no comments

5 Sebab Untuk Menyambung PhD

PhD adalah mencabar secara kewangan dan sangat mencabar dari segi yang lain. Berjalan selama 3 – 4 tahun (bergantung kepada subjek anda) peratusan pelajar yang memulakan kelayakan mereka dan sama ada gagal atau dilepaskan jauh lebih tinggi daripada kursus pascasiswazah lain.

 

Walaupun kami tidak cuba untuk menghalang anda daripada melakukan kursus (jauh dari itu), adalah penting bahawa jika anda membuat keputusan untuk belajar untuk PhD anda, maka anda melakukannya untuk alasan yang tepat

 

1) Buat sumbangan ke bidang pilihan anda

 

Ramai pelajar yang mengikuti kursus pengajian PhD, berbuat demikian kerana mereka ghairah tentang subjek tertentu, dan ingin menggunakan masa penyelidikan mereka untuk membuat penemuan penting dalam bidang itu.

 

Salah satu perkara hebat tentang PhD anda ialah anda akan dapat menjalankan penyelidikan anda sendiri. Sekiranya tesis dan penemuan anda kukuh dan relevan, pakar lain dalam bidang akademik yang anda pilih akan merujuk kerja anda dan penemuan anda semasa mengajar pelajar masa depan.

 

2) Matlamat kerjaya jangka panjang

 

Sesetengah pelajar yang mengejar PhD berbuat demikian untuk meneruskan matlamat gelaran jangka panjang mereka. Bagi mereka yang ingin meneruskan kerjaya dalam bidang akademik, maka PhD adalah kelayakan penting yang membolehkan mereka melanjutkan penyelidikan mereka, dan mengajar pelajar Universiti. Mereka yang ingin meneruskan kerjaya dalam bidang ini harus mencuba dan mendapatkan amalan pengajaran di seluruh PhD mereka dengan memberi kuliah dan seminar kepada pelajar tahun pertama.

 

Ramai graduan PhD yang cukup bertuah untuk ditaja untuk menjalankan kursus mereka untuk mencari pekerjaan dengan syarikat yang membiayai mereka. Begitu juga, kemahiran analisis dan penyelidikan yang dipelajari pada kursus PhD adalah sangat boleh dipindahkan kepada industri lain.

 

3) Memperbaiki dan mencabar pengetahuan

 

Sesetengah minda hanya ingin tahu dan untuk orang-orang ini, belajar untuk PhD akan berasa seperti langkah seterusnya yang semula jadi. Tidak seperti kelayakan Ijazah dan Ijazah Sarjana, program PhD akan kurang berstruktur dan oleh itu pelajar akan digalakkan untuk menyelidik topik yang mempunyai minat khusus kepada mereka.

 

4) Keseronokan mengkaji subjek tertentu

 

Sudah tentu, sebelum anda membuat keputusan yang pasti bahawa anda ingin belajar pada PhD, adalah penting bahawa anda mempunyai semangat untuk subjek PhD anda – jika tidak, anda hanya akan menjadi sengsara. Walaupun waktu hubungan minimal, PhD adalah kursus yang sangat sengit dan anda akan hidup dan bernafas penyelidikan dan tesis anda sekurang-kurangnya selama 3 tahun.

 

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda akan dapat mengekalkan tahap semangat yang tinggi untuk subjek yang anda pilih, maka anda mesti mengubah topik pakar anda atau menimbangkan sama ada PhD adalah kelayakan yang tepat untuk anda.

 

5) Mempamerkan potensi intelektual

 

Satu perkara yang akan dilakukan oleh PhD adalah memisahkan akademik yang baik dari yang hebat. Ia bukan sahaja menunjukkan keupayaan individu untuk menjalankan penyelidikan bebas, tetapi juga mempamerkan pengetahuan mendalam mereka dalam bidang subjek tertentu. Dalam dunia akademik ini adalah penting.

Sumber – PostgraduateResearch

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL