan anda dan kurang terpencil jika anda dapat secara terbuka dan terang bercakap tentang tekanan anda kepada rakan. Hanya ada seseorang yang akan mendengar masalah anda akan membantu anda mengurangkan tahap stres anda. Bercakap dengan rakan rapat tentang bagaimana perasaan anda. Kemungkinan rakan anda juga menghadapi tekanan atau menghadapi tekanan yang serius pada satu ketika, jadi terbuka kepada cadangan dan nasihat.

 

Kesimpulannya

 

Kami berharap teknik-teknik ini akan membantu anda menurunkan tahap tekanan anda sebelum viva dan membolehkan anda memberikan yang terbaik.

 

SUMBER – JagranJosh

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL