no comments

5 perkara yang harus dipertimbangkan sebelum anda melakukan semakan sistematik

1. Merumuskan satu soalan penyelidikan yang baik

Kunci untuk menjalankan kajian sistematik yang baik adalah meminta soalan penyelidikan yang berguna .

Apa yang anda tahu? Apa yang anda tidak tahu? Anda perlu menjadi khusus – atau anda tidak akan mencari maklumat yang anda cari.

Soal penyelidikan perlu relevan (contohnya, amalan klinikal atau dasar) – jika tidak, ia boleh membuang masa.

2. Tentukan strategi yang anda ingin gunakan untuk menjawab soalan penyelidikan

Gunakan PICO untuk menukarkan soalan penyelidikan anda:

P opulation

Anda boleh memasukkan kajian dalam semua kumpulan, atau menyekat kepada kumpulan orang tertentu. Pilihan itu menjejaskan kesahan luar dari penemuan anda, jadi anda ingin mengecualikan hanya apabila ada alasan yang baik. Adakah anda ingin mengetahui tentang kesan jab flu pada lelaki muda? Atau orang tua dengan penyakit pernafasan? Atau semua orang? Adakah terdapat sebab yang baik untuk menghadkan kajian pada tempoh tertentu?

I ntervention

Anda perlu jelaskan apa intervensi (atau pendedahan) yang anda ingin tahu. Adakah anda ingin mengetahui tentang menggunakan paracetamol untuk merawat sakit kepala? Bagaimana pula jika kafein diambil pada masa yang sama? Adakah anda termasuk kajian atau kumpulan belajar?

C omparison

Adakah anda mahu membandingkan mereka menggunakan paracetamol dengan mereka yang menggunakan ibuprofen, atau mereka yang menggunakan dummy (plasebo)? Fikirkan bagaimana perbandingan menyediakan maklumat untuk menjawab soalan penyelidikan yang anda ada.

O utcomes

Skop ringkas kesusasteraan akan menunjukkan jenis hasil yang biasanya dilaporkan. Adakah ini membolehkan anda menjawab soalan penyelidikan anda? Bagaimana dengan hasil yang anda tidak fikirkan?

3. Pastikan untuk menilai kualiti kajian yang disertakan dengan menggunakan kriteria standard

Anda perlu menilai kualiti data yang memasuki semakan anda untuk menentukan sejauh mana maklumat yang tersedia menjawab soalan penyelidikan yang telah anda lakukan.

  • Anda boleh mempunyai soalan penyelidikan yang hebat – tetapi jika keterangan yang anda dapat menjawabnya tidak bagus, maka kami tahu kami perlu menghasilkan maklumat yang lebih baik.
  • Semakan kesusasteraan tanpa menilai kualiti kesusasteraan mungkin mengelirukan atau tidak berguna.
  • Menggunakan alat standard seperti risiko Cochrane alat bias membantu membuat proses ini dapat dipertanggungjawabkan dan dibandingkan dengan ulasan lain.

Menilai kualiti bukan tugas dalam pengasingan. Ia memberi kesan kepada tafsiran anda tentang maklumat dalam kajian dan boleh memberi impak yang besar ke atas langkah-langkah seterusnya apabila tinjauan anda diterbitkan.

4. Putuskan terlebih dahulu bagaimana anda ingin menganalisis hasil anda

Tentukan ke hadapan sama ada anda akan menggunakan model tetap atau kesan rawak untuk analisis meta anda. Fikirkan tentang bagaimana anda akan mengambil kira perubahan dalam PICS (P articipants, I nterventions, C omparators, atau S tudies). Apakah yang akan anda lakukan jika kajian tidak menyediakan data yang mencukupi agar anda dapat menggabungkan hasil kajian mereka?

5. Tentukan bagaimana anda akan menguji sama ada keputusan anda sah

Walaupun berguna untuk mengkombinasikan statistik data percubaan klinikal, hasil kombinasi tersebut dapat mengelirukan. Oleh itu, tentukan ke depan bagaimana anda akan menguji kesahihan keputusan yang akan anda sampaikan. Ini mungkin termasuk penggunaan plot corong, analisis sensitiviti atau trim dan isi analisis.

 

SUMBER: CEBM

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL