no comments

5 kesilapan yang paling biasa untuk dielakkan apabila anda menerbitkan kajian sistematik

 1. Topik yang telah dibahas (The topic has already been covered)
  Kajian sistematik cuba menjawab pertanyaan penyelidikan yang sangat spesifik dan oleh itu akan menjadi berlebihan jika topik tersebut telah dilindungi. Walaupun semakan anda menyemak semua kotak lain, jika soalan yang anda cuba jawab telah dijawab oleh ulasan sistematik yang lain, dan tidak memberikan pandangan baru, ia tidak boleh diterbitkan.

  Petua: Do your homework  – adakah ulasan baru-baru ini yang meliputi topik ini yang telah menjawab soalan anda? Adakah anda mempunyai sudut novel yang cukup?

 2. Strategi carian kajian anda telah ditakrifkan dengan kurang baik (Your literature search strategies have been poorly defined)
  Ulasan sistematik adalah teliti, terancang, dan lengkap. Sekiranya strategi carian pustaka anda tidak dibuat dengan baik dan didokumenkan, dengan teliti menangkap semua sastera yang mungkin berkaitan dengan menjawab soalan anda, anda berisiko tinggi untuk menghasilkan keputusan yang berat sebelah.

  Petua: Dokumen semua istilah carian, jenis kajian, pangkalan data, dan semua pilihan yang anda buat dalam penyelidikan anda untuk memastikan strategi carian sah.

 3. Anda gagal untuk menaksir risiko bias (You failed to adequately assess the risk of bias)
  bias dalam penyelidikan dapat mengabaikan hasil kajian, dan termasuk kajian berat sebelah dalam kajian sistematik sehingga dapat menjejaskan kesahihannya. Walaupun, ia boleh menjadi sangat sukar untuk menilai tahap kajian yang berat sebelah, pengarang kajian yang sistematik dapat menilai potensi risiko berat sebelah.

  Petua: Dengan menggunakan metodologi khusus domain, terutamanya mereka yang mengelakkan penggunaan skor / skala, boleh membantu menilai risiko kecenderungan.

 4. Tafsiran anda mengenai kekuatan bukti tidak berstruktur atau tidak sistematik (Your interpretation of the strength of the evidence is unstructured or unsystematic)
  Kajian sistematik memerlukan penilaian sistematik mengenai kekuatan bukti saintifik yang anda sintesis dalam menjawab soalan penyelidikan anda. Pendekatan anda adalah untuk mengenal pasti isu-isu yang penting dalam menentukan keyakinan terhadap keputusan anda (seperti risiko keseluruhan berat sebelah bukti, heterogeneity hasil, bias penerbitan, dll.). Semakin tinggi kualiti bahan, semakin tinggi hasil kajian anda akan menjadi lebih baik. Begitu juga dengan lebih baik penghargaan anda terhadap had dasar bukti, kajian yang lebih berharga anda akan diberikan kepada penyelidik lain.

  Petua: Terdapat protokol dan alat sedia ada untuk menilai tahap dan kekuatan bukti kajian. Pastikan anda mencari yang sesuai untuk penyelidikan dan bidang anda.

 5. Anda tidak merancang terlebih dahulu (You didn’t plan enough in advance)
  Tinjauan sistematik adalah alat penyelidikan pelbagai langkah yang memerlukan anda mengumpulkan pelbagai kemahiran, yang mana banyak yang mungkin tidak diketahui oleh anda. Terdapat banyak bantuan, dengan banyak buku teks, kertas kerja dan kursus latihan yang anda boleh dapatkan. Ambil kesempatan ini apabila merancang protokol anda, dan dapatkan nasihat pakar dari pakar kajian strategik mengenai cara menjalankan tinjauan sistematik anda.

  Petua: Jika anda berhasrat untuk menerbitkan hasilnya, anda harus serius menimbang penerbitan protokol anda – pilihan yang diberikan oleh peningkatan jumlah jurnal tinjauan sistematik.

 

SUMBER : Elsevier

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL