no comments

5 Tips untuk menulis kajian literatur yang hebat

1. Memperluaskan kawasan carian anda
Anda telah memikirkan pertanyaan penyelidikan anda selama beberapa hari, mungkin minggu. Oleh itu mungkin pemikiran anda mungkin terlalu sempit. Anda mungkin telah menarik sempadan mental yang ketat di sekitar soalan penyelidikan anda. Akibatnya, anda mungkin tidak dapat melihat kawasan penyelidikan lain yang mungkin berkaitan dengan kertas anda, walaupun mereka tidak menghubungkan secara langsung.

Sebagai contoh, mari kita ingatkan bahawa soalan penyelidikan anda adalah tentang mengkaji sama ada plastik boleh dibuat kompos. Selepas carian dalam talian tanpa henti anda hanya memperoleh dua kertas mengenai topik tersebut. Anda mempunyai kelebihan! Anda telah menyedari bahawa penyelidikan anda akan mengisi jurang yang besar dalam bidang penyelidikan ini. Ini akan memberikan anda kelebihan untuk membuat sumbangan yang lebih penting dan menegaskan kepentingan kerja anda. Tetapi anda sudah bimbang tentang apa yang akan berlaku dalam bahagian semakan literatur anda.

Sekiranya anda memperluaskan kawasan carian anda, anda mungkin mendapati kesusasteraan yang relevan untuk menyokong soalan penyelidikan hipotetikal yang disebutkan di atas. Sebagai contoh, anda boleh melihat proses yang membuat biodegradable plastik, atau anda boleh mencari penyelidikan mengenai bahan lain seperti plastik yang digunakan dalam kompos. Kedua-dua bidang ini, walaupun tidak berkaitan secara langsung dengan soalan penyelidikan anda, tentunya akan memberikan asas yang kukuh untuk dibina.

Sebagai permulaan, anda juga boleh melihat plastik yang lebih mesra alam, seperti bioplastik yang diperbuat daripada bahan semula jadi seperti kanji jagung. Ini bukan sahaja akan membantu membaca yang lebih relevan, tetapi juga akan membantu dengan meletakkan soalan penyelidikan khusus anda dalam kerangka konseptual yang lebih luas dan membenarkan sumbangan penyelidikan anda.

 

2. Pastikan anda menggunakan kata kunci yang tepat
Salah satu masalah dalam pencarian anda untuk sumber yang berkaitan boleh menjadi kata kunci yang tidak berkaitan atau tidak berkaitan. Kata kunci anda perlu ditakrifkan dengan jelas dan disasarkan khusus kepada kertas penyelidikan yang anda cari. Sebaik sahaja anda mempunyai soalan penyelidikan anda, kenalpasti konsep utamanya dan kemudian tentukan kata kunci untuk setiap konsep. Sebagai contoh, jika anda berminat untuk meneliti skizofrenia kanak-kanak, anda boleh menggunakan kata kunci seperti “skizofrenia,” “skizofrenia permulaan awal,” “skizofrenia pada kanak-kanak,” atau “gejala awal skizofrenia.”

Jika anda menjalankan carian anda di Google dan ingin membuat carian lebih spesifik, masukkan kata kunci atau frasa utama anda dalam tanda petikan berganda. Ini akan membantu anda mengambil hanya halaman-halaman yang mengandungi istilah utama anda dalam urutan yang ditentukan oleh anda.

Jika kata kunci anda tidak disertakan, mengubah susunan kata kunci juga mendapatkan hasil carian yang berbeza. Dalam erti kata lain, “gejala skizofrenia pada kanak-kanak” dan “gejala schizophrenia kanak-kanak” akan memberi anda hasil carian yang berbeza. Jika anda masih mencari masalah untuk mencari kesusasteraan yang relevan, anda juga boleh mengembangkan senarai kata kunci anda dengan mencantumkan sinonim dan frasa alternatif bagi setiap istilah utama.

Untuk membuat carian anda lebih fokus, gunakan kata kunci yang anda ingin gunakan dalam kertas anda sendiri. Ini akan menunjukkan kaitan istilah-istilah tersebut dalam bidang anda. Ia juga mungkin menyinari cahaya sama ada anda harus lebih tepat dalam mendefinisikan konsep anda serta kata kunci anda.

 

3. Jika anda mencari artikel yang berkaitan, jelajahinya secara mendalam
Mempunyai sebilangan rujukan yang terhad mungkin berfungsi untuk faedah anda – anda dapat mendapatkan senarai artikel yang singkat tetapi komprehensif yang anda dapat meneroka secara terperinci. Anda boleh menghabiskan masa membincangkan butir-butir setiap artikel kerana anda tidak mempunyai senarai rujukan yang lengkap untuk dilalui. Tidak semestinya anda perlu bersikap selektif dan sentiasa bimbang bahawa anda mungkin telah mengecualikan sebuah artikel yang kemudiannya akan menjadi sangat penting dalam kajian anda.

Di samping itu, jika terdapat beberapa sumber dalam bidang penyelidikan khusus anda, maka mungkin banyak pertanyaan asas belum dijawab dan dijawab lagi. Sekiranya ini berlaku, anda boleh menemui had dalam sastera sedia ada dan menggunakannya untuk membina atau meningkatkan persoalan penyelidikan anda sendiri.

 

4. Ikuti petikan artikel yang anda cari
Petikan mengarahkan pembaca ke penyelidikan yang relevan sebelum ini dalam bidang tertentu. Dengan menambahkan rujukan atau sebutan, anda mengakui artikel lain yang telah anda gunakan sebagai sumber. Terdapat dua cara untuk mengikuti petikan artikel – carian mencari maju dan ke belakang. Jika anda telah berjaya mencari beberapa artikel yang berkaitan, anda boleh melihat senarai rujukan artikel-artikel ini. Ini adalah salah satu cara untuk mencari lebih banyak artikel berkaitan dengan bidang penyelidikan anda dan dikenali sebagai pencarian ke belakang.

Sebagai alternatif, anda juga boleh menyemak artikel yang telah memetik kertas kerja yang anda temui pada mulanya. Ini dikenali sebagai pencarian ke hadapan dan boleh membantu anda mencari artikel yang tidak dapat diakses melalui carian kata kunci anda. Akhirnya, anda boleh menyemak kertas lain yang diterbitkan oleh penulis kertas yang anda temukan. Semua ini akan membantu anda membina rujukan yang telah anda kumpulkan.

 

5. Minta bantuan
Jika semuanya gagal, maka jangan teragak-agak untuk meminta pertolongan. Mulailah dengan menghampiri pustakawan di universiti anda dan tanyakan kepadanya jika pustaka anda mempunyai langganan jurnal yang anda perlukan. Jika anda telah menemui beberapa artikel, maka kenal pasti jurnal yang diterbitkan dan cari artikel serupa. Anda juga boleh meminta seorang profesor, penyelia atau rakan sejawat kanan. Setelah mengalami keadaan yang sama seperti yang sedang anda hadapi, mereka pasti akan mempunyai beberapa helah di atas lengan mereka. Adalah baik untuk meminta mereka membimbing anda ke arah yang betul apabila anda mendapati diri anda terjebak.

Anda juga boleh meneroka forum penyelidik dan kumpulan seperti ResearchGate, Quora, atau Mendeley, yang merupakan ruang maya yang direka khusus untuk penyelidik. Anda boleh berinteraksi dengan penyelidik lain dan meminta mereka untuk artikel jurnal yang anda tidak dapat mencari. Begitu juga, anda juga boleh mengembalikan nikmat dengan berkongsi artikel apabila penyelidik lain memerlukan. Walau bagaimanapun, pastikan anda menerima dan berkongsi hanya salinan undang-undang artikel jurnal. Ingatlah bahawa orang yang berkongsi artikel harus memiliki hak ciptanya.

Jika anda terjebak semasa meninjau kesusasteraan, tidak mungkin kekurangan kertas penyelidikan yang diterbitkan sebelum ini akan menahan anda. Apabila anda tidak dapat mencari kesusasteraan yang relevan di kawasan penyelidikan langsung anda, anda harus bertanya kepada diri anda sendiri “apa lagi yang berkaitan?” Dalam situasi sedemikian yang perlu anda lakukan adalah untuk mengenal pasti semua kemungkinan bidang yang boleh dikaitkan dengan soalan penyelidikan anda dan Senarai pendek yang mungkin berkaitan dengan kertas anda sendiri. Ini akan membantu anda sama ada mencari rujukan atau membina orang yang telah anda temui.

Akhirnya, pendekatan ini akan memuncak dalam kajian komprehensif, lengkap dengan dokumentasi kesusasteraan sedia ada di bidang minat anda. Anda juga boleh mengambil bantuan beberapa perkhidmatan sokongan penerbitan profesional untuk memastikan anda mencari kertas yang paling relevan, misalnya, Perkhidmatan Carian Literasi Editage.

 

 

Sumber : Editage.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL