no comments

5 Tips untuk Menjalankan Temubual Kualitatif yang Berkesan

 1. Niat untuk menyampaikan
  Proeschold-Bell mengatakan adalah penting bagi pewawancara untuk mengetahui niat di sebalik setiap soalan supaya ia dapat dengan jelas disampaikan kepada pihak yang ditemuduga. Memahami maksud soalan, dia dapati, membantu penemuduga memutuskan sama ada peserta menjawab sepenuhnya soalan itu atau tidak. Dengan cara ini, mereka boleh meminta soalan susulan dan tidak meninggalkan jurang pada masa pengumpulan data. Proeschold-Bell mengesyorkan menulis maksud setiap soalan di bawahnya dalam huruf miring pada skrip wawancara.
  .
  Proeschold-Bell juga mencadangkan beberapa teknik yang lebih halus untuk membantu orang yang ditemu bual memahami apa yang benar-benar diminta dan meminta respon yang tepat dan menyeluruh. Meminta soalan dalam beberapa cara yang berbeza dapat membantu menjelaskan maksudnya. Petua susulan seperti “Itu sangat membantu; beritahu saya lebih lanjut mengenai itu, “atau” Bolehkah anda menerangkan apa yang tidak menyenangkan mengenainya? “juga boleh memberikan panduan yang berguna kepada penemuduga dalam menimbulkan tindak balas mereka.
  .
  “Anda juga boleh menyampaikan maksud dengan menerangkan secara lebih luas mengapa anda membuat penyelidikan, jadi orang yang diwawancara akan lebih cenderung memberi anda maklumat yang relevan,” kata Proeschold-Bell.
  .
  2. JANGAN MENJADI PESERTA
  Bias akal, yang berlaku ketika penemu duga bersetuju dengan apa yang mereka fikir yang ditemuduga oleh pewawancara dan bukan memberi jawapan yang tidak berat sebelah mereka, sering dapat menghalang orang yang diwawancarai untuk berkongsi semua maklumat yang relevan. Penyelidikan dari Kumpulan Fokus: Panduan Praktikal untuk Penyelidikan Gunaan menunjukkan bahawa apabila dinamik kuasa hadir dalam temu bual, mungkin sukar bagi seorang yang diwawancara untuk memberikan jawapan yang jujur.
  .
  Untuk meminimumkan kecenderungan akal, pewawancara boleh menekankan bahawa peserta adalah pakar dalam hal perkara temu duga. Sebagai contoh, mereka boleh memulakan temuduga dengan berkata, “Saya telah meminta anda untuk bercakap dengan saya hari ini kerana anda seorang pakar dalam apa yang ingin menjadi pesakit di Eldoret.”
  .
  Pewawancara juga harus mengelak mengangguk atau bahasa badan lain yang menyatakan persetujuan dengan peserta. Sebaliknya, pewawancara sepatutnya berkata, “Itu sangat membantu,” atau “Terima kasih atas pemikiran ini.” Jika tidak, para peserta mungkin menjelaskan mengenai satu perkara yang tidak begitu penting kepada mereka hanya kerana pewawancara sepertinya setuju.
  .
  Proeschold-Bell juga mengesyorkan bahawa penemuduga memberi perhatian kepada-dan rekod-wawancara yang tidak dapat dibicarakan oleh responden, yang sering menyampaikan perasaan dan sikap bahawa tindak balas lisan tidak ditangkap.
  .
  3. MENIMBANG TEMPATAN BIAS
  Proeschold-Bell mengatakan ia penting untuk menghapuskan bias pewawancara melalui proses temuduga. Mengetahui panduan temu bual dengan sangat baik membantu penemuduga mengambil langkah temu duga untuk mengelakkan berlalunya masa, dan mematuhi kata-kata skrip untuk setiap soalan membantu mengekalkan pertimbangan yang tidak berat sebelah merentas semua wawancara. Di samping itu, jika seorang yang ditemuduga memulakan menjawab pertanyaan yang akan ditanya kemudian, pewawancara boleh meminta mereka untuk menunggu.
  .
  Adalah lebih baik untuk bertanya soalan temuduga dalam suatu perintah tertentu kerana meliputi soalan-soalan tertentu yang pertama boleh mempengaruhi bagaimana orang yang ditemu duga berfikir semasa soalan-soalan kemudian. Akhirnya, dia mencadangkan, “Tanya semua soalan semua responden, walaupun anda fikir anda tahu apa yang akan mereka katakan. Mereka akan mengejutkan anda kadang-kadang! ”
  .
  4. MEMASTIKAN TEMPOH “TEST RUN”
  Proeschold-Bell melihat wawancara pertama beliau untuk kajian sebagai juruterbang. Pembelajaran dari beberapa ujian pertama yang dijalankan dan memperbaiki soalan dan teknik wawancara untuk wawancara masa depan boleh memberi kesan yang signifikan terhadap kualiti kajian. Ini bermakna bahawa kualiti data dari beberapa temu bual pertama mungkin tidak begitu kuat kerana beberapa soalan berubah, tetapi data dari wawancara di kemudian hari akan lebih berguna. Proeschold-Bell mencadangkan temuduga penomboran secara kronologi untuk menghubungkan wawancara dengan fasa pembangunan di mana mereka telah dijalankan.
  .
  5. MAKE TIME FOR REFLECTION POST-INTERVIEW
  Selepas temu bual, Proeschold-Bell mengesyorkan segera mengkaji data. “Ini membantu menangkap idea-idea yang baik yang mungkin dilupakan,” katanya. Malah, beliau mencadangkan membuat borang ulasan dengan beberapa soalan terbuka yang boleh membantu menangkap reaksi yang kuat dan soalan bendera yang tidak berfungsi dengan baik atau soalan yang perlu ditambah.

Sumber: Duke Global Health Institute

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL