no comments

5 Jawapan Terbaik Soalan Temuduga

JAWAPAN ANDA KEPADA SOALAN TEMUDUGA

SOALAN 1: Sila perkenalkan diri anda.

JAWAPAN: Saya adalah seorang pembantu pengeluaran dan mempunyai Ijazah dalam bidang komunikasi. Sudah tiga tahun pengalaman saya dalam bidang penyiaran dan perhubungan awam. Saya mempunyai pengalaman yang luas dalam membuat dan menyelidik topik, pra-temuramah tetamu, dan manghasilkan lokasi untuk rakaman video. Saya seorang yang suka dicabar. Saya sentiasa cuba untuk memikul tanggungjawab tambahan dan belajar perkara baru. Saya telah menonton stesen anda beberapa kali dan saya kagum dengan pendekatan inovatif anda dan pencapaian anda. Saya ingin menjadi sebahagian daripada pasukan anda.


TIPS: Ini adalah peluang yang terbaik untuk menjual kelayakan anda kepada penemuduga. Gunakan masa 60 saat anda untuk terangkan secara ringkas mengenai pengalaman, kemahiran, pencapaian, matlamat dan peribadi anda. Jelaskan minat anda dalam bidang wawancara dan bagaimana anda merancang untuk memberikan sumbangan kepada syarikat itu. Jika anda seorang graduan kolej, pastikan anda memberitahu kelayakan pendidikan anda dan tekankan kelas-kelas tertentu untuk jawatan tersebut.

 

Soalan 2: Apakah CABARAN baru yang akan anda sukai?

JAWAPAN: Saya pernah bekerja dalam industri perhotelan selama lapan tahun dan lama ke lamaan, saya dapat berpindah ke pekerjaan yang lebih besar dan di hotel yang lebih berprestij. Saya telah mempelajari bahagian makanan dan minuman serta bahagian pengurusan hotel. Sekarang saya yakin dan percaya bahawa saya bersedia untuk memegang jawatan yang dipohon ini.

TIPS: Nyatakan KEMAHIRAN SEMULAJADI anda berdasarkan apa yang anda telah PELAJARI dan PRAKTIK ke dalam kerja sebelum ini. Tunjukkan bahawa anda BERSEDIA untuk menghadapi cabaran yang seterusnya. Jadi khusus yang anda boleh, pertimbangkan dan memandangkan apa yang anda tahu mengenai arahan semasa atau masa depan kedudukan dan jabatan.

 

SOALAN 3: Mengapa gred anda tidak cemerlang dari yang ini?

JAWAPAN: Sekolah adalah pengalaman yang indah untuk saya. Saya benar-benar menikmati belajar idea-idea baru, saya belajar secara konsisten dan saya perhatian di dalam kelas. Tetapi saya tidak pernah percaya berjaga sebelum malam peperiksaan hanya untuk mendapatkan gred yang lebih tinggi atau berjaga sepanjang malam untuk habiskan pelajaran. Saya benar-benar percaya saya belajar sama seperti ramai pelajar yang pergi untuk gred.

TIPS: Ia adalah berkemungkinan bahawa anda telah berjaya ke peringkat temuduga, anda memenuhi kriteria asas untuk jawatan tersebut, termasuk keperluan pendidikan. Rekruiter yang mungkin cuba untuk menghukum anda disini bagaimana calon mengendalikan kesukaran. Ia adalah penting untuk anda pertahanan diri. Sebaliknya, cuba untuk meletakkan pandangan positif pada soalan . Sebagai contoh, dengan menumpukan kepada apa yang anda belajar dan usaha tambahan untuk anda perolehi, bukan pada gred yang anda terima.

 

SOALAN 4: Mengapa kamu tidak mengambil bahagian lebih dalam aktiviti kurikulum?

JAWAPAN: Saya mahu menumpukan sepenuh perhatian dalam pembelajaran saya. Saya datang daripada sebuah sekolah tinggi di bandar kecil, dimana saya ingin mendapat banyak A kerana ingin mendapat tawaran kolej. Jadi saya belajar bersungguh-sungguh. Masa untuk saya bersosial dan mencari kawan baru adalah hanya pada hujung minggu.

TIPS: Penemuduga mungkin bimbang jika anda tidak mempunyai banyak pengaruh luar, akan akhirnya akan memberikan kesan yang negatif. Calon perlulah mempunyai minat untuk kerja di luar tempat kerja. Jika anda tidak mengambil bahagian dalam aktiviti kurikulum di kolej, anda mungkin boleh bercakap mengenai minat anda seperti membaca atau bersenam. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai minat untuk terlibat dalam olahraga walaupun anda bukan pasukan olahraga kolej.

 

SOALAN5: Apakah kelemahan anda yang terbesar?

JAWAPAN: Saya akui ingin menjadi seorang yang sempurna. Saya begitu menitik beratkan hal-hal kerja saya dan saya juga komited untuk menghasilkan kerja yang berkualiti tinggi. Kadang-kadang jika saya tidak berhati-hati, ianya akan menjadi keterlaluan. Saya belajar bahawa kerja tidak mungkin selalunya sempurna. Kadang-kadang anda perlu memilih yang lebih penting dan mengabaikan yang lain untuk lebih produktif.

Tips: Ini adalah contoh terbaik untuk persoalan yang negatif. Soalan negatif adalah antara soalan kegemaran penemuduga kerana mereka dapat mengetahui masalah atau kelemahan anda. Kunci untuk menjawab soalan ini adalah memutarkannya dengan jawapan yang positif. Untuk menjawab soalan ini, anda boleh mengakui kelemahan anda tetapi pastikan ianya tidak mengganggu bidang yang anda pilih dan tekankan bagaimana anda mengatasi atau mengurangkan masalah tersebut. Apa sahaja yang anda lakukan, jangan menjawab soalan ini dengan mudah seperti “ Saya tidak boleh berfikir apa-apa” atau paling teruk, “ Saya tidak mempunyai apa-apa kelemahan utama”. Ini adalah jawapan yang menyebabkan anda di tolak.

++ Walau pun anda tidak perlu tip temuduga ini. Mohon share kan kepada yang amat memerlukan ++
.
Shuhairy Norhisham
Group Career Coaching
Bandar Baru Bangi
.
Maklumat lanjut:
Buku : http://bit.ly/22y5KOM
Buru Kerja : http://bit.ly/29acXl4
.
‪#‎groupcareercoaching‬
‪#‎gcc‬
‪#‎soalaninterview‬
‪#‎tipsinterview‬

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL