no comments

5 Petua Untuk Lulus Viva PhD Anda

  1. Memahami apa yang diharapkan daripada anda

Viva voce adalah ujian lisan yang secara literal diterjemahkan bermaksud ‘dengan suara hidup’. Ia adalah perbincangan yang memberi tumpuan memberi anda peluang untuk mempertahankan tesis PhD anda di hadapan panel ahli akademik.

Tesis anda akan dibincangkan dalam peperiksaan gaya wawancara dengan sekurang-kurangnya dua (dalaman dan luaran) pemeriksa. Selepas itu, mereka akan memberikan anda laporan bertulis bersama yang memperincikan sebarang pembetulan yang perlu dibuat.

Pengerusi viva biasanya pemeriksa dalaman, walaupun dapat menjadi orang yang merdeka. Sekiranya anda dan pemeriksa bersetuju, penyelia PhD anda juga boleh hadir.

Objektif utama pemeriksa adalah untuk memastikan bahawa anda telah menulis tesis anda sendiri, jadi jika anda mempunyai dan bersedia untuk bercakap dengan cara anda menyelesaikannya, tidak perlu panik. Anda mungkin menikmati pengalaman ini.

Di samping menilai tesis anda, pemeriksa juga berada di sana untuk membantu anda dalam menentukan bagaimana dan di mana penyelidikan ini dapat diterbitkan.

Terdapat pelbagai hasil di antara ‘lulus’ dan ‘gagal’ tetapi ia jarang berlaku untuk mencapai tahap PhD ini. Anugerah Kebanyakan Doktor akan dibuat atas syarat bahawa beberapa pembetulan kecil dibuat, dengan permintaan penyerahan yang jauh kurang umum.

Walau bagaimanapun, walaupun kadar lulus adalah tinggi, peperiksaan itu sendiri masih boleh menuntut secara intelek. Ini kerana anda akan membahaskan isu-isu yang kompleks secara konseptual, jadi penyediaan adalah penting untuk kejayaan anda.

Pada akhirnya, apa jua hasilnya, bersiaplah untuk mengambil apa-apa nasihat, kerana pemeriksa berada di sana untuk membantu anda meningkatkan hujah anda atau pembentangan tesis anda.

  1. Tahu tesis anda luar dan dalam

Walaupun anda boleh yakin ini bukan ujian ingatan – kerana anda dengan baik membawa nota dan salinan tesis anda dengan anda kepada viva PhD – ia masih penting untuk mendapat pemahaman yang baik mengenai apa yang telah anda tulis dan pengetahuan mengenai bidang pengajian anda.

Anda perlu memikirkan dengan teliti tentang tempat karya asal ini akan diletakkan dalam konteks badan penyelidikan yang lebih luas yang dijalankan dalam bidang ini. Soalan pastinya akan ditanya mengenai hal ini, sama ada projek itu mungkin akan dibangunkan lagi melalui sebarang penyelidikan masa depan.

Seperti yang anda akan menerangkan bahagian dokumen kepada pemeriksa (yang juga akan mempunyai salinan), pastikan penomboran adalah sama dalam versi anda sebagai yang mereka cari untuk mengelakkan sebarang isu mengenai semua orang yang berada di halaman yang sama.

 

Sekiranya anda terperangkap di mana-mana semasa peperiksaan, anda boleh menggunakan tesis sebagai alasan untuk memfokuskan semula dan mengumpul fikiran anda.

  1. Menjangkakan soalan-soalan viva

Pemeriksa akan menyediakan satu siri soalan untuk anda menjawab di viva voce, tetapi ini tidak boleh terlalu peduli. Soalan-soalan ini akan berdasarkan kepada tesis anda – apa yang berlaku, apa yang anda lakukan, apa yang anda ketahui dan mengapa ini berkaitan dengan bidang pengajian anda.

Oleh itu, apabila bersiap sedia untuk viva, pertimbangkan jenis soalan yang mungkin anda minta, termasuk:

Apakah sumbangan asal yang telah diberikan kepada tesis ini?

Terangkan soalan penyelidikan utama yang anda harap dapat dihubungi.

Apakah kekuatan dan kelemahan tesis anda?

Sekiranya anda perlu memulakan tesis lagi, apakah yang akan anda lakukan dengan cara yang berbeza?

Sekiranya pembiayaan bukan objek, terangkan bagaimana anda akan mengikuti dari projek ini.

Apakah rancangan anda untuk masa depan?

Ia boleh membantu untuk mengamalkan jawapan anda terlebih dahulu, dengan memilih vokal mini dengan mengamalkannya – walau bagaimanapun, kerana anda tidak terhad dalam membuat nota dalam peperiksaan, anda boleh meninggalkan ruang untuk spontan dan tidak perlu belajar semuanya dengan hati.

Walaupun ia boleh dibaca dengan mudah, terus menjawab soalan-soalan yang ditimbulkan. Ia sangat mudah untuk pergi dengan tangen dan ini boleh membuka laluan pertanyaan lain dari pemeriksa – mungkin di kawasan yang anda tidak dijangka akan ditanyai.

Sebaliknya, ia benar-benar baik untuk membawa keperibadian kepada pemikiran anda dan menggunakan cerita sebagai cara menggambarkan proses pembelajaran yang telah anda lalui dan teknik yang dikuasai selama tiga atau empat tahun terakhir yang telah membawa anda ke tahap ini.

  1. Belajar tentang kerja pemeriksa anda sendiri

Para akademik kanan dan yang dihormati yang akan membaca tesis anda akan mempunyai idea mereka sendiri dalam menjalankan penyelidikan piawai PhD. Oleh itu, anda patut melihat dalam talian di profil akademik mereka untuk mengetahui sama ada terdapat kaitan dengan penyelidikan yang telah diterbitkan dan kerja anda sendiri.

Daripada ini, anda harus dapat memperoleh idea yang lebih baik tentang motivasi mereka, pandangan mereka yang mungkin mengenai tesis anda dan jenis soalan yang mereka ingin berbincang selepas membacanya.

Anda harus menyelidik teori-teori terkini, membaca apa-apa makalah baru-baru ini mengenai subjek dan bercakap dengan orang lain yang baru-baru ini mempunyai peperiksaan viva mereka sendiri. Fikirkan bagaimana kerja anda membezakan dari penyelidikan yang dilakukan oleh orang lain dalam bidang pilihan anda.

Sediakan untuk memberikan apa-apa bukti sokongan yang diminta oleh pemeriksa anda – contohnya, mereka boleh meminta untuk melihat data eksperimen yang anda nyatakan sebaik sahaja peperiksaan berakhir.

Ia juga perlu menyemak dasar dan amalan yang ada di universiti anda dan pastikan apakah peranan pemeriksa dan bagaimana panel viva akan distrukturkan. Dalam banyak kes, pelajar PhD boleh memilih pemeriksa yang menjalankan viva PhD.

  1. Merancang ke arah ujian viva

Dari saat anda mengetahui tarikh viva voce anda, bekerja mundur dan merancang langkah-langkah yang perlu anda ambil sebelum hari itu sendiri. Sediakan masa yang cukup untuk menilai dan mengkaji semula kerja anda supaya ketika pendekatan hari, anda boleh memberi tumpuan kepada praktikal.

Ini merangkumi segala-galanya daripada memastikan anda berehat dan makan dan tidur dengan baik hari sebelum mengatur pengangkutan supaya anda dapat pergi ke viva tepat pada waktunya.

Apabila ia datang kepada apa yang anda akan memakai, anda dinasihatkan untuk mematuhi etika wawancara dan pergi dengan sesuatu yang baik pintar dan selesa. Dengan melihat bahagian ini, ini akan membawa anda ke dalam bingkai yang betul untuk berkomunikasi secara profesional.

Dalam usaha membina, elakkan situasi yang mungkin membuat anda merasa tertekan dan sebaliknya cuba mengamalkan sikap positif, yang menghasilkan kesungguhan yang tulus untuk melibatkan diri dalam perdebatan mengenai kerja yang anda kerjakan selama tempoh yang besar masa.

Sebelum anda berangkat, semak bahawa anda mempunyai semua yang anda ingin ambil dengan anda, termasuk tesis, ditambah sebarang nota atau bahan lain yang akan membantu menyokong tuntutan anda.

Viva PhD boleh bertahan antara satu hingga empat jam – biasanya dua – jadi perlu untuk melangkah masuk ke permulaan yang terbaik.

Ingat, pemeriksa tidak cuba untuk mengusir anda – mereka mahu anda lulus dan terutama di sana untuk mendengar anda bercakap mengenai projek anda. Jadi selepas pengenalan sopan mereka biasanya akan bermula dengan pemecah ais untuk meletakkan anda selesa dan membantu menenangkan saraf.

Ini dimaksudkan untuk menjadi perbualan yang terbuka dan jujur ​​tentang kerja anda, jadi berasa bebas untuk tidak setuju dengan pemeriksa, terutama pada bidang yang anda rasa sangat kuat. Jangan lupa untuk menggunakan contoh dari tesis anda untuk menyokong apa yang anda katakan, mengingati menjadi jelas dan ringkas.

Jika anda tahu jalan anda di sekitar tesis anda dan boleh menjelaskan pemikiran dan cara kerja anda, ujian ini tidak sepatutnya menjadi masalah. Dan jika anda tidak tahu jawapan kepada soalan khusus – mengakuinya, kerana lebih baik untuk mengakui keterbatasan anda di kawasan daripada mengamuk dan berharap mereka tidak menyedari bahawa anda sedang berjuang untuk membuat penjelasan. Tiada penyelidikan yang sempurna, jadi penting untuk menghargai ini semasa perbincangan – tetapi jangan terlalu berlebihan tentang kerja anda sama ada, kerana itu bukan pekerjaan anda.

Akhir sekali, kerana viva dapat dengan cepat bergerak dari satu siri soalan yang ramah kepada mereka yang lebih mendalam, mengambil sedikit masa untuk berfikir sebelum menjawab. Jangan bimbang tentang apa-apa tempoh berdiam diri dari pemeriksa, kerana ini pastinya bukan petunjuk bahawa anda melakukan yang teruk atau anda telah gagal.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL