no comments

5 TIPS MACAM MANA NAK TULIS JURNAL YANG BERKUALITI TINGGI

1) Membaca Kesusasteraan Yang Telah Diterbitkan Dalam Bidang Anda

Membaca dan memahami kesusasteraan adalah titik permulaan yang sangat penting dalam mana-mana aktiviti penyelidikan dan perlu diamalkan. Walau bagaimanapun, masih terdapat ramai penyelidik dan pelajar PhD skip peringkat itu. Implikasinya, mereka membuat skop yang sama seperti yang dibuat oleh orang lain. Ini merupakan satu fenomena yang membazir masa dan sumber.

2) Jangan Mengamalkan Sifat Malas Dan Meniru

Jangan mengambil jalan mudah untuk menyalin artikel jurnal yang sebelumnya disebabkan menghadapi tekanan dalam proses penulisan dan tarikh akhir untuk hantar artikel jurnal anda semakin dekat. Ciplak atau dikenali sebagai salin dan tampal satu atau sekumpulan ayat tanpa menambah tanda petikan yang betul dan rujukan ke kerja asal merupakan tingkah laku yang salah. Bagi anda, mungkin tiada siapa yang akan perasan bahawa anda sendang meniru kerana puluhan ribu artikel akan diterbitkan setiap tahun.

Tahukan anda bahawa ciplak adalah pelanggaran serius dalam etika penerbitan dan dalam beberapa kes juga boleh menjadi pelanggaran hak cipta. Kebanyakan penerbit akademik mempunyai perisian yang sangat sensitif untuk mengesan plagiarisme seperti CrossRef dan Similarity Check. Elsevier, sebagai contoh, akan melabelkan perkataan plagiarism pada artikel jurnal jika didapati unsur-unsur salin dan tampal. Secara keseluruhannya, plagiarisme bukan sahaja akan membawa kepada penolakan manuskrip anda tetapi juga akan memberi kesan negative kepada kerjaya masa depan juga.

3) Mengandungi Semua Komponen Artikel Utama

Tanya diri anda. Mengapa artikel saya mesti diterbitkan dalam jurnal? Apa pengetahuan baru yang penyelidikan anda akan membawa kepada masyarakat akademik? Adalah kaedah anda boleh dipercayai? Adalah keputusan anda boleh dipercayai? Adakah kesimpulan anda wajar? Ini adalah soalan umum yang editor dan pengulas akan bertanya kepada anda:

-Kesesuaian tajuk

-Abstrak

-Mengenal pasti jurang pengetahuan

– Elemen yang baru atau inovasi

– Kaedah Kajian

– Keputusan yang diperolehi

-Perbincangan yang kritikal

– Kesimpulan

-Penghargaan

-Rujukan

Jika ingin tulis jurnal yang berkualiti tinggi dan menerbitkan di jurnal internasional, anda dinasihatkan supaya membuat penerangan yang terperinci terutamanya di bahagian metodologi penyelidikan supaya penyelidik lain boleh menghasilkan semula kerja anda. Lebih baik lagi, anda boleh mengikuti panduan menulis jurnal internasional dan menyampaikan semua komponen dalam susunan yang betul seperti yang dinyatakan dalam keperluan jurnal.

4) Menggunakan Format Yang Betul

Kecuali dinyatakan dengan jelas sebaliknya (contoh dalam menyatakan hipotesis penyelidikan), setiap kenyataan dalam artikel saintifik harus segera disokong oleh rujukan yang sesuai atau dengan keterangan yang dilaporkan dalam artikel anda. Contoh: “Lapisan komposit nano tersebut didapati mempamerkan sifat lekatan yang baik dengan kecekapan perlindungan kakisan yang tertinggi sebanyak 51.16% (Chiong 2017)”. Jika anda tidak menambah rujukan di akhir ayat ini, anda mencadangkan bahawa ini adalah keputusan kenyataan penyelidikan anda yang dilaporkan. Menambah rujukan di mana tidak diperlukan dan tidak menambah rujukan di mana diperlukan akan membawa kepada kekeliruan dan isu-isu salah tafsir akan timbul. Selain itu, anda kena memastikan semua gambar rajah dilabelkan menggunakan legenda, tanda-tanda paksi dan unit yang betul. Jangan lupa juga merujuk kepada jadual dan gambar rajah anda untuk menerangkan apa yang berlaku.

5) Menggunakan Tatabahasa Inggeris Yang Betul

Anda telah bekerja keras untuk menulis jurnal dari A ke Z, jadi, ia sangat penting untuk memastikan anda menggunakan tatabahasa dan ejaan yang betul dan tepat. Jangan harap pihak pengulas, editor atau typesetter akan membetulkan untuk anda. Di sebaliknya, jurnal anda akan ditolak terus. Anda kena tahu bahawa  masa mereka sangat berharga dan mereka bukan penyimak ejaan anda. Sekiranya pihak jurnal menerima manuskrip anda tetapi dengan status, anda kena mengambil kira semua komen pengulas. Anda juga mesti memberikan justifikasi yang kukuh jika tidak boleh menjawab komen-komen mereka. Paling penting, anda haruslah mengembalikan manuskrip kepada mereka sebelum tarikh akhir. Jika tidak, manuskrip anda tidak akan diterima oleh mereka lagi.

Sumber : Chiong Sie Jing

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL