no comments

5 JENIS KAEDAH KUALITATIF

Apabila kita bercakap tentang kajian penyelidikan kualitatif, mudah untuk berfikir ada satu jenis.

Tetapi seperti kaedah kuantitatif, terdapat banyak jenis kaedah kualitatif.

Seperti cara anda boleh menggabungkan kaedah ujian kebolehgunaan, terdapat juga beberapa cara untuk menyusun kaedah kualitatif.

Pengkategorian yang popular dan membantu kaedah kualitatif berasingan kepada lima kumpulan: etnografi, naratif, teori fenomenologi, berasaskan teori, dan kajian kes. John Creswell menggariskan lima kaedah ini dalam Penyelidikan Kualitatif dan Reka Bentuk Penyelidikan.

Walaupun lima kaedah umumnya menggunakan teknik pungutan data yang serupa (pemerhatian, wawancara, dan teks kajian), tujuan kajian membezakannya-sesuatu yang serupa dengan pelbagai jenis ujian kebolehgunaan. Dan seperti mengklasifikasikan kajian kegunaan yang berlainan, perbezaan antara kaedah boleh menjadi sedikit kabur. Berikut adalah lima kaedah kualitatif dengan lebih terperinci.

1. Etnografi
Penyelidikan etnografi mungkin merupakan kaedah kualitatif yang paling biasa dan sesuai untuk profesional UX. Dalam etnografi, anda melibatkan diri dalam persekitaran peserta sasaran untuk memahami matlamat, budaya, cabaran, motivasi, dan tema yang muncul. Etnografi mempunyai akar dalam antropologi kebudayaan di mana penyelidik membenamkan diri dalam budaya, sering kali bertahun-tahun! Daripada mengandalkan wawancara atau tinjauan, anda mengalami alam sekitar yang pertama, dan kadang-kadang sebagai “pemerhati peserta.”

Sebagai contoh, satu cara untuk menemui keperluan pelanggan yang tidak dipadam adalah untuk “mengikut mereka pulang” dan memerhatikan mereka kerana mereka berinteraksi dengan produk tersebut. Anda tidak datang bersenjata dengan mana-mana hipotesis untuk semestinya menguji; Sebaliknya, anda ingin mengetahui bagaimana produk digunakan.

2. Naratif
Pendekatan naratif menenun bersama urutan peristiwa, biasanya dari hanya satu atau dua individu untuk membentuk cerita yang kohesif. Anda menjalankan wawancara mendalam, membaca dokumen, dan mencari tema; dengan kata lain, bagaimana kisah individu menggambarkan pengaruh kehidupan yang lebih besar yang menciptanya. Selalunya wawancara dijalankan selama beberapa minggu, bulan, atau bahkan tahun, tetapi narasi akhir tidak perlu berada dalam urutan kronologi. Sebaliknya ia boleh dibentangkan sebagai cerita (atau naratif) dengan tema, dan dapat menyatukan cerita bertentangan dan menonjolkan ketegangan dan cabaran yang boleh menjadi peluang untuk inovasi.

Sebagai contoh, pendekatan naratif boleh menjadi kaedah yang sesuai untuk membina seseorang. Walaupun seseorang itu perlu dibina menggunakan campuran kaedah-termasuk analisis segmentasi dari tinjauan-wawancara dengan mendalam dengan individu dalam persona yang dikenal pasti dapat memberikan butiran yang membantu menggambarkan budaya, sama ada orang yang hidup dengan Multiple Sclerosis, calon pelajar memohon untuk kolej, atau ibu bekerja.

3. fenomenologi
Apabila anda ingin menerangkan peristiwa, aktiviti, atau fenomena, kajian fenomenologi yang sesuai adalah kaedah kualitatif yang sesuai. Dalam kajian fenomenologi, anda menggunakan gabungan kaedah, seperti melakukan wawancara, membaca dokumen, menonton video, atau melawat tempat dan acara, untuk memahami makna peserta tentang apa yang sedang diperiksa. Anda bergantung kepada perspektif para peserta sendiri untuk memberikan gambaran tentang motivasi mereka.

Seperti kaedah kualitatif lain, anda tidak bermula dengan hipotesis yang terbentuk dengan baik. Dalam kajian fenomenologi, anda sering melakukan banyak wawancara, biasanya antara 5 dan 25 untuk tema yang sama, untuk membina kumpulan data yang mencukupi untuk mencari tema yang muncul dan menggunakan peserta lain untuk mengesahkan penemuan anda.

Sebagai contoh, terdapat letupan dalam 5 tahun lepas dalam kursus dan latihan dalam talian. Tetapi bagaimana pelajar terlibat dengan kursus ini? Walaupun anda boleh memeriksa masa yang dibelanjakan dan kandungan yang diakses menggunakan data log dan juga menilai pencapaian pelajar berbanding kursus individu, satu kajian fenomenologi bertujuan untuk lebih memahami pengalaman pelajar dan bagaimana ia boleh memberi kesan kefahaman bahan.

4. Teori Terpusat
Manakala sebuah kajian fenomenologi kelihatan untuk menggambarkan intisari suatu aktiviti atau peristiwa, teori yang didasarkan melihat untuk memberikan penjelasan atau teori di sebalik peristiwa-peristiwa. Anda menggunakan terutamanya wawancara dan dokumen sedia ada untuk membina teori berdasarkan data. Anda mengikuti satu siri teknik pengekodan terbuka dan paksi untuk mengenal pasti tema dan membina teori. Saiz sampel sering juga lebih besar-antara 20 hingga 60-dengan kajian-kajian ini untuk membina teori lebih baik. Teori berasaskan boleh membantu memaklumkan keputusan reka bentuk dengan lebih memahami bagaimana komuniti pengguna kini menggunakan produk atau menjalankan tugas.

Sebagai contoh, kajian teori yang berasas dapat melibatkan pemahaman bagaimana pemaju perisian menggunakan portal untuk berkomunikasi dan menulis kod atau bagaimana pedagang runcit kecil meluluskan atau menolak pelanggan untuk kredit.

5. Kajian Kes
Dibuat oleh Harvard Business School, bahkan penyelidik kuantitatif terutamanya boleh dikaitkan dengan nilai kajian kes dalam menjelaskan organisasi, entiti, syarikat, atau peristiwa. Kajian kes melibatkan pemahaman yang mendalam melalui pelbagai jenis sumber data. Kajian kes boleh menjelaskan, meneroka, atau menerangkan peristiwa. Persidangan CHI tahunan mempunyai trek peer-reviewed yang didedikasikan untuk kajian kes.

Contohnya, kajian kes mengenai bagaimana sebuah syarikat multinasional yang besar memperkenalkan kaedah UX ke dalam persekitaran pembangunan yang tangkas akan memberi maklumat kepada banyak organisasi.

Sumber: measuringu

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL