no comments

5 Tips Untuk Reka bentuk soal selidik yang Lebih Baik

Orang mungkin berfikir bahawa merekabentuk soal selidik adalah mudah (ia hanya satu senarai soalan, kan?). Walaupun ada di antara kita yang mampu “kuku ia “pada draf pertama, yang lain berjuang dengan kata-kata, urutan pertanyaan dan aspek reka bentuk soal selidik yang lain. Pembinaan soal selidik adalah salah satu langkah yang paling penting dalam mencapai projek penyelidikan yang berjaya. Reka bentuk yang baik akan bantuan dalam meningkatkan kesanggupan responden untuk menyelesaikan tinjauan, serta meningkatkan ketepatan data dikumpulkan. Panduan dan petua berikut akan membantu anda membuat alat pengumpulan data yang paling berkesan.

1.Pastikan setiap soalan jelas, mencerminkan apa yang anda bertanya dan bagaimana anda mahu dijawab. Sebagai contoh, jika anda bertanya “Apa pendapatan anda?” responden tidak akan tahu sama ada anda maksudkan mingguan, bulanan, tahunan atau pra-cukai. Sebaliknya, bersifat khusus dan tanyakan, “Berapa jumlah pendapatan isi rumah tahunan anda 2009, sebelum cukai? “Di mana bermanfaat, sentiasa ada arahan yang jelas kepada responden. Sebagai contoh, apabila item hendak diperintahkan mengikut peringkat, berikan arahan untuk menggunakan setiap nombor sekali sahaja. Elakkan perkataan atau kategori tindak balas yang samar-samar seperti ‘kerap’ atau ‘kerap’. Daripada “Adakah anda kerap pergi ke gim? “tanya” Berapa kali setiap minggu … “Jangan biarkan apa-apa tafsiran oleh responden.

2.Jangan membuat senarai pilihan tindak balas terlalu lama dan pastikan mereka tidak bertindih. Lebih banyak pilihan yang disenaraikan, semakin sukar bagi responden untuk menilai semuanya. Ini terutamanya penting apabila ditanya responden untuk memerintahkan senarai item. Julat angka yang dibentangkan kepada responden mestilah jelas, tanpa kekaburan dan saling eksklusif. Elakkan pilihan tindak balas seperti 1-5, 5-10, 10-15, dll.

3.Jangan gunakan “bahasa emosi” atau soalan utama. Elakkan penggunaan adjektif dan kata-kata yang tidak perlu, sebagai contoh, “Sekiranya Datuk Bandar menghabiskan lebih banyak cukai wang cuba untuk menjaga jalan-jalan dalam bentuk teratas? “Jauhkan daripada penggunaan soalan utama seperti,” Anda tidak minum, adakah anda? “atau,” Saya menganggap anda akan bersetuju bahawa jabatan bomba penuh pahlawan? ” pelanggaran peraturan ini tidak akan menjadi jelas seperti contoh di atas, ia sentiasa menjadi idea yang baik Kedua, pihak yang tidak bertanggungjawab meninjau soal selidik yang memikirkannya.

4.Pastikan setiap soalan bertanya tentang satu topik. Sebagai contoh, “Adakah syarikat anda menawarkan manfaat pencen dan insurans kesihatan?” akan menjadi masalah untuk a responden yang syarikatnya menawarkan satu tetapi bukan yang lain. Tanggapan logik dalam keadaan ini akan menjadi “tidak.” Dua soalan yang lebih mudah adalah lebih mudah untuk dijawab daripada satu yang rumit.

5.Elakkan negatif – terutamanya dua negatif. Sebagai contoh, “Adakah anda bersetuju bahawa bukan idea yang baik untuk tidak menghidupkan kerja rumah anda?” Dalam contoh ini, responden tidak pasti jika mereka harus menjawab “ya” atau “tidak,” walaupun jelas dalam fikiran mereka bahawa berpaling kerja rumah pada masa adalah idea yang baik. Penggunaan negatif ganda menyebabkan kekeliruan. Jangan mengharapkan responden untuk berfikir keras mengenai niat persoalan – lakukan pemikiran untuk mereka.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL