no comments

6 Cara Mudah Belajar dengan Keberkatan

6 Cara Mudah Belajar dengan Keberkatan

1 . Hormat Pada Ibu Bapa
Ibu bapa merupakan faktor utama untuk memperolehi ilmu dengan berkat. Semua pelajar perlulah menjaga hubungan dengan ibu bapa, kerana ibu bapa merupakan orang yang paling dekat dengan kita. Selain daripada itu,restu ibu bapa amat lah penting bagi semua pelajar,dalam melakukan apa sahaja yang mereka kehendaki. Tanpa restu,kerja yang akan dibuat tidak berkat .

Oleh itu,setiap pelajar perlulah menjaga hubungan dengan ibubapa terutama sekali kepada ibu kerana syurga anak dibawa telapak kaki ibu, jika hendak ilmu yang berkat jaga lah hati kedua ibubapa kita.

2. Jaga Hubungan Dengan Guru
Selain ibu bapa,hubungan dengan guru-guru juga perlulah dijaga agar ilmu yang dipelajari dapat diterima dengan baik tanpa sebarang masalah sekali pun. Hubungan dengan guru juga penting, kerana guru merupakan orang yang kedua selepas ibubapa kita, guru yang memberi ilmu kepada pelajar dan membuatkan seseorang itu mampu untuk membezakan mana yang baik dan mana yang buruk.

Baca Juga :  Tips Persiapan Sebelum Bekerja Perlu Tahu

Jika kita sakitkan hati guru, sama seperti kita sakitkan hati ibu bapa kita, tanpa guru kita tidak mampu untuk membezakan perkara- perkara yang baik dan buru. Tanpa guru juga kita tidak akan memperolehi ilmu. Oleh itu,menjaga hubungan dengan guru amat penting bagi semua pelajar.

3. Jangan Tinggal Solat
Seterusnya ialah solat, solat merupakan perkara yang boleh membantu pelajar menceritakan masalah mereka kepada Allah SWT. Kerana Solat merupakan elemen penting bagi semua pelajar yang beragama islam.
Bagi pelajar yang beragama islam, solat merupakan tempat mereka meminta doa agar semua yang dipelajari oleh mereka diterima dan solat juga merupakan tempat bagi mereka meminta agar semua yang mereka lakukan diterima oleh Allah SWT.

Jika tidak melakukan solat,jiwa kita akan tidak tenteram,hal ini mampu menjejaskan reputasi sewaktu belajar kelak.

4. Belajar Dengan Hati Ikhlas
Belajar dengan keadaan terpaksa tidak memberikan apa-apa kebaikan kepada pelajar, malah ia mampu merosakkan lagi keputusan peperiksaan seseorang pelajar. Oleh itu, cuba lah untuk belajar dengan ikhlas ,insyaAllah ilmu yang diberikan dapat dimanfaat kan dan minda akan dengan lebih baik tanpa sebarang masalah dan tekanan.

Baca Juga :  11 tips untuk jawab peperiksaan

5. Belajar Kerana Allah
Selain daripada itu,kita belajar mestilah kerana Allah SWT,kerana tanpa berkat daripada Allah SWT ilmu yang dipelajari tidak akan dapat dimanfaatkan oleh otak kita. Oleh itu, belajar lah kerana Allah SWT nescaya ilmu yang kita dapat akan berkat.

6. Jangan Mudah Putus Asa
Bagi mendapatkan ilmu yang berkat,kita tidak perlu mudah putus asa dalam mendapat kan ilmu. Kerana pelajar yang tidak mudah putus asa akan memperolehi ilmu dengan berkat dan mudah diterima oleh otak kita.
Selain daripada itu,semangat tidak mudah putus asa akan memberikan impak yang positif dalam pembelajaran seseorang.Manakala ilmu yang dipelajari akan menjadi berkat.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL