no comments

5 Kelebihan ATLAS.ti

ATLAS.ti adalah perisian yang sangat berkuasa untuk penyelidikan dan analisis kualitatif. Tetapi memutuskan untuk menggunakannya datang dengan lengkung pembelajarannya sendiri. Lebih baik untuk belajar terlebih dahulu dan memilih taktik yang lebih berjaya dari awal. Berikut adalah 5 petua yang boleh membantu anda memahami dan menggunakan taktik yang lebih baik untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Artikel ini membentangkan 5 kelebihan ini untuk menggunakan ATLAS.ti untuk berjaya dengan analisis data kualitatif anda.

 1. ATLAS.ti menyokong pelbagai format fail
  Pertama sekali, anda boleh memuatkan semua data anda ke ATLAS.ti, termasuk data wawancara / kumpulan fokus, nota medan, imej dari kerja lapangan, gambar pemerhatian atau video dan sebagainya. Ini biasanya berfungsi dengan baik sejak ATLAS.ti menyokong format fail berganda, termasuk teks tekstur, imej, audio, video dan Google gambar. Di samping itu, anda boleh yakin bahawa data anda akan disimpan secara berpusat dalam perisian ATLAS.ti itu sendiri, untuk mendapatkan semula kemudahan apabila diperlukan.
 2. ATLAS.ti menyokong mengimport data tinjauan
  Adakah anda mempunyai data tinjauan dengan input kualitatif? Sekiranya anda melakukannya, anda boleh memuatkannya ke ATLAS.ti juga untuk tujuan analisis. Dengan hanya menambah beberapa awalan ke dokumen Excel sebelum mengimportnya ke ATLAS.ti, anda boleh membiarkan perisian mengetahui arahan anda bagaimana untuk merawat lajur khusus untuk tujuan analisis, seperti nama dokumen yang diimport, mengelompokkannya berdasarkan ciri-ciri berkongsi nilai, atau tidak menambah sebarang awalan ke lajur kerana nilai dalam lajur itu adalah soalan terbuka, bahagian kualitatif data tinjauan anda. Dan anda juga mungkin mahu mengambil data dalam bentuk Excel (jika anda tidak menganggapnya demikian), setelah mempelajari ciri-ciri hebat analisis data tinjauan di ATLAS.ti  saya misalnya kini memungut kutipan kajian sebaik sahaja saya tahu ciri-ciri kaya ATLAS.ti yang boleh membantu saya dengan analisis kualitatif kajian saya!
 3. ATLAS.ti menyokong mengimport data Evernote
  Whoaa !!! Bagaimana dengan Evernote? Pernahkah anda mendengar tentang Evernote sebelum ini? Nah, melainkan jika anda hidup sepenuhnya di luar dunia digital, anda akan tahu bahawa Evernote adalah salah satu aplikasi pengambilan nota utama di dunia. Anda boleh membuat akaun percuma di laman webnya, dan mula menaip nota anda, menulis nota tulisan tangan, menangkap kad perniagaan yang diimbas, dapatkan laman web HTML, dan banyak lagi ciri-ciri keren yang lain.Dari dalam ATLAS.ti, anda boleh mengimport nota anda dalam Evernote untuk tujuan analisis dalam perisian berkuasa ini! Bayangkan kemungkinan! Anda boleh membuat nota adalah bilik darjah anda, semasa lawatan lapangan, semasa pengumpulan data, dan banyak latihan kualitatif yang luar biasa, dengan keupayaan untuk menganalisis nota anda di ATLAS.ti lagi. Apa cara yang hebat untuk menggunakan ATLAS.ti untuk analisis kualitatif anda mengenai data Evernote anda.
 4. ATLAS.ti menyokong pengimportan data Twitter
  Satu lagi ciri hebat ATLAS.ti adalah keupayaan untuk mengimport data media sosial dari Twitter – salah satu aplikasi media sosial terbesar di dunia.Anda hanya perlu mengenal pasti kata kunci atau frasa untuk analisis anda, dan pilih beberapa pilihan supaya ATLAS.ti akan tahu bagaimana anda ingin data didekati. Keuntungan utama untuk berbuat demikian ialah anda boleh meneroka kata kunci, tweet atau perbualan yang paling mengejar di Twitter, yang relevan untuk projek penyelidikan anda.
 5. ATLAS.ti menyokong mengimport data pengurus rujukan bibliografi
  Akhir sekali, mungkin anda adalah pengguna avid bibliografi perisian rujukan rujukan, seperti EndNote, Mendeley, RefWorks dan beberapa yang lain. Dalam perpustakaan anda, anda telah mengumpulkan sejumlah besar rujukan dan maklumat metadata masing-masing. Mari kita fikirkan ini: Mengapa tidak mengeksport rujukan ini kepada ATLAS.ti untuk tujuan semakan kesusasteraan, atau hanya memperoleh idea dari rujukan anda untuk tujuan projek penyelidikan anda?Pada masa ini, ciri ini boleh didapati di ATLAS.ti 8 Windows. Tetapi ciri ini sungguh menakjubkan, bahawa kita sudah mempunyai banyak pengguna yang sebenarnya terlibat dalam kajian semula literatur menggunakan ATLAS.ti! Tidak kira jenis pengurus rujukan bibliografi yang mungkin anda gunakan, lama-kelamaan mereka boleh mengeksport semua, atau beberapa rujukan anda ke dalam format XML, maka anda akan berdiri tepat demi mengimpor fail XML ke ATLAS.ti untuk tujuan analisis kandungan, meta-analisis atau semata-mata tujuan kajian literatur.Semasa melakukan itu, mengapa tidak mempertimbangkan untuk mendapatkan ATLAS.ti untuk mengumpulkan rujukan anda ke dalam kumpulan rujukan di ATLAS.ti berdasarkan ciri-ciri berkongsi? Seperti berdasarkan tahun, pengarang, jenis penerbitan, nama jurnal, atau sebarang ciri yang dikongsi bersama bergantung kepada metadata rujukan anda dalam pengurus rujukan.

Akhir kata. Anda boleh menyesuaikan dan mula menggunakan kelebihan ini tentang cara menggunakan ATLAS.ti untuk membantu anda dengan analisis data kualitatif anda. Membawa ini dengan betul akan memberi anda hasil yang hebat, jauh lebih baik daripada hasil purata dengan pendekatan manual analisis data kualitatif anda.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL